Àmbit de la notícia
Cultural

Adrià Bauzó: "Es pot ser original en la fusió amb so de cobla sense perdre els orígens"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El concurs 'Sardana de l'Any' compta amb tres categories de guardons: Premi Popular, Premi de la Crítica i Premi Joventut.
    El concurs 'Sardana de l'Any' compta amb tres categories de guardons: Premi Popular, Premi de la Crítica i Premi Joventut.
  • La Companyia Elèctrica Dharma oferirà, juntament amb la Cobla la Principal del Llobregat, un nou format pensat per acompanyar la seva música amb la cobla.
    La Companyia Elèctrica Dharma oferirà, juntament amb la Cobla la Principal del Llobregat, un nou format pensat per acompanyar la seva música amb la cobla.
  • Akoblats i Jazzwoman actuaran el dissabte 5 d'agost per tancar la setena edició del festival 'Amb so de Cobla'.
    Akoblats i Jazzwoman actuaran el dissabte 5 d'agost per tancar la setena edició del festival Amb so de Cobla. Font: Amb So de Cobla

El festival Amb So de Cobla celebra la seva setena edició de l'1 al 5 d'agost, amb una programació eclèctica amb espectacles a diferents punts de Palamós.

El so de cobla és un dels sons més característics de la cultura popular catalana, present sobretot a les ballades de sardanes que omplen, cada cap de setmana, les places d'arreu del territori. Però la cobla és molt més, i així ho demostra el festival Amb So de Cobla, l'esdeveniment celebrat a Palamós que any rere any programa les millors propostes relacionades amb aquest gènere de música tradicional catalana. Enguany se celebra la setena edició, de l'1 al 5 d'agost, en diferents places del municipi del Baix Empordà.

Amb So de Cobla és un projecte que està inspirat en l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós i està impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i l'Associacionisme Cultural de la Generalitat. A més, compta amb la tasca de l'Ajuntament de Palamós en la gestió d'aquest i rep el suport tant de la Diputació de Girona com de la Confederació Sardanista de Catalunya. Parlem amb l'Adrià Bauzó, director del festival Amb So de Cobla, sobre la cobla, element indispensable de la cultura popular catalana.

Quin és el propòsit d'un festival únic i tant característic com Amb so de Cobla?

El festival busca donar a conèixer aquest so tan nostre. Amb So de Cobla és un festival de música, però que té el denominador comú que tots els projectes que s'hi presenten tenen algun element característic del so de la cobla. Què vol dir això? Doncs que no és un festival estrictament dirigit al públic sardanista, sinó que el que busquem és combinar aquesta sonoritat tan nostra amb qualsevol estil de música.

Això es pot apreciar donant un cop d'ull a la programació.

Tenim una programació molt flexible i eclèctica. Com a les edicions anteriors del festival, el que cerquem és la fusió del so de la cobla amb molts altres estils per tal d'arribar al màxim de públic possible. Al voltant del so de cobla, a nosaltres ens agrada mirar cap al futur, però vivint molt el present i, sobretot, aprenent del passat. Sempre diem que per ser original no es poden perdre els orígens. Per tant, al festival també intentem que hi hagi aquest espai pels orígens.

"Ens agrada mirar al futur, però vivint el present i aprenent del passat"

En aquest espai pels orígens trobem un dels punts forts del festival, el concert de la Costa Brava.

Sí, enguany acollim la 23a edició del concert de la Costa Brava, un esdeveniment organitzat íntegrament per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, però que l'integrem en la programació del festival. De fet, Amb So de Cobla gira sempre al voltant de la data en què se celebra el concert. Per això diem que el festival, que neix una mica arran d'aquest concert, està inspirat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava.

És un concert històric a la Costa Brava, molt dirigit a un públic sardanista, i que compta amb dues de les principals cobles del país, La principal de la Bisbal i la cobla Els Montgrins. Se celebrarà el dimecres 2 d'agost, a les 22 h, al pati de l'Escola la Vila.

Abans, però, el tret de sortida el dona un grup històric com és la Companyia Elèctrica Dharma.

Ara sembla que la fusió amb el so de la cobla és un invent totalment nou, però hem de dir que no, que fa molts anys que existeix amb grups com la Companyia l'Elèctrica Dharma, amb una llarga trajectòria fusionant amb el so de la cobla. Per al festival recuperarem un projecte que la Companyia Elèctrica Dharma va impulsar als anys vuitanta amb la Cobla Mediterrània, en el qual fusionen un grup de rock experimental amb el so de la cobla. Evidentment, revisat i actualitzat, i amb la participació, aquesta vegada, de la cobla La Principal del Llobregat. Serà el dimarts dia 1 a la plaça Josep Sarquella.

Què més podrem trobar a la programació d'enguany?

El dijous 3 d'agost, també a la plaça Sarquella, la Neus Mar, una gran cantant del territori, ens oferirà un concert molt elegant, juntament amb la Flama de Farnés, que recorrerà diferents sonoritats a través de les cançons més importants del repertori de parla catalana. D'altra banda, el 4 d'agost, aquest cop a la plaça Catalunya, tindrem una altra gran figura històrica del món de la cobla, com és en Jordi Molina, que ens presenta el seu Quintet amb nous projectes i nous temes.

També el dia 4, però al vespre, serà el torn de l'Albert Guinovart i la Montserrat Cases a la plaça Sarquella. Ens agrada molt fusionar la cobla amb diversos instruments i, després de set edicions, no havíem tingut mai una nit dedicada al piano. Ens venia molt de gust fer-ho. I, per descomptat, els acompanyen la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que podríem dir que és la gran Cobla de la fusió, ja que l'hem vist en tessitures molt diferents.

També hi ha espai pel públic familiar.

Aquest any hem ajudat a produir l'espectacle 'BUFATERRÀNIA, Tubs & Cobla', de Xavi Lozano i la Cobla Mediterrània. Lozano és un molt bon instrumentista, amb una imaginació desbordant, i que prové del món de la cobla. Per tant, podrem veure tot aquest univers sonor de Xavi Lozano a partir de diferents tubs, fusionat amb la Cobla Mediterrània. Sense dubte serà un espectacle divertidíssim.

La jornada final estarà dedicada al públic jove.

Serà una nit jove i amb sonoritat de cobla, molt ben feta, per gent que en sap i que té molta consciència. A les 19 h, la plaça Catalunya acollirà un concert d'Akoblats, un grup emergent extraordinari i molt divertit, que també agafen, sense complexos, aquesta sonoritat catalana i la fusionen amb tradició, però de manera molt festiva. És un concert totalment de disbauxa i per ballar.

A les 22 h, a la plaça Sarquella, tindrem la Jazzwoman, una hip-hopera i trapera valenciana, que per sobre de tot és una gran música. Quan li vam proposar fer aquesta fusió amb el so de la cobla no va tenir cap mena de dubte en llançar-s'hi. Per fer els arranjaments al món de la cobla vam comptar amb l'Alba Careta i la Maria Cofan.

Aquest any ha explotat un fenomen que fusiona estils moderns amb la cobla, com és el 'CotixCoti'. Què us ha semblat?

Sense dubte, que es parli del so de la cobla sempre serà benvingut. És un so molt nostre, un so històric que té més de cent cinquanta anys d'història. Celebrem aquest ressò mediàtic que ara ha pogut tenir. Hem d'estar agraïts a The Tyets per la valentia a l'hora de fusionar el so de la cobla de forma desacomplexada. Però hi ha el risc que quedi en anècdota o que el món de la cobla quedi caricaturitzada. Vivim en un temps en què qualsevol cosa pot esdevenir moda de forma molt ràpida. Però igualment pot desaparèixer amb la mateixa rapidesa. I això és una cosa que ens fa molta por.

"Que es parli del so de la cobla sempre serà benvingut, però hi ha el perill que es caricaturitzi".

Creieu que no s'està reflectint bé la cobla i la sardana en aquest tema?

Al final és un trosset d'una cançó on s'han inclòs uns instruments de cobla i que la gent balla a les discoteques fent veure que balla sardanes. Un pot tenir la sensació que estan caricaturitzant la cobla i les sardanes, i això és perillós, perquè tot folklore té un pòsit històric al darrere. El món de la cobla té una història, té un perquè. Hi ha el perill que aquesta moda es cremi, que la cobla desaparegui de nou del mapa i que la gent hagi après coses equivocades. Ho hem de cuidar i els mitjans de comunicació han de fer una gran feina d'insistir i ser exigents amb el que s'explica d'aquest so.

Molta gent considera que The Tyets han fet una genialitat, però la gent que estem familiaritzats amb el so de la cobla sabem que aquest so sempre s'ha fusionat amb tota mena de música. Com deia, als vuitanta, la Companyia Elèctrica Dharma van ser un dels millors grups en fer-ho, cosa que va generar un gran interès per a aquestes noves sonoritats. Hi ha molts projectes interessants de fusió amb el món de la cobla.

Què suposa per a Palamós el so de cobla?

És importantíssim. Palamós és una ciutat amb una gran tradició sardanista, molt rellevant, que té la seva pròpia cobla, la Cobla Baix Empordà de Palamós, i que té molta activitat de cultura popular. És un municipi envoltat d'una gran diversitat de festivals, festivals gegants. Però Palamós té el seu festival de cobla, un festival únic a Catalunya, que se l'estima de manera totalment desacomplexada, sabent que és una cosa molt genuïna. Un espai on s'utilitza el so de Catalunya sense complexos, una cosa amb la qual no pot competir res en el món.

Després de set edicions, en quin punt es troba el festival?

En aquest punt, podem dir que es tracta d'un festival consolidat, un festival de país, que compta amb el suport de molts actors. Cada cop és més conegut i ja té el seu públic que cada any l'espera, que s'interessa per conèixer quines són les novetats o les propostes que oferim.

Un cop consolidat, quins reptes teniu al davant?

El repte és créixer. Créixer, sobretot, de forma pressupostària, per poder fer cada vegada projectes més grans i poder convidar artistes de màxim renom, i de qualsevol estil possible, perquè fusionin la seva música amb el so de la cobla.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari