Àmbit de la notícia
Cultural

El Congrés Nacional de gegants i imatgeria festiva s’inaugura a Olot amb el repte de les noves tècniques de construcció

Autor/a
Àlvar Andrés
  • Faràndula olotina (J.M. Merino)

Dissabte 20 de setembre va tenir lloc la primera de les sessions que fins a finals de l'any 2015 es realitzaran al llarg del territori per debatre l’estat de la qüestió dels gegants i imatgeria festiva.

El Congrés Nacional és una iniciativa de País Gegant, una comissió oberta que aplega diferents associacions i entitats de tots els sectors del món geganter i de la imatgeria festiva, amb la participació de l’Agrupació de Geganters de Catalunya. La sessió d’Olot va ser el tret de sortida de les cites que hi ha programades fins a finals de l’any vinent.

Sota el títol ''Figures festives i mans creadores'' la capital de la Garrotxa ha estat l’escenari d'una taula rodona i diverses ponències dedicades monogràficament als constructors i artesans. Al llarg de les intervencions dels experts s’ha fet balanç dels processos pels qual ha passat la construcció de gegants i imatgeria festiva. “Des de l’ús del cartró, fins a la pasta de fusta, fins a les actuals tècniques basades en la fibra de vidre i el polièster, hem vist tota una panoràmica de l’evolució de les tècniques”, exposa Jan Grau, coordinador Congrés i la ponència del qual es va basar en els primers gegants fets de cartró.

Noves tecnologies

També a la primera sessió del Congrés es va parlar de la inclusió de noves tècniques com el làser o les impressores 3D en la construcció, unes tècniques que van cridar l’atenció dels assistents. “Malgrat tot, serà complicat que poguem veure gegants fets amb impressores 3D, atesa la dificultat de resultar rentables per a les empreses”, considera Eduard Bech, tècnic responsable del Museu dels Sants d’Olot.

Demandes i diàleg

De la primera sessió a Olot es va destacar la gran presència de joves d’entre 18 i 22 anys, a propòsit dels quals es va avançar en el debat de la necessitat d’homologació de l’ofici de constructor. Tanmateix, a la taula rodona es va reclamar també la necessitat d’establir un manual de bones pràctiques que faciliti el diàleg entre les colles geganteres, els ajuntaments i associacions, que contracten la creació d’un gegant, i l’artista constructor que el du a terme. “És important que cada part comprengui les necessitats de l’altre”, recalca Grau.

Noves cites a la vista

Dinou anys després de la participació en el II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, la iniciativa de País Gegant és pionera en la realització d’un congrés íntegrament dedicat als gegants i la imatgeria festiva. Olot ha estat la primera de les diverses sessions que tindran lloc arreu del territori a través de sessions monogràfiques. Les properes cites a l’horitzó situen els escenaris del congrés a Solsona, on es parlarà de les Cases de la Festa, i a Berga, sobre el patrimoni, la festa i la promoció, tot posant l’accent en les noves formes de comunicació en l'era 2.0.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari