Arquitectura pròxima i accessible al 48h Open House

Fundació Autònoma Solidària
Hospital de Sant Pau
Nau Bostik a Sant Andreu
Casa Bloc

Arquitectura pròxima i accessible al 48h Open House

Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Més de 220 edificis obren les portes durant el festival, enguany amb un fort component social gràcies a la secció Open Social.

31 ciutats celebren anualment el festival d’arquitectura 48h Open House, inciat l'any 1992 a Londres, i que torna ara a la capital catalana. El pròxim 21 i 22 d’octubre la ciutadania podrà participar en diverses activitats a Barcelona, Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i l’Hospitalet de Llobregat, la Ciutat Convidada 2017. S’espera superar els 61.000 participants de la darrera edició. Tal com explica Elisenda Bounet Saumench, directora del Festival 48H Open House, “cada vegada es visita més tot tipus d’arquitectura i estils, traspassant les fronteres de Barcelona i reivindicant l’arquitectura contemporània”.

Les activitats

Durant el 48h Open House, el públic podrà triar entre realitzar visites, itineraris i activitats en edificis i espais ben diferents. Hi ha construccions modernistes destacades com l’Antiga Fàbrica Casaramona (Caixafòrum), construïda a principis del segle XX a base maó, ceràmica i ornaments; arquitectura racionalista de la Segona República amb la Casa Bloc de Sant Andreu; casos sorprenents com la dessalinitzadora del Llobregat; les escoles Costa i Llobera, Thau, La Salle Comtal, Súnion, entre d’altres; i habitatges de particulars de barris ben diferents que han sabut reinventar casa seva.

Com cada any, alguns dels edificis a visitar s’emmarquen en les seccions Open Green, Open Infraestructures i Open Social, i en aquesta edició s’inaugura una nova secció per visitar cuines de restaurants anomenada Open Kitchen.

A més de les visites, enguany s’ofereixen 23 itineraris arquitectònics a Ciutat Vella, l’Eixample, Sant Martí, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Joan Despí. Per realitzar aquests itineraris i algunes visites, cal inscriure-s’hi.

La vessant social: l’Open Social

La secció es compon de dos blocs d’activitats diferents: les activitats inclusives d’usuaris i les activitats inclusives de públic. D'una banda, les activitats inclusives d’usuaris inclouen el Gran Open Extra, dedicat a habitatge dissenyat per a gent gran, la iniciativa “Arquitectes a les aules”, activitats sobre habitatges d’emergència, i l’itinerari arquitectònic Xavier Valls per Santa Coloma de Gramenet. En el marc de l’Open Social, es podran visitar construccions com les Cases Barates del Bon Pastor, Can Colom, el Pis Zero d’Arrels Fundació, etc.

D'altra banda, com activitat inclusiva de públic, per aquesta edició de 2017 es publica l’estudi sobre l’accessibilitat dels espais que participen en el festival, per tal de possibilitar l'accés de les persones amb diversitat funcional a l'experiència. S'ha realitzat una cartografia amb el grau d'accessibilitat d'uns 220 edificis de quatre poblacions diferents que està pendent de publicar aviat.

Etiquetes: 
Afegeix un comentari nou
0