Xavier Artal: "El barri organitzat va construint drets a partir d’una eina d’intervenció social que és la Cultura"

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Xavier Artal: "El barri organitzat va construint drets a partir d’una eina d’intervenció social que és la Cultura"

Ravalnet

Resum: 

L'Ateneu Popular de Nou Barris és un equipament cultural de Barcelona especialitzat en circ i d'altres arts escèniques. Compta amb un important nombre de persones que participen en el seu funcionament, com el Xavi, que tot seguit ens ho explica.

Què és el que caracteritza el voluntariat que es duu a terme a l'Ateneu Popular de Nou Barris?

Nosaltres no parlem de voluntariat. Sota el meu criteri, aquest concepte va morir quan des de les institucions el van instrumentalitzar durant les Olimpíades de Barcelona. En un projecte transformador com el de l’Ateneu, on els veïns i les veïnes implicades decideixen en tots els àmbits, parlem d’activistes.

Parla'ns una mica sobre el vostre concepte d'activisme cultural.

El projecte cultural no va dirigit al barri. És el barri organitzat el que va construint drets a partir d’una eina d’intervenció social que és la Cultura. Això es fa bé a partir del circ social en l’àmbit educatiu, en les decisions del que és programa o en la construcció de projectes com serien el "Lokal de risk”, un espai d'experimentació de propostes, o el col·lectiu “Ojalá esté mi bici”, que organitzar concerts.

Quantes persones acostumen a participar de manera regular a l'Ateneu?

Estem parlant de 70 ó 80 activistes amb una dedicació i amb una intensitat diferent, segons les possibilitats de cada persona.

Quin és el seu perfil?

Està bastant repartit entre homes i dones, i també pel que fa a edats. Però un gruix gran són les persones que es mouen entre els 30 i 40 anys.

L'Ateneu Popular de Nou Barris està íntimament vinculat al teixit cultural i social del districte. Quins són els principals espais al territori que afavoreixen la participació?

La voluntat de l’Ateneu ha estat des del primer moment la de no deixar de ser un actor polític. Per tant, no ens hem quedat mai en el confort de les nostres parets. Participem en xarxes del districte: 9 Barris Acull, Coordinadora Cultural de Nou Barris, Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats; als barris a través del Pla Comunitari de Roquetes i la Taula Oberta de Trinitat Nova, entre altres. I en els darrers temps, la nostra implicació en l’Economia Social i Solidària ens ha portat a incorporar-nos als òrgans de la cooperativa de finances ètiques Coop57 i al mitjà d’informació La Directa.

Enguany es celebra el 40è aniversari de l'Ateneu amb un extensíssim programa d'actes. Entenem que el desplegament de persones voluntàries és més important que mai per donar-li suport...

Sí, és clar. Pensar, decidir, construir i fer-lo realitat col·lectivament està a l’ADN del projecte de l'Ateneu.

I quina seria la teva recomanació, entre tants actes?

Ha estat molt emocionant la gala dels 40 anys, i el concert de Mateólika, Meconio i Def Con Dos. Destacaria el gran treball de memòria que estem fent i que acabarà en unes jornades a la tardor amb una perspectiva de futur. Volem recuperar les 30 Hores de Cultura, una marató d’espectacles cap a l’octubre, i totes les propostes que fem dintre del 3è Cicle de Cultura Crítica i Popular.

Afegeix un comentari nou