Catalunya, país convidat al festival de cultura popular més important del món

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
La ciutat de Washington acull el festival de cultura popular més important del món
Washington acull la cultura catalana
Cartell del festival
Catalunya, cultura convidada a l'Smithsonian Festival
Imatge dels Diables d'Igualada
Els Diables d'Igualada portaran el foc al festival
L'Andrei l'Àngels, els gegants d'Oliana
L'Andrei l'Àngels, els gegants d'Oliana

Catalunya, país convidat al festival de cultura popular més important del món

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L'Smithsonian Folklife Festival se celebra a Washington (EUA) del 27 de juny al 8 de juliol.

Fa dies que el moviment cultural, associatiu i popular català prepara la seva presentació i un munt d’actuacions a l’Smithsonian Folklife Festival de Washington (EUA) 2018. Es tracta d’un festival que té lloc a la capital dels Estats Units cada any des de 1967 i pretén ser una mostra del patrimoni cultural popular internacional.


Catalunya i Armènia, nacions convidades

El festival, per entendre’ns, és l’esdeveniment de cultura tradicional i popular més important que es celebra al món, i enguany Catalunya i Armènia són les nacions convidades. Aquesta presència catalana recorda la Fira del Llibre de Frankfurt que va tenir el Principat com a país convidat fa tot just onze anys, amb el cèlebre discurs de Quim Monzó a la seva inauguració.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, assisteix avui dimecres a la inauguració d’un festival que no cobra entrada al visitant i que se celebrarà des dels dies 27 de juny a l’1 de juliol, i del 4 al 8 de juliol. Ho farà acompanyat del president armeni, Armen Sarkissian, en un acte protocol·lari que, donat el context polític pel que passa el país, no estarà exempt de polèmica, ja que el Govern espanyol ha inclòs una intervenció inicial de Pedro Morenés, ex ministre de Defensa d’Espanya i actual ambaixador d’aquest estat als EUA.

Catalunya, tradició i creativitat des del Mediterrani

Sota aquest lema, els americans presenten la participació de Catalunya al festival. Gràcies a la col·laboració amb els departaments dependents de la conselleria de Cultura de la Generalitat, que es veuran representats per la consellera Laura Borràs, i l’Institut Ramon Llull, que dedica bona part de la seva activitat al desplegament internacional de la cultura catalana, la presència del Principat serà possible durant aquests dies a Washington.

La immersió cap a la cultura catalana que fa el festival enguany ja es veu a la pàgina web, on trobem els continguts que fan referència a Catalunya amb la seva versió en aquesta llengua (i també en aranès), i una cita de Vicent Andrés Estellés del poema ‘Assumiràs la veu d’un poble’ de 1971 que encapçala un breu apunt històric així: “Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble.”


Castells i gegants, i tot un desplegament cultural preparat per impressionar Amèrica

Sense cap mena de dubte, els castells, els gegants seran un dels grans atractius que fascinaran el públic americà. Durant la setmana que durarà el festival, l’Agrupació de Geganters i l’Associació de Geganters d’Oliana faran diverses actuacions i explicaran històries. Pel que fa als castells, La Colla dels Xiquets de Valls serà l’encarregada de fer les demostracions d’aquestes torres humanes que són patrimoni immaterial mundial.

La presència de la cultura popular catalana no és limita ni aquí, ni a Catalunya. Occitània tindrà el seu protagonisme amb les actuacions musicals de la música aranesa Alidé Sans. Al festival també hi trobarem d’altres moviments de cultura tradicional ben reconeixible aquí: esbarts, danses, havaneres (amb les Anxovetes), folk i cercaviles amb la coordinació d’entitats com Adifolk. Un altre dels plats forts seran les demostracions de correfoc, amb els Diables d’Igualada que portaran la vitalitat de la cultura del foc del sud d’Europa a les altes latituds del continent americà.

Afegeix un comentari nou