Aire Nou de Bao prepara la trobada falconera més gran

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Imatge d'una de les colles falconeres participants a la Mercè 2019 Font: Ajuntament de Barcelona
Imatge d'una de les colles falconeres participants a la Mercè 2019
Els Falcons de Vilafranca, una de les colles rescatadores de la disciplina en els anys del franquisme Font: Falcons de Vilafranca
Els Falcons de Vilafranca, una de les colles rescatadores de la disciplina en els anys del franquisme
Una de les múltiples construccions humanes que poden fer els falcons Font: Google
Una de les múltiples construccions humanes que poden fer els falcons

Aire Nou de Bao prepara la trobada falconera més gran

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Els falcons són una disciplina similar però no tant coneguda com els castells. Aquest cap de setmana hi haurà una trobada on hi ha prevista la participació de la pràctica totalitat de colles del país, una gran oportunitat per descobrir-les.

Dissabte, 28 de setembre a partir de les 16 h, hi ha prevista la XVIII Trobada Nacional de Falcons de Catalunya, a la localitat rossellonesa de Sant Llorenç de la Salanca, a la Catalunya Nord. Com és habitual, l’esdeveniment compta amb l’organització de la Federació de Colles de Falcons de Catalunya, i tindrà lloc a la Plaça de la Mediateca, on s’hi esperen prop de 500 persones; en aquest petit poble de deu mil habitants i proper a Salses, històrica porta d’entrada als Països Catalans.

L’origen, a l’Europa de l’est

D’estètica i indumentària semblant a la dels Castellers, els Falcons tenen el seu origen en la transformació i l’evolució dels falcons creats per la Federació de Joves Cristians de Catalunya el 1932, que s’havien concebut com una traducció literal dels Sòkols txecoslovacs (sòkol és l’equivalent a la paraula falcó), una organització gimnàstica creada el 1862 a Txecoslovàquia que tenia un caràcter marcadament educatiu i culturitzant.

La Federació de Joves Cristians seria prohibida després de la Guerra Civil, i amb ella, totes les activitats que duia a terme, inclosos els falcons de l’època. Tots menys tres colles: la de Sant Vicenç dels Horts, Llorenç del Penedès i Ivars d’Urgell. El moviment falconer es començaria a recuperar gràcies a l’arribada dels Falcons de Vilafranca el 1959, i d’aquí fins avui hom ha observat una evolució que els distancia dels primers falconers gimnàstics, malgrat que hi ha colles que s’encarreguen de practicar un estil recuperador.

Les colles falconeres, avui

Ara mateix hi ha onze colles de Falcons esparcides per bona part dels Països Catalans: els falconers de Vilafranca del Penedès, Llorenç del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Piera, Barcelona, Castellcir, Malla, el Riberal (Bao, Catalunya Nord), Vallbona d'Anoia, Capellades i Espoia. Les darreres, des de Barcelona, creades ja en ple segle XXI.

Els falconers són capaços de fer construccions humanes que tenen una finalitat i un caràcter marxadament estètic. Des de torres humanes múltiples, als fotogènics triangles. També es caracteritzen per una indumentària que sempre es basa en el color blanc excepte en la faixa i el mocador. La Federació de Colles Falconeres de Catalunya explica aquests detalls i d'altres en un document de consens on s'autodefinien, signat per la Federació de Colles de Falcons de Catalunya, aprovat en l’Assemblea General Extraordinària del 30 de gener del 2016. Es pot consultar aquí: Document de Consens – Què és la Federació

Els Aire Nou de Bao, la colla falconera amfitriona acompanyarà la trobada amb una exposició

Aquesta és la divuitena Trobada Nacional que es produeix entre colles falconeres. A la localitat rossellonesa de Sant Llorenç. Allà els espera la colla que actuarà com a amfitriona, els Aire Nou de Bao, una colla de falconers que va néixer el 1995, amb la finalitat de protegir i de fer conèixer la cultura popular i autòctona de Bao i del Riberal (dues localitats de la Catalunya Nord, situades al costat de Perpinyà, al sud de Sant Llorenç).

La colla falconera nordcatalana és l’amfitriona i l’organitzadora de l’esdeveniment, i en l’exercici d’aquest rol ha anunciat que la població de Sant Llorenç de Salanca acollirà fins al final de la jornada falconera, el 28 de setembre, una exposició fotogràfica a la Mediateca de la localitat, on es repassarà la participació d’aquesta colla i d’altres en diverses jornades falconeres al llarg de la seva història. La previsió és que la de Sant Llorenç sigui una de les més multitudinàries, perquè hi ha inscrites com a participants la pràctica totalitat de colles falconeres dels Països Catalans.

Afegeix un comentari nou