Arriba el Festival de Músiques en Terres de Cruïlla per viure l'essència de la música
Comparteix
Enguany l’esdeveniment inclou un congrés que es portarà a terme els dies 21, 22 i 23 d’octubre a l’Auditori del Centre Obrer a la Sénia, a la comarca del Montsià.
El Festival Músiques en Terres de Cruïlla, que s'ha dut a terme durant nou edicions, aquest any celebra el seu desè aniversari i es prepararà per iniciar una nova etapa en 2023. Per fer-ho, la jornada de Músiques en Terres de Cruïlla que se celebra cada any, s’ha convertit en un congrés de tres dies, del 21 al 23 d'octubre, per donar cabuda a més ponències sobre la música i activitats complementàries com concerts, taules rodones i diferents tallers.
El Festival l’organitza de forma conjunta l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Sénia, en col·laboració amb el Campus Extens de la URV a la Sénia, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Congrés Músiques en Terres de Cruïlla
La trobada vol ser un aparador de les recerques, projectes i experiències que treballen la música amb altres arts i altres disciplines en tots els territoris de parla catalana; un punt de trobada d'investigadores, creadores i agents culturals que posen la música en el nivell d'avantguarda de cada època i en el nostre temps.
Segons Elena Espuny, tècnica de projectes de l’Institut Ramon Muntaner, “els participants del congrés són principalment músics i musicòlegs, com en Josep Vicent Frechina o en Pau Benavent, i estudiosos com en Raul Sanchís”, tot i que també participen docents i integrants de formacions musicals.
Congrés Músiques en Terres de Cruïlla en el marc del Festival @musiques_ttc
— Institut Ramon Muntaner (@iramunt) October 5, 2022
21-23 d'octubre
@La_Senia
Comunicacions, taules rodones, debats, concerts i més...
Consulta el programa https://t.co/QJwTnbPW6X
Inscriu-te https://t.co/efuDykPCbh pic.twitter.com/fyu6aat5Ug
Programa del Congrés
El programa del congrés es divideix en quatre eixos. El primer explora la música popular i tradicional d’avui; s’analitza l’estat actual de la música tradicional i popular, com l'ha afectat la pandèmia, i quins punts forts i mancances es poden trobar en les múltiples modalitats - rondalles, bandes, orquestres i grups, d’entre altres-.
El segon eix tracta sobre l’empremta de la música a l’educació, les activitats de lleure i la vida quotidiana; una interconnexió que varia segons els valors, les ideologies i els interessos propis de cada època.
Espuny reconeix que hi ha hagut força participació en les comunicacions lliures que han rebut i no ha sigut fàcil escollir qui participava perquè "algunes tractaven el mateix tema, perquè s’intenta que hi hagi un equilibri entre els diferents territoris -volem que hi hagi representació de les Illes Balears, de València, de Catalunya i de la Catalunya del Nord- i perquè el tema no fos només de recerca, sinó que també pogués explicar experiències del procés creatiu de l’espectacle".
El tercer eix gira al voltant dels diàlegs de la música amb altres disciplines com la literatura, la dansa, les arts visuals o les arts escèniques, posant el focus en el procés creatiu.
"En aquest bloc el congrés compta amb perfils diversos al voltant de la música en sentit ampli -música medieval, tradicional, electroacústica, de banda, contemporània- com l’Alba Coral, una artista visual que treballa amb codi de programació informàtica i treballa amb música o Roberto Olivan, un ballarí de dansa contemporània", detalla Espuny.
Festival: actuacions musicals
Per descomptat, no hi faltaran els concerts. Enguany una de les actuacions més destacades és la del Grup Joana Dark, un conjunt que combina la cançó tradicional amb la música electroacústica (divendres 21 al Centre Obrer de la Sénia). Però un dels esdeveniments més esperats és l’actuació de la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca 'Amb veu de dona' (dissabte 22 a la Casa de Cultura), que enguany comptarà amb artistes de diferents disciplines que han passat pel festival al llarg dels darrers nou anys.
Com ens informa Lluís Miró, l’administrador del Centre d’Estudis Seniencs i coordinador del festival, "cada any es fa un concert amb altres artistes com els Quicos, Joan Rovira, Enric Valor, Franca Masu, Claudio Sanna, Carmen Paris, etc., però els anys que el festival s’ha dedicat al binomi de la música amb altres disciplines artístiques, s’han fet espectacles amb ballarines com Sònia Gómez i Raquel Gualatero, o la il·lustradora Roser Gay".
Un dels objectius del Festival és fer valdre la música de banda i ensenyar que va més enllà de les cercaviles i les desfilades. Com diu Miró, "el que pretenem és mostrar la versatilitat de les formacions bandístiques que també s'adapten a altres llenguatges i són tant modernes com tradicionals".
Segons Miró, per trencar aquesta imatge, el Festival compta amb el compositor valencià José Rafael Pascual Vilaplana, qui farà una ponència al congrés per parlar sobre el desconeixement i etiquetatge de les bandes -que molta gent confon amb les xarangues- i repassar la seva importància al llarg de la història.
Afegeix un nou comentari