Barcelona fa més de Tres Tombs

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Barcelona fa més de Tres Tombs

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Al centre de la ciutat, però també als districtes, Barcelona celebra aquests dies la diada de Sant Antoni, en un cicle festiu ple d’activitats.

Els animals, i especialment els de peu rodó, és a dir, cavalls, ases, eugues..., són les estrelles de les desfilades d’aquests dies de fred emmarcades en la celebració de Sant Antoni (17 de gener). Les tradicionals benediccions d’animals domèstics, en la seva lectura moderna, són presents en alguns barris barcelonins: Sant Antoni; Sant Andreu de Palomar (que han celebrat la festa el cap de setmana passat amb la 25a edició dels Tres Tomb Infernals i la 90a dels Tres Tombs de Sant Andreu); Gràcia i el Clot.

El seguici i concert d’inauguració de la 30ena edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, el passat 13 de gener a la Vila de Gràcia, van donar el tret de sortida a un programa ampli d’activitats del Cicle Festiu de Sant Antoni.


192a edició Tres Tombs de Barcelona – Festa Major de Sant Antoni

Aquest dijous, 19 de gener, en la 192a edició dels Tres Tombs de Barcelona, La Casa dels Entremesos (20h) acollirà la taula rodona “El cavall i la festa. Sant Antoni, Sant Medir, Sant Joan...”. Hi participaran: Josep Antoni Torralba, president de la Federació de Colles de Sant Medir i Artur Garró, vicepresident de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Durant la tertúlia es projectaran filmacions de la festa.

El barri de Sant Antoni està de Festa Major des del 14 de gener. Serà el proper 21 de gener que, en el marc de la 192a edició dels Tres Tombs de Barcelona, el barri acollirà la Cavalcada dels Tres Tombs. La cruïlla dels carrers de Calàbria i de Floridablanca serà el punt de partida dels participants a partir de les 10.45 h. Fins les 12 h del migdia, la plaça de Sant Jaume, punt final del recorregut, serà el centre neuràlgic d’activitat: actuació de música tradicional d’El Pont d’Arcalís i tortell de Sant Antoni, inclosos. A les 23 h, l’envelat de l’avinguda de Mistral-Calàbria acollirà el Ball de Festa Major que clourà els actes de la Festa major al barri. L’Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni coordina una Comissió de Festa Major formada per 81 entitats.


De Sa Pobla a Gràcia

Fa 25 anys que un farmacèutic mallorquí, Toni Torrents, va importar els Foguerons de Sa Pobla al barri de Gràcia per a que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, no perdessin les arrels. Des d’aleshores, representants i entitats de la cultura popular gracienca viatgen a Sa Pobla per participar a la jornada de música i festa tradicional d’aquest municipi de Ses Illes. Amb aquesta efemèride present s’han muntat tres exposicions; un tast de productes mallorquins i glosada amb el cantautor Pere Tàpies (26 de gener, C.A.T., 20 h); taller, concert (Es Bastió de s’Illa) i ball de bot (27 de gener, C.A.T., 19 h); Folk als Mercats (28 de gener, 12 h); Espectacle de teresetes “El Castell Encantat” (28 de gener, La Violeta de Gràcia, 12 h); plantada de Colles de Cultura Popular (28 de gener, plaça de la Vila de Gràcia, 19.30 h).

La cercavila i encesa dels Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla a Gràcia, amb la participació de les Colles de Cultura Popular de Gràcia i de Sa Pobla, es farà el 28 de gener, a les 20.30 h, de la plaça de la Vila de Gràcia a la plaça de la Virreina. Ho organitzen la Federació Foguerons sa Pobla a Gràcia i l’Associació Cultural Albopàs.


Porkada del Clot

El barri del Clot celebrarà aquest 2017 la tercera Festa de la Porkada per Sant Antoni, en el que s’ha consolidat com un nou costum inclòs al cicle festiu de Sant Antoni. Centrada en el capgròs del Pork del Clot, el 28 de gener es farà el Porkatapes i un correfoc, amb la imatgeria i gastronomia relacionada amb el món porcí, de les 18 h a les 22 h. Ho organitzen els Diables del Clot de l’Orfeó Martinenc, Eix Clot i Xarcuteries Bosch.

Afegeix un comentari nou