Concurs de microrelats de la CAL

Federació Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Concurs de microrelats de la CAL

Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La CAL i l’Ateneu engeguen el segon Concurs de microrelats dedicat a la celebració dels 10 anys del projecte Xerrem.

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, organitza per segon any consecutiu el Concurs de microrelats, un certamen literari que vol contribuir a fomentar l’ús de la llengua catalana a través de l’elaboració de relats breus. En l’edició d’enguany, expliquen a la CAL, s’ha volgut fer referència a la celebració dels 10 anys del projecte "Xerrem".

Els i les aspirants podran participar en alguna d’aquestes dues categories:

1. Oberta
Les obres presentades en aquesta categoria han de tractar d’algun dels motius del lema del Xerrem: “llengua, cohesió i país”. Hi poden participar totes les persones majors d’edat que ho desitgin i els textos han de ser narracions amb una extensió màxima de 1.200 caràcters (espais inclosos i sense comptar els del títol).

2. Categoria Xerrem
Hi poden participar totes les persones majors d’edat que ho desitgin i que formin part d’un grup Xerrem de la CAL. El relat ha de fer referència al número 10, amb motiu de la celebració del 10è aniversari del projecte. En aquesta categoria, els relats s’han de presentar en format d’àudio, i han de tenir una durada màxima de dos minuts aproximadament. Els xerraires que vulguin participar en el concurs ho han de comunicar a la persona conductora del seu grup.

El termini de presentació dels relats breus és de l’1 de febrer al 31 de març de 2017.

Premis

Hi ha tres premis per a cada categoria. El primer premi de la categoria oberta consisteix en la inscripció gratuïta a un curs de 20 hores de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. En el cas de la categoria Xerrem, el primer premi consisteix en dues entrades per a una representació de teatre i un lot de llibres. Els autors dels relats que quedin en segona i tercera posició també rebran un lot de llibres.

Com hi puc participar?

La informació relativa a la forma de presentació de l’obra, les dades que cal incloure a la candidatura, l’anunci de les obres guanyadores i altres qüestions es poden consultar a les bases del Concurs de microrelats. Per a qualsevol dubte, es pot consultar a: cal@cal.cat.

Xerrem junts

El “xerrem junts” és una eina de treball que organitza espais de trobada, gràcies als quals persones que no han estat mai en contacte amb la llengua catalana, o que hi han estat però presenten dificultats ja sigui de comprensió o d’expressió en aquesta llengua, entren en contacte amb persones voluntàries catalanoparlants i formades per la CAL que destinen una part del seu temps lliure a ajudar les primeres en el seu camí d’assumpció del català com a llengua pròpia. El mitjà que s’utilitza és la pràctica de la conversa, punt on arrenca indefectiblement tota apropiació d’una llengua.

Es tracta d’una activitat associativa, de treball en xarxa entre entitats i persones, que posa en relleu conceptes com la cohesió social i l’acolliment, i que aplica una metodologia pedagògica d’ensenyament de la llengua centrat en l’oralitat i que, precisament per això, s’obre a col·lectius exclosos en altres sistemes d’aprenentatge que impliquen necessàriament la lectoescriptura.

El “xerrem junts” gira entorn de tres eixos vertebradors: la millora en l’ús social de la llengua catalana, la comunicació regular i extensa en el temps entre persones diverses —font de cohesió social i de participació ciutadana— i el coneixement i estima del país, generat des del coneixement de l’entorn més pròxim de barri i de ciutat.

Al “xerrem junts” de la CAL s’hi pot incorporar un ventall molt ampli de persones amb nivells diversos de domini de la llengua: des de l’extrem de persones que mai no han estat en contacte amb el català ni tampoc tenen formació instrumental bàsica, fins al de persones amb estudis que no tenen el català com a llengua pròpia, però que el dominen mitjanament. Els primers són atesos amb una metodologia activa de comprensió oral (metodologia “junts”) i els segons, amb pràctica intensiva de conversa (metodologia “xerrem”).

Afegeix un comentari nou