149 municipis se sumen a la campanya #BaltasardeVeritat de Casa Nostra Casa Vostra
Comparteix
L'entitat que va convocar el febrer de 2017 la manifestació més gran d'Europa a favor de l'acollida de refugiats, genera ara un interessant debat perquè els reis Baltasar que desfilen la vigília de reis als pobles siguin negres de veritat.
Un total de 149 municipis s'han adherit de manera formal a la campanya '#BaltasardeVeritat', que ha estat impulsada la passada vigília de reis del 5 de gener per l'entitat social Casa Nostra Casa Vostra. La campanya ha buscat eradicar els estereotips racistes en una de les nostres tradicions culturals més concorregudes.
Les Cavalcades de Reis són una tradició cultural ben arrelada als nostres municipis, que consisteixen en una desfilada de carrosses pels carrers de les viles on s'organitzen amb els tres Reis d'Orient de la llegenda: Melcior, Gaspar i Baltasar i els seus patges, que recullen les darreres cartes de la mainada. Dels tres, el rei Baltasar representa un personatge negre, fet que ha ocasionat un greuge respecte dels altres tres: tradicionalment, la majoria de municipis han preferit representar aquest personatge amb una persona blanca amb la cara pintada de negre, en lloc de buscar una persona de pell negra.
La campanya '#BaltasardeVeritat' ha reivindicat precisament que el rei Baltasar sigui interpretat per una persona negra de veritat, un clam que porta diversos anys produïnt-se entre els múltiples ciutadans que assisteixen a aquestes cavalcades, i que ningú s'havia preocupat fins ara de traslladar a l'opinió pública. Així, amb entusiasme, les xarxes han bullit durant la tarda del 5 de gener amb gent compartint fotografies dels corresponents reis Baltasar negres dels seus pobles.
La realitat d'alguns municipis convida a seguir insistint en la campanya el 2020
La presència de 149 municipis a la llista oficial que ha impulsat Casa Nostra Casa Vostra donant suport a aquesta iniciativa i comprometent-se a fer desfilar un rei negre, conté notables absències, com ara alguns nuclis importants de població de l'àrea metropolitana que no s'han adherit. Això no vol dir necessàriament que a la cavalcada no hagi aparegut un Baltasar 'de veritat'. La ciutat de Badalona (Barcelonès), per exemple, no figurava a la llista però el rei era negre. Hi ha algun cas especial, com ara Arenys de Munt (Maresme) que, malgrat l'esforç del consistori i la coordinació amb les entitats del municipi, no han trobat cap persona d'aquesta ètnia disposada a participar en la cavalcada. Fora de casos similars a aquests, a la resta de municipis resta feina per fer: alguns dels que aquest any no han estat a temps han promès preocupar-se'n de cara al 2020, com ara Berga (Berguedà), i d'altres han ignorat la campanya, tant per manca de compromís com, en alguns casos, perquè ja fa anys que compleixen.
Algunes expressions racistes segueixen presents a les nostres tradicions culturals
La Cavalcada de Reis d'enguany no s'ha vist exempta d'alguna mostra de racisme intolerable. És el cas de la cavalcada que es va produïr al barri de Sarrià, a la ciutat de Barcelona organitzada per l'Associació de Comerciants del districte, on malgrat la presència d'un #BaltasardeVeritat, els patges que l'acompanyaven no només anaven amb la cara pintada de negre sinó que, a més, portaven una perruca amb un os enganxat entre els cabells. La cavalcada va rebre crítiques perquè espremia un estereotip racista clàssic que era el d'associar persona de pell negra a troglodita, com feia també la popular marca de llaminadures 'Conguitos', en els seus primers espots publicitaris per televisió als anys setanta del segle passat. Les crítiques ciutadanes han arribat al Districte de Sarrià-Sant Gervasi, que ha explicat que s'ha posat en contacte amb els organitzadors perquè aquest fet no es torni a produir en el futur.
El rei 'spoiler'
Malgrat la reivindicació i casos sonats com el de Sarrià, el rei Baltasar també va deixar anècdotes més curioses en clau d'humor, si es vol considerar així. És cas que es va produir a la població d'Andoain (Guipúscoa). Al balcó de l'ajuntament, i davant tota la mainada il·lusionada, el rei Baltasar de la població va dir: "Que sepáis que los reyes son los padres". Davant l'estupefacció de tothom, el popular 'monarca' va haver de matisar les seves paraules minuts després de la seva intervenció, via xarxes: "Quería decir que los padres son los reyes de la casa".
Afegeix un nou comentari