El FIMPT recupera la identitat de festival mediterrani de gran dimensió

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Boban Markovic Orkestar Font: FIMPT
Boban Markovic Orkestar.
Sanjosex i Carles Belda. Font: Néstor Noci
Sanjosex i Carles Belda.
Pere Tàpias. Font: FIMPT
Pere Tàpias.

El FIMPT recupera la identitat de festival mediterrani de gran dimensió

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Boban Markovic Orkestar i un concert de tribut pòstum a Pere Tàpias seran estrelles del cartell de la 37a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional, del 16 al 18 de juny a Vilanova i la Geltrú.

La música popular i tradicional té la porta oberta al mediterrani des de fa trenta-sis anys a Vilanova i la Geltrú. La capital del Garraf acollirà una nova edició del FIMPT del 16 al 18 de juny, a la plaça del Port, a la plaça de la Vila, a la Rambla Principal i al Teatre Principal. Serà un aparador de propostes musicals d’arrel amb voluntat internacionalista i de prestigi a l’oferta catalana. Amb la voluntat de donar un format més ampli, el certamen ja consolidat a casa nostra, incorporarà un cartell de luxe encapçalat per la formació balcànica Boban Markovic Orkestar, que actuarà vora el mar el dissabte, 17 de juny a les 00h. Al 2004, el músic serbi va ser reconegut com el Millor trompetista del Món per la prestigiosa revista Songlines.

El FIMPT vol tornar a ser un festival de referència

Segons el seu director artístic, Jordi Paulí, “gràcies al compromís de les administracions podem aportar un plus de qualitat, de músics internacionals de renom, que dignifiquen un festival que es mereix molts més anys de vida”. I és que enguany l’aposta de les administracions és de relleu, des del mateix Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, passant per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona (que aposta pel FIMPT com un dels festivals “estratègics” de la demarcació), per tornar a posicionar el FIMPT com a festival de referència. De manera que enguany el pressupost ha passat de 50 mil euros a l’edició anterior, a 90 mil per a la present. També s’hi han implicat entitats i empreses de la ciutat, que aposten pel festival amb col·laboracions diverses.


La programació d’artistes catalans del 37è FIMPT està encapçalada per Carles Belda i Sanjosex, encarregats d’inaugurar el festival, i es complementa amb la música d’autoria pròpia de Jordi Molina Septet que transporta la música d’arrel a les estètiques actuals; la proposta de Pep “Botifarra” i la Spanish Brass Luur Metals que aprofita la riquesa melòdica que caracteritza als “pals” del cant d’estil per a fusionar-la amb el llenguatge contemporani cambrístic; i la formació de música tradicional basada en els instruments de doble canya, Inxa Brass Band, una proposta vilanovina de nova formació que es va estrenar la passada Festa Major en la baixada de gegants.


La representació estatal de música tradicional la conformen, d’una banda, els gallecs Radio Cos, que transmeten amb convicció la seva manera d’entendre la música d’arrel galega i per l’altra, el músic i folklorsita Eliseo Parra, acompanyat en format quintet, per a seduir-nos amb fandangos, rondenyes, guajiras, bulerías i alegrías. Monsieur Doumani i Papa Orbe y Los Turpiales completen el caràcter internacional del festival, juntament amb la Boban Markovic Orkestar.

El diumenge, 18 de juny, la plaça Font i Gumà acollirà una nova edició, en el marc del FIMPT, de la Firasac, una trobada oberta a tots els músics que sonen el sac de gemecs i el flabiol i tamborí. Aquesta trobada que, se celebra a la nostra ciutat des del 2006, té com objectius bàsics el fomentar l’intercanvi d’experiències entre músics, grups, luthiers i docents així com també donar a conèixer a la ciutat, a través de cercaviles i concerts, les diferents propostes musicals d’aquests col·lectius.

Tribut pòstum a Pere Tàpias

Aquest 37è FIMPT celebra la seva inauguració i cloenda fent un tribut pòstum a la persona i la trajectòria musical del vilanoví Pere Tàpias. Carles Sanjosé (Sanjosex) i l’acordionista diatònic Carles Belda, obriran el festival amb la seva versió del “Passeig del Carme”. El concert de cloenda en homenatge a Tàpias “Un pèl, nou, un pèl antic. Tribut a Pere Tàpias”, organitzat junt a la Revista Enderock, unirà una dotzena d’artistes (sis d’ells locals) per fer un repàs per la història musical del cantautor, versionant els seus temes.

Consulta la programació 2017.

Afegeix un comentari nou