Com i per què integrar la cultura a les entitats?

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Imatge del projecte 'Matins d'Orquestra' dut a terme al Teatre de Balaguer. Font: Apropa Cultura. Font: Apropa Cultura
Imatge del projecte 'Matins d'Orquestra' dut a terme al Teatre de Balaguer. Font: Apropa Cultura.

Com i per què integrar la cultura a les entitats?

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

Apropa Cultura vol engrescar a les entitats del territori a utilitzar l’oferta cultural per reforçar la seva voluntat de transformació social.

L'entitat Apropa Cultura porta gairebé vint anys donant accés a la cultura a diversos col·lectius en risc de vulnerabilitat. A través dels seus programes, les entitats que treballen amb gent gran, amb persones amb discapacitat o amb persones migrades poden tenir accés a més de cent cinquanta auditoris, museus, festivals i altres espais emblemàtics d'arreu de Catalunya i les Illes Balears.

Per començar el curs, l'entitat s'ha proposat engrescar a altres organitzacions a incorporar la cultura a les seves activitats diàries i a l'oferta de serveis que donen a les seves usuàries i, precisament amb aquest objectiu, ha organitzat un cicle de webinars per explicar a altres entitats la seva tasca, com es poden gaudir dels seus serveis i per què és important garantir l'accés a la cultura de tota la població.

"Creiem que és molt necessari que la cultura sigui accessible i que les entitats en mostrin interès", va afirmar la directora d'Apropa Cultura Catalunya, Sonia Gainza, al començament de la sessió. Gainza va continuar explicant per què la cultura i la seva accessibilitat universal és un dret bàsic que cal reivindicar, afirmant que "la cultura sempre queda una mica al marge, sempre és allò que ens plategem fer quan tinguem temps o diners", va seguir la directora de l'entitat per, més tard, afegir que l'art "potser no és urgent, però és important".

Durant tota la formació, es va comparar la cultura amb la pràctica esportiva. Sonia Gainza va afirmar que "és un exemple que sempre tenim molt present perquè és quelcom, l'esport, que s'ha integrat molt bé en les activitats de les entitats i amb la cultura s'ha de seguir aquest patró".

Durant tota la sessió, les dinamitzadores van anar llançant preguntes a l'audiència mitjançant petites enquestes que apareixien a la pantalla de les assistents. Quan es va preguntar a les entitats què hauria de passar perquè la cultura estigués tan integrada al tercer sector com ho està l'esport, un 65% van contestar que caldria fer molta més divulgació sobre els beneficis de la cultura.

Inclusió, gaudí i autonomia

La segona part de la formació d'Apropa Cultura va consistir precisament a detallar els beneficis que pot comportar integrar les activitats culturals dintre de l'estructura de les entitats socials.

La directora d'Apropa Cultura Catalunya, Sonia Gainza, va destacar, en primer lloc, el gaudí que ens produeix la cultura i com ens fa "connectar molt profundament amb nosaltres mateixes". En aquest sentit, va assegurar que "la cultura transforma", recordant l'experiència de la tècnica d'una de les entitats que s'hi van sumar a les seves activitats i que explicava que, la primera vegada que havia vist plorar a una de les usuàries que atenia, va ser després d'un concert al qual van anar gràcies a Apropa Cultura.

En segon lloc, al webinar es va destacar el factor d'inclusió que donen les activitats culturals. "Quan anem a un equipament cultural, i veiem que som com qualsevol altra persona, això és una experiència molt enriquidora per tothom", va explicar Gainza, "però és especialment potent per a aquelles persones que normalment no tenen aquestes experiències, que normalment no se senten incloses".

Un altre dels avantatges de la cultura és el foment de l'autonomia. "És un estímul que les persones que van a concerts, obres o festivals puguin fer-ho soles, perquè normalment sempre estan acompanyades de cuidadores o familiars", va continuar la directora d'Apropa Cultura. "Només el fet que treballin en la seva higiene, que pensin en el vestuari que es posaran, que agafin el transport públic... és una motivació que posa moltes coses en marxa".

Pel que fa a la part més logística, és a dir, a com s'ha d'integrar la cultura en el dia a dia de les entitats un cop s'ha decidit fer-ho, Sonia Gainza va afirmar que és important fer-ho "de manera planificada i que formi part de les direccions de les organitzacions perquè, d'aquesta manera, amb aquesta continuïtat, els beneficis seran molt més importants". Així, va continuar Gainza, "la inversió de temps i diners que suposa, s'amortitza molt millor".

Afegeix un comentari nou