Cantant pels Drets Universals de la Infància

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cantant pels Drets Universals de la Infància

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La Malagasy Gospel és una coral formada per nens i nenes de Madagascar que han viscut en condicions molt dures d'explotació o exclusió i que n'han pogut sortir gràcies al projecte de les ONG Agua de Coco i Bel Avenir. A través de les seves cançons fan una crida al respecte dels Drets Universals de l'Infant.

Passejant pel carrer o visitant un museu són simplement nens i nenes de Madagascar amb un somriure dibuixat a la cara. Sobre l'escenari creixen, agafen força i no tarden a guanyar-se el seu públic. Són els integrants de la coral infantil Malagasy Gospel, actualment de gira per Espanya i amb una parada a Catalunya programada per dimarts 18 de desembre. Darrere cada un d'ells, darrere de les seves cares de felicitat, s'hi amaguen històries d'infàncies dures, d'explotació laboral i sexual, d'exclusió social i malnutrició... La majoria ja saben què vol dir treballar 12 hores al dia a les mines de sal i algunes de les noies es van haver de prostituir quan tan sols eren nenes per poder mantenir la seva família.

Tot i la feina que darrerament està fent el govern del país africà per erradicar el treball infantil el 28% dels infants de Madagascar són víctimes de l'explotació laboral, segons dades d'Unicef. Les estadístiques del Ministeri de Servei Públic de Madagascar, senyalen que el 2011 hi havia 1,8 milions d'infants treballant i d'aquests, 438.000 ho feien sota les pitjors condicions al treballar en el sector de la construcció, les mines de sal o sent víctimes d'explotació sexual.

Els esforços del govern i la intervenció d'ONGs internacionals han fet que des del 2004 s'hagin pogut alliberar dels treballs forçats a més de 15.000 nens i nenes, segons dades governamentals. Una d'aquestes ONGs és la Fundación Agua de Coco, la qual treballa colze a colze amb l'ONG local Bel Avenir per tirar endavant diversos projectes entre els quals hi ha la Malagasy Gospel Choir.

Tenen entre 11 i 17 anys però la majoria d'integrants de la coral ja saben què vol dir treballar 12 hores al dia.

Tots els i les integrants de la coral són alumnes de l'escola de música i llar social que gestionen les dues organitzacions. Els nens i nenes de la Malagasy Gospel no són els que canten millor de l'escola a la qual realitzen els seus estudis generals sinó els que més s'ho mereixen: els que són més aplicats tant a casa com a l'escola. La coral va néixer el 2007 per donar una oportunitat als menors amb discapacitat visual, als que es trobaven exposats al risc d'exclusió social i als que havien estat víctimes d'explotació laboral infantil.

Cançons amb missatge social

En un moment o altre, els nens i nenes de la Malagasy Gospel van ser privats d'un o diversos drets. "Un dels problemes més importants a Madagascar és que som molt pobres i els nens no juguen, els nens treballen! Alguns van al cole però tots treballen, no juguen!", afirmava fa un temps Henriette Feno, integrant de la coral, en un breu reportatge emès a TV3.

A través de les seves cançons, les noies i nois de la coral reivindiquen els diferents Drets Universals de la Infància per intentar sensibilitzar a la població de les dures condicions que han d'afrontar milers d'infants arreu del món. Al seu torn, la Malagasy Gospel no és només una coral sinó que ha esdevingut una via per detectar i controlar malalties en aquests joves i infants que a Madagascar poden derivar en complicacions.

Una veu molt especial

La coral està formada majoritàriament per nenes i noies, no obstant, l'estrella és en Harris. Actualment té 19 anys i és cec de naixement. A més, els membres d'Agua de Coco i Bel Avenir creuen que té la síndrome de Williams, fet que explicaria les seves dificultats en la parla: moltes vegades és incapaç d'articular més de tres paraules seguides. No obstant això, és un prodigi a nivell musical: canta en diversos idiomes sense problemes de vocalització i afinant a la perfecció. Aquesta és la màgia de la Malagasy Gospel: des del 2007 ha esdevingut una porta de sortida per a molts infants i joves que, de no existir la llar social i la coral, probablement tindrien unes vides ben diferents.

Afegeix un comentari nou