Cultura feminista en 7 idees

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart
 Font: museothyssen.org
Font: museothyssen.org
 Font: SensaCine.com
Font: SensaCine.com
 Font: 20 minutos
Font: 20 minutos
 Font: llegim.ara.cat
Font: llegim.ara.cat
 Font: Cadena SER
Font: Cadena SER
 Font: Kulturleioa
Font: Kulturleioa
 Font: Zenda Libros
Font: Zenda Libros

Cultura feminista en 7 idees

Autor/a: 
Joana Rafart
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

T’interessa saber més sobre gènere? Vols treballar els feminismes? Aquí tens cançons, documentals, curts, pel·lícules, teatre, literatura i activisme artístic per a conèixer més cultura en violeta.

Portem 7 propostes culturals diferents per pensar, riure i gaudir i per a poder omplir el 8 de març de cultura feminista.

1. El curt: 'Majoria oprimida'

Aquest curtmetratge d’Eléonore Pourriat mostra un món en què els rols de gènere es viuen al revés: les dones són opressores i els homes, els oprimits. D’aquesta manera, la cineasta vol mostrar les situacions de violències quotidianes que viuen les dones en la societat patriarcal.

2. La pel·lícula: ‘La Fuente de las Mujeres’

El film està dirigit pel director d’origen romanès Radu Mihăileanu. La Fuente de las Mujeres transcorre en un poble petit del nord d’Àfrica que no disposa de circuit d’aigua potable. Per aquest motiu, les dones han de pujar i baixar d’un turó molt escarpat cada dia a omplir els càntirs. El trajecte tortuós fa que moltes caiguin i els provoca avortaments i mals. Mentrestant, els homes, que abans s’encarregaven de la caça i l’agricultura, estan al poble passivament, sempre prenent te i fumant, esperant els turistes. Un dia, les dones decideixen començar una protesta, que comença amb una vaga de sexe i que tindrà grans repercussions.

3. Activisme artístic: Guerrilla Girls

Guerrilla Girls és un grup d’artistes feministes. Aquest grup va néixer a Nova York el 1985. Es van denominar d’aquesta manera per utilitzar tàctiques de la guerrilla en el camp de l’art i amb la intenció de reivindicar la lluita feminista. Aquest grup va sorgir arran d’una exposició del MoMA en què no hi havia ni una presència de dones artistes. Les seves obres i la seva singular caracterització amb màscares de goril·la han fet que siguin conegudes arreu.

4. El documental: ‘Montserrat Roig: l’hora violeta’

La proposta audiovisual de format documental és pel documental ‘Montserrat Roig: l’hora violeta’, produïda per Wonka Films en coproducció amb TV3. ‘Montserrat Roig: l’hora violeta’ explora la vida i l’obra de la reconeguda escriptora catalana, autora de llibres com ‘Els catalans als camps nazis’, ‘El temps dels cirerers’ o ‘L’hora violeta’, entre molts d’altres. Roig també va ser molt activa en l’àmbit de la política: sempre va defensar el feminisme sense complexos i va estar vinculada a moviments estudiantils progressistes i al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Amb ‘Montserrat Roig: l’hora violeta’, coneixem de més a prop aquest figura tan intensa de la literatura contemporània catalana.

El documental es pot veure al web de TV3.

5. La cançó: ‘Oceanes’, Clara Peya

‘Oceanes’ és el setè disc de la cantant catalana i dóna nom a aquesta cançó, una bona proposta musical en violeta! En deixem per escrit una estrofa:

A mi les dones que m’agraden són les que fan soroll quan riuen

les que es pelen els genolls i mengen mel, pa i olives,

que porten cabells curts i rabiosament negres

i no els atura cap llop ni els mana cap tipus de bèstia.

6. El llibre: ‘Machismo, 8 pasos para quitártelo de encima’, Barbijaputa, (Roca editorial, 2017)

L’autora anònima del Diario.es publica aquest llibre, un manual satíric on explica, com sempre sense complexos, les claus per deixar enrere les reproduccions quotidianes del sistema patriarcal i masclista actual. Lluita feminista en clau d’humor.

7. L’espectacle: ‘La partida’

Fa unes setmanes van ser a Barcelona i segueixen la gira. Val la pena estar atents al calendari de programació ‘La partida’! Dansa i futbol, dones i homes en un partit de futbol musical amb música en directe i de fons, reivindicació femenina i feminista. Aquest espectacle el signa la companyia Vero Cendoya i ha rebut el Premi Moritz i el Premi de la Crítica de Barcelona 2015.

Afegeix un comentari nou