1897 membres de diables i bestiari els primers "experts en foc"

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa

1897 membres de diables i bestiari els primers "experts en foc"

Autor/a: 
Ens de Comunicació Associativa

Resum: 

Gairebé dos mil caps de colles de diables i bestiari han rebut la formació per poder participar en festes de foc. Els organitzadors han fet un balanç positiu de les jornades formatives.

Un total de 1.897 caps de colles de diables i bestiari de 21 poblacions de Catalunya han participat , des del passat mes d’octubre, en les jornades formatives per obtenir la certificació de Responsable de Grup de Consumidors Reconeguts com Experts. Aquesta acreditació és necessària per participar en festes de foc d’acord amb el nou Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, aprovat pel Govern espanyol en el Reial decret 562/2010 de 7de maig.

La formació té una durada de 20 hores, 10 de les quals són presencials i 10, virtuals. Inclou continguts relatius a la legislació sobre manifestacions festives amb pirotècnia, l’organització de correfocs (tràmits, mesures de seguretat i emergència, assegurança, documentació, etc.), el paper del responsable de grup, propietats i composició dels artificis pirotècnics i les seves tècniques de preparació, exemples de possibles incidents i bones pràctiques.

Posteriorment, cadascuna de les persones acreditades com a Responsable podrà formar a la resta de membres de les colles abans del mes de novembre de 2011, moment en que entra en vigor el nou Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria.

La formació està organitzada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya la Direcció General de Protecció Civil del Departament d'Interior i la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya.

El Reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, aprovat pel Govern espanyol com a transposició de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig), incorpora les demandes del Govern català per preservar el patrimoni festiu català, consensuades amb les federacions de colles de foc i el municipalisme.

En una reunió celebrada a Barcelona el passat dimarts 17 de maig, els agents implicats en les sessions de formació: la Subdelegada de l’executiu espanyol a Barcelona, Montserrat Garcia; el director del CPCPTC, Lluís Puig; el president de la Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Alfons Udina, i el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, Pep Enric, s’ha fet un balanç positiu d’aquesta iniciativa.

Així mateix, per poder dar formació a nous integrants de les colles ja existents o be atendre la demanda d’aquelles noves colles de foc que es puguin constituir, es realitzaran cada any dues sessions formatives per seguir treballant per la seguretat i en compliment a la nova normativa.

Afegeix un comentari nou