Àmbit de la notícia
Cultural

Els castells arriben a la universitat

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidària
  • Presentació de la càtedra / Font: URV
  • Colla Jove Xiquets de Valls / Font: elscastellers.wordpress.com

La Càtedra per a l'estudi del fet casteller ha estat signada per la Universitat Rovira i Virgili i la Colla Vella dels Xiquets de Valls i pretén ser una eina d’estudi i anàlisi de la cultura i tradició castellera.

El passat mes d’octubre el Consell de Govern de la Universitat Rovira i Virgili va aprovar la Càtedra per a l’estudi del fet casteller. Des de llavors, s’han anat definint els marcs d’estudi i s’han fixat les accions necessàries per a promoure la cultura castellera com la creació d’un espai per a la investigació i el debat científic; tallers sobre els valors de la cultura castellera a escoles i instituts; cursos, seminaris i formacions diverses que permetin potenciar la recerca i divulgar la terminologia castellera.

Josep Sánchez Cervelló és el director d’aquesta Càtedra, i explica que “Els castells són una de les més singulars i tradicionals manifestacions de la cultura popular de Catalunya; hi han tingut un paper molt destacat en la difusió del nostre país més enllà de les fronteres. Aquest projecte respon a la necessitat d’aportar un coneixement exhaustiu sobre el fet casteller, ja que els castells són considerats Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del novembre del 2010 i en la declaració en destacaren que els catalans els percebien com a part integrant de la seva identitat cultural i que proporcionaven un sentit de continuïtat, cohesió social i solidaritat”.

Amb aquesta càtedra, la relació entre la URV i la Colla Vella dels Xiquets de Valls es consolida després d’antecedents com la tesi doctoral Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme, del Dr. Àlex Cervelló. Una de les primeres investigacions que es duran a terme serà l’estudi dels últims dos-cents anys de la colla castellera, símbol de la cultura castellera catalana. Un altre dels projectes que ja s’han encetat està relacionat amb la gestió dels arxius de les colles castelleres. Juntament amb l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp, es dissenyaran eines que serveixin per catalogar i gestionar les fotografies i obrir-les al públic general. “Aquesta càtedra suposa posar els castells a l’alçada del país. Culturalment implicarà el tractament científic i rigorós de tots els temes que s’hi relacionen i en l’àmbit acadèmic permetrà la creació de coneixement i la difusió dels resultats aconseguits”, explica Sánchez Cervelló. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari