Àmbit de la notícia
Comunitari

Un joc de rol per treballar la cooperació dintre de l'educació en el lleure

Entitat redactora
Smilemundo
Autor/a
Smilemundo
  • Grup de joves en un taller de SmileUrbo
    El joc fomenta habilitats com la col·laboració i l'empatia Font: Smilemundo
  • Logotip SmileUrbo
    SmileUrbo està disponible en català, castellà, anglès i polonès Font: Smilemundo

L’àmbit de l’educació en el lleure s’ha revelat tradicionalment com un dels més propicis a l’hora d’assajar noves metodologies i eines per treballar l’educació en valors, crítica i transformadora.

Es tracta d’un entorn on des dels inicis s’han vingut realitzant moltes activitats en clau pedagògica orientades a reflexionar sobre el món en què vivim i el món en què ens agradaria viure. Si a això hi sumem que els agrupaments escoltes o els centres d’esplais són el lloc on molts infants i joves aprenen per primer cop a prendre decisions de manera cooperativa, ens trobarem davant d’un sector obert i ple d’oportunitats per introduir-hi dinàmiques i instruments innovadors en aquesta línia.

El teatre, la música, l’art... són eines que ofereixen múltiples possibilitats a l’hora de treballar la inclusió i la integració de diferents col·lectius i també per elaborar activitats amb nens i joves. Un altre format, sovint oblidat en etapes més adultes, és el joc. El potencial dels recursos lúdics a l’hora de vehicular problemàtiques socials diverses és amplíssim, però tot just s’està començant a valorar des de l’àmbit educatiu formal. “A partir de determinades edats, trobem una doble mancança en els sistemes educatius: d'una banda, hi ha una falta de reforç del treball en grup i dels valors de la cooperació; de l’altra, existeix una absència gairebé absoluta del component lúdic”, opina al respecte Aleksandra Zemke, presidenta de Smilemundo, una associació de Barcelona que es dedica a dissenyar eines i experiències creatives per als àmbits de l’educació, la participació comunitària i la sensibilització social.

Educar per al desenvolupament a través del joc

Un dels projectes de l’entitat és el joc de rol interactiu SmileUrbo, que recrea els problemes reals de les comunitats dels països en vies de desenvolupament. Aquest joc és un exemple de metodologia de treball innovadora que entronca bé amb els principis de l’educació en el lleure, ja que planteja un escenari on, mitjançant l'adopció de rols actius, els jugadors poden anar descobrint com és l'impacte de les seves decisions en l'entorn humà, social i ambiental, alhora que aprenen a traslladar aquestes problemàtiques a les pròpies comunitats. Paral·lelament, es formen en la resolució de conflictes i el treball en equip.

SmileUrbo, que està basat en la teoria de la Tragèdia dels Comuns, va ser creat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el programa Erasmus+ de la Unió Europea. El joc va guanyar el premi World Summit Youth Award (WSYA) de Nacions Unides i a dia d’avui més de 1.000 persones a diferents països l’han utilitzat. Entre d’elles, educadors socials, integrants d’entitats escoltes, formadors i mediadors que treballen en el tercer sector, alumnes de secundària o estudiants universitaris.

Un manual específic per a persones formadores

SmileUrbo compta amb un manual dirigit a formadors i dinamitzadors, que permet adaptar el joc a tallers temàtics en àrees de treball com la democràcia participativa, la negociació, la comunicació interpersonal o el desenvolupament sostenible.

Les entitats catalanes de l’àmbit de l’educació en el lleure poden disposar de llicències del joc a un preu especial i també sol·licitar a Smilemundo formacions a mida en funció dels aspectes que es vulguin treballar amb els seus públics.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari