El segell que reconeix el suport i compromís de les empreses amb la cultura
Comparteix
La Fundació Catalunya Cultura impulsa aquesta eina, en col·laboració amb la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la Universitat de Girona, per a empreses que col·laboren en projectes d'RSC cultural.
La Fundació Catalunya Cultura és una entitat que va néixer al 2014 amb la voluntat d'impulsar un nou marc de col·laboració entre el sector privat, la societat civil i la cultura, amb l'objectiu de promoure la creació de nous instruments de finançament que permetin desenvolupar i mantenir els projectes i activitats d'àmbit cultural. L'entitat es va impulsar per part d'un grup d'empresaris i empresàries en context de crisi econòmica quan es va reduir la inversió pública en cultura, i calia inversió per continuar desenvolupant un sector cultural tan potent com el català.
Dins de les necessitats d'explicar al món de l'empresa els beneficis de la cultura, des de l'entitat van voler impulsar diverses eines per visibilitzar aquelles empreses que ja creuen en la cultura, i ja estan invertint i col·laborant amb el sector cultural. Una d'elles és el segell d'empresa compromesa amb la cultura. "És una eina que té com a finalitat visibilitzar aquelles empreses que estan apostant per la cultura i, fer així un mapa de país d'empreses que la recolzen", expressa la directora de la Fundació Catalunya Cultura, la Maite Esteve.
"Ho podríem comparar amb una certificació ISO en qualitat, però que fa referència al suport que aquestes empreses fan a la cultura", apunta la directora de l'entitat. Va ser al 2021 quan la fundació va impulsar la creació d'aquest segell, conjuntament amb la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat de la Universitat de Girona. "Ells certifiquen el rigor i fan el procés d'avaluació a través d'una sèrie de criteris", assenyala Esteve sobre un segell pioner a Europa.
Coneixes el Segell d'Empresa Compromesa amb la Cultura que impulsem juntament amb @CatedraRSS_UdG?
— Fundació Catalunya Cultura (@fcatcultura) March 16, 2022
El Segell vol reconèixer:
El suport de les empreses a la #cultura
La participació activa en l’ecosistema cultural
Sol·licita'l https://t.co/FdUYEgvcKw pic.twitter.com/yRGLoseeFK
Tal com diu Esteve, la Càtedra de Responsabilitat Social i Sostenibilitat és reconeguda a nivell iberoamericà i europeu. "Volíem que fos un segell molt rigorós, que tingués unes pautes molt concretes", explica la directora de la fundació. "Aquest segell és un distintiu de prestigi molt gran per aquestes empreses", insisteix. Esteve, qui considera que s'ha perdut el reconeixement de la persona mecenes que creu en la cultura, i que està deixant un llegat a la societat i al seu entorn, motiu pel qual cal incidir en la seva visibilitat.
"De vegades, al món cultural és difícil trobar qui són aquelles persones que creuen en la cultura, i aquest segell ho posa fàcil", apunta Esteve, que també valora la funció de la Fundació Catalunya Cultura per aixecar ponts entre el món empresarial i el món cultural. "Sovint és més fàcil mirar cap a grans institucions culturals, però cal que la mirada també vagi a petits projectes culturals, projectes emergents", afirma la directora de l'entitat, que destaca que la tasca de la fundació es dirigeix cap a arreglar aquests desajustos.
El segell d'empresa compromesa amb la cultura ja ha cridat l'atenció del ministeri de Cultura de l'Estat espanyol, que s'ha interessat per ampliar el seu radi d'influència a tot l'estat, així com del ministeri de Cultura francès, tal com assenyala Esteve, quelcom que demostra la necessitat d'una eina d'aquestes característiques en aspectes de Responsabilitat Social Corporativa cultural.
Una altra de les eines que ha posat en marxa la Fundació Catalunya Cultura per donar visibilitat a les empreses compromeses amb el món cultural és el Premi Empresa Cultura, un guardó anual que s'atorga a una empresa en concret que estigui impulsant la cultura a petita, mitjana o gran escala.
Afegeix un nou comentari