El Festival Impacte posa el focus en els drets emergents a través del cinema

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Un dels films destacats de l'edició d'enguany del Festival Impacte és 'Petricor', el qual plasma la convivència i la superació de trastorns de conducta alimentària. Font: Festival Impacte!
Un dels films destacats de l'edició d'enguany del Festival Impacte és 'Petricor', el qual plasma la convivència i la superació de trastorns de conducta alimentària. Font: Festival Impacte!
Els drets dels animals també són protagonistes de la tercera edició, en pel·lícules com 'Persona [no] humana' i 'Llibertat'. Font: Festival Impacte!
Els drets dels animals també són protagonistes de la tercera edició, en pel·lícules com 'Persona [no] humana' i 'Llibertat'. Font: Festival Impacte!
Els conflictes que colpegen països del tercer món i drets que hi són vulnerats formen part dels 'drets emergents' que cal abordar. Font: Festival Impacte!
Els conflictes que colpegen països del tercer món i drets que hi són vulnerats formen part dels 'drets emergents' que cal abordar. Font: Festival Impacte!

El Festival Impacte posa el focus en els drets emergents a través del cinema

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

Del 3 al 21 de maig es podrà gaudir del festival de cinema i drets humans, el qual conserva el format híbrid, presencial i en línia, i centra la temàtica d’enguany en repensar els drets humans i debatre’ls.

El món i la societat viuen una constant transformació i, en conseqüència, es replantegen els drets emergents sorgits de les diferents lluites que reivindiquen respecte, reconeixement i solidaritat. Els drets a la salut, els drets dels animals, la lluita LGTBI, l’activisme mediambiental, la violència de gènere, la salut mental, els conflictes armats, i les situacions de corrupció que colpegen països del tercer món, són algunes de les temàtiques principals que queden englobades en el concepte de drets emergents.

El cinema social és una eina que permet expressar i fer evidents diferents problemàtiques actuals i temes que preocupen a la societat. La pantalla facilita la sensibilització i la transmissió d’idees, a més de provocar emocions i sentiments a les espectadores com, per exemple, l’empatia.

El resultat de la unió d’aquests dos eixos és la tercera edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya, Impacte!, organitzat del 3 al 21 de maig a cinc localitats del territori: Barcelona (Cinemes Girona), Girona (Cinema Truffaut), Lleida (ScreenBox), Reus (Centre de Lectura) i Vilafranca del Penedès. Enguany, es conserva el format híbrid i també se'n podrà gaudir en línia, a través de la plataforma Filmin.

La programació d’aquesta edició està formada per trenta-cinc pel·lícules, quinze llargmetratges i vint curtmetratges i té com a eix principal la temàtica dels drets emergents, coincidint amb el setanta-cinquè aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. “Volem repensar els drets humans i debatre’ls. És una oportunitat per detectar els temes que projecten una sensibilitat a la ciutadania”, explica Oriol Porta, director del festival.

Una àmplia varietat de films que mostren diferents realitats

Entre els més de trenta films programats, hi ha un ampli ventall de temàtiques a reivindicar i algunes pel·lícules destacades. Per exemple, els trastorns de conducta alimentaris (TCA) són tractats a ‘Petricor’, un llargmetratge de la directora Victoria Morell Salom, la qual explica, a través del respecte, la sensibilitat i la mirada feminista, la història de tres dones de generacions diferents que conviuen amb un TCA. “És una òpera prima d’una autora local, feta amb intel·ligència i tractant d’una manera personal i intima un tema de preocupació emergent”, detalla Porta.

Els drets dels animals també són protagonistes d’aquesta tercera edició, a través de les pel·lícules ‘Llibertat’, de Phil De Witte i ‘Persona [no] humana’, d'Álex Cuéllar Esteve i Rafa G. Sánchez. Aquesta última relata el procés judicial que se segueix a Argentina per reconèixer els drets de dues ximpanzés femelles sotmeses a la captivitat. Planteja preguntes com ‘qui és subjecte de dret?’ o ‘qui considerem que és una persona?’.

El film ‘Llibertat’ convida a reflexionar sobre el significat d’aquesta paraula a través d’un thriller de ficció que segueix la vida d’un jove activista que decideix donar una lliçó a la societat sobre com tractem els animals.

Els conflictes colpegen països com Colòmbia, Mèxic i el Sudan queden representats a ‘Els negociadors’, un llargmetratge amb coproducció local que narra la història de persones que han actuat com a mediadores en conflictes. El protagonista és un activista català que treballa a la Creu Roja Internacional i visita diferents països colpejats per la violència, la corrupció i la pobresa.

“Ens agrada presentar produccions locals. Un dels nostres objectius és fomentar aquest tipus de cinema de casa nostra. Som el paraigua ideal i volem ser-ho encara més per aquest tipus de produccions”, expressa el director del festival.

Cinefòrums i activitats paral·leles que nodreixen l’Impacte

A banda de la projecció de les pel·lícules que hi ha en cartellera, el festival també compta amb un seguit de tallers i conferències que complementen l’objectiu del debat i la reflexió. Les directores Phil De Witte i Victoria Morell Salom són les convidades que presentaran sessions de cinefòrum, a Barcelona i Lleida, per comentar les respectives pel·lícules i interactuar amb l’opinió del públic. Morell Salom també impartirà una classe magistral a la Universitat de Girona.

A més, la tercera directora que assistirà presencialment és la francesa Ovidie, la qual presenta l’obra ‘La turista contra la policia francesa’, un documental que reconstrueix el cas d’una dona canadenca que va ser violada per agents del cos de policia. “Es posen sobre la taula els temes del consentiment, del ‘només sí és sí’. La directora és considerada la punta de llança a França del cine de gènere i feminista”, explica Oriol Porta. Oferirà sessions de cinefòrum a Girona i Barcelona, i liderarà un debat-entrevista a la Llibreria Jaimes de Barcelona, el 6 de maig.

Finalment, a part de les directores, també hi ha convidades professionals del sector que organitzen tallers, com la sessió dedicada a donar suport a les dones d’Iran i Afganistan, a través de curtmetratges, per promoure i donar a conèixer les seves lluites; o la sessió professional que parlarà de la justícia global i les ONG, la qual girarà entorn de ‘Maldita’, curtmetratge guanyador d’un Goya, produït per Medicus Mundi. “Ens enfrontarem als problemes de les ONG, perquè no se les reconeix com a productores i farem un estudi del cas ‘Maldita’”, conclou Porta.

Afegeix un comentari nou