“Alimenta tant un entrepà com un espectacle”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

“Alimenta tant un entrepà com un espectacle”

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Dagoll Dagom convida mil persones grans i voluntariat acompanyant a la reestrena del musical Mar i Cel.

La companyia teatral Dagoll Dagom regala 1.000 entrades solidàries a gent gran i el voluntariat acompanyant a la reestrena de l’emblemàtic musical “Mar i Cel”, al teatre Victòria de Barcelona l’1 d’octubre, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran. A la iniciativa hi col·laboren Amics de la Gent Gran, Avismón Catalunya, Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja.

El 17% de la població catalana són persones grans, més 1,3 milions de persones (font: Idescat). D’aquestes, hi ha més de 254.000 majors de 65 anys que viuen soles, amb precarietat econòmica i relacional. “Per tal de combatre el risc d’exclusió social i potenciar l’accés a la cultura de la gent gran, hem començat la temporada de la reestrena de Mar i Cel fent un homenatge a aquest col·lectiu, junt a entitats del tercer sector que hi treballen diàriament”, ha declarat la productora executiva de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella. Per a la companyia, que enguany celebra 40 anys, “és necessari cercar fórmules que combinin l’administració pública i les entitats privades per garantir l’accés al dret universal a la cultura per a tothom, a preus assequibles”, segons Cisquella. S’ha mostrat contundent en assenyalar que “alimenta tant un entrepà com un espectacle”.

“La il·lusió no té edat”

“Diàriament constatem les dificultats de les persones grans per pagar el rebut de la llum o l’aigua. Si les necessitats bàsiques no es poden cobrir, la situació de vulnerabilitat, òbviament s’incrementa, i el gaudi de l’oci queda molt restringit”, diu el president de Creu Roja, Antoni Aguilera, qui també ha recalcat el paper fonamental de les institucions i la seva implicació en aquest sector. El més notable és que Aguilera ha desvetllat que de les més de 40.000 persones ateses durant el 2014 per Creu Roja, el 70% eren dones. La Francisca, per exemple, és usuària de Creu Roja i assegura que gràcies a l’entitat ha pogut fer sortides culturals que no es podria permetre amb la pensió de 400 euros. I de fet, l’obra de Dagoll Dagom serà demà la primera que vegi després de 30 anys.

“La soledat no volguda és un fenomen real, creixent i molt preocupant. La il·lusió no té edat”, afirma el director d’Amics de la Gent Gran, Albert Quiles. Aquesta organització treballa des del voluntariat des de fa 28 anys per lluitar contra la soledat i la marginació social de les persones grans. Durant l’any passat, gairebé mil persones van rebre acompanyament d’aquesta entitat que desenvolupa la seva acció social a cinc delegacions. Per a la Flora “sortir una vegada a la setmana al carrer em dóna vida i l’Estrella, voluntària d’Amics de la Gent Gran és més que una companyia, és una amiga. Fa anys que no vaig al teatre i em fa molta il·lusió”. L’Estrella li correspon amb la resposta: “per a mi, només veure la força de voluntat i superació de la Flora, m’omple d’admiració”.

“La solitud és pitjor quan podries tenir un entorn familiar que t’embolcalli però no ho fa”.

Amb gairebé vint anys de trajectòria, la fundació privada Avismón Catalunya dóna atenció i suport a les persones grans de Barcelona. L’any passat va atendre unes 500 persones a través de 400 persones voluntàries. La directora d’Avismón Catalunya, Magdalena Blasco, recalca que “la solitud és pitjor quan podries tenir un entorn familiar que t’embolcalli però no ho fa”. L’entitat treballa per garantir l’autonomia de la gent de la tercera edat mitjançant atenció domiciliària gratuïta per contrarestar les baixes pensions que generen pobresa energètica i d’habitatge. Amb 93 anys, l’Elvira assegura que “gràcies a Avismón he tornat a néixer”, després de dos anys sense sortir al carrer degut al seu problema de mobilitat. L’entitat li va facilitar una cadira de rodes i atenció domiciliària. “Ara no em perdo cap activitat grupal perquè el meu cor és de 70 anys”.

“Demà serà la primera vegada a la meva vida que vaig al teatre”

Des de Càritas Barcelona, el seu director, Salvador Busquets, sentencia que “la tercera edat viu en una precarietat econòmica i d’habitatge tremenda. Això crea patiment i incertesa que se sumen a la por a la soledat i a la dependència”. Amb la iniciativa de Dagoll Dagom, ·la gent que ara té entre 60 i 80 anys pot reviure una època daurada del teatre”. Segons Busquets “està augmentant la vellesa prematura. Persones que abans dels 65 anys es viuen obligades a viure precàriament (sense sostre segur, amb un sou ínfim i sense una xarxa familiar estable) que els deteriora la salut abans d’hora”. Així ho ha experimentat l’Enrique, usuari de Càritas, el qual explica que des de que és atès per l’entitat, ha millorat notablement la seva qualitat de vida perquè “fa uns anys estava al límit, a punt de ser desnonat. Ara no tinc tants problemes per assumir el lloguer de casa i tinc assegurats els àpats diaris. Sort que em van ajudar abans de caure en una greu depressió. I estic molt content perquè demà serà la primera vegada a la meva vida que vaig al teatre”.

Durant la representació de demà al teatre Victòria entre els assistents es sortejaran 60 entrades per veure Nabucco, per gentilesa del Gran Teatre del Liceu.

“Mar i Cel” traspassa les fronteres del temps

El musical “Mar i Cel” va ser un gran èxit de Dagoll Dagom de finals dels 80 i de mitjans dels 2000. La companyia, que celebra el quarantè aniversari aquest any, l’ha reestrenat aquest setembre al Teatre Victòria de Barcelona sota la direcció de Joan Lluís Bozzo. Com a novetats té un nou repartiment encapçalat per Roger Berruezo i Ana San Martín i les projeccions audiovisuals que acompanyen les escenes. “Mar i Cel” és un musical inspirat en l’obra homònima d’Àngel Guimerà que relata l'amor entre Blanca, una noia cristiana i Saïd, un corsari morisc.

Afegeix un comentari nou