Els Premis Ateneus més reivindicatius

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Premis Ateneus 2017 a La Pedrera Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017, La Pedrera
Premis Ateneus 2017 a la Capacitat d'Innovació Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 a la Capacitat d'Innovació
Premis Ateneus 2017 a la Comunicació Associativa Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 a la Comunicació Associativa
Premis Ateneus 2017 a la Creativitat Artística Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 a la Creativitat Artística
Premis Ateneus 2017 al Foment de la Participació Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 al Foment de la Participació
Premis Ateneus 2017 al Premi, Jove Proposa! Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 al Premi, Jove Proposa!
Premis Ateneus 2017 al Treball en Xarxa Font: Toni Galitó
Premis Ateneus 2017 al Treball en Xarxa

Els Premis Ateneus més reivindicatius

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

15 entitats han estat reconegudes per la seva tasca en l’àmbit cultural i comunitari del país a La Pedrera de Barcelona.

La Pedrera de Barcelona ha acollit, el 12 de desembre, el lliurament dels Premis Ateneus 2017. En la seva vint-i-vuitena edició, el certamen impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) ha donat visibilitat al moviment associatiu cultural català en una nit de gala. Els guardons reconeixen la tasca duta a terme per les entitats i associacions de Catalunya al llarg de l’any en sis categories diferents.

En total, 15 entitats federades han estat reconegudes per la seva tasca en l’àmbit cultural i comunitari del país. Amb 67 candidatures presentades en l’edició present, les iniciatives guanyadores del primer premi han estat: La nova web de La Cate, del Patronat de la Catequística de Figueres, amb el Premi a la Comunicació Associativa; Refugis, de la Societat Coral Obrera La Glòria Sentmenatenca de Sentmenat, amb el Premi a la Creativitat Artística; Espectacles amb intèrpret de llengua de sords, de Lluïsos d’Horta de Barcelona, amb el Premi a la Capacitat d’Innovació; Colla Castellera de Madrid, del Cercle Català de Madrid, amb el Premi al Foment de la Participació; Colònies “Cantarelles d’estiu”, de la Fundació Orfeó Lleidatà, amb el Premi Jove, Proposa!; Universitat Popular de Caldes de Montbui, del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes, amb el Premi al Treball en Xarxa.

Lluís Puig: “Seguiu essent la cultura de base i més propera; la cultura de xoc total i absolut front del que ens toca viure”

La Federació d’Ateneus va deixar una butaca buida reservada al Conseller de Cultura, Lluís Puig, el qual va fer arribar unes paraules al públic assistent a través d’un vídeo projectat durant la gala: “Encantat de poder-vos acompanyar en aquesta gala, encara que sigui en un format poc habitual. Cada any el jurat té més feina perquè les propostes que arriben són més enriquidores i agosarades. Us trobo a faltar molt, però tinc amb tots vosaltres la confiança de que seguiu essent la cultura de base i més propera; la cultura de xoc total i absolut front del que ens toca viure”.

Salvador Casals: “Els ateneus són una rereguarda activa i mobilitzada que, en moments difícils, esdevé sempre un pilar de referència”.

Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, va exigir l’alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, i el del vicepresident de la Generalitat de Catalunya i els consellers que segueixen empresonats. “Ens uns mesos molt complexos, els ateneus hem hagut de tirar endavant en el dia a dia enmig d’un mar d’incerteses, mentre manteníem encesa la flama de l’activitat, la reflexió i l’acció comunitària. Una rereguarda activa i mobilitzada que, en moments difícils, esdevé sempre un pilar de referència”.

El certamen, presentat pel reporter valencià de cultura popular Pau Benavent, va comptar amb un fragment de l’obra “Puig i Cadafalch, un croquis” (2017), interpretat per l’actor Sergi Mateu. Aquesta obra teatral, coproduïda per la Federació d’Ateneus i la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), està actualment de gira pels teatres d’ateneus.

Durant l’acte, amb unes 230 persones assistents, també s’han reconegut amb diplomes els aniversaris destacats d’algunes entitats federades: Societat Coral Diadema Corberenca, Foment Hortenc, Unió Recreativa Maialenca i Ateneu Bisbalenc (100 anys); Ateneu Unió de Santa Coloma de Cervelló i Centre Sant Pere Apòstol (125 anys).

La Federació d’Ateneus de Catalunya treballa, des de 1983, al servei de les associacions culturals sense ànim de lucre i actualment aglutina 175 entitats de tot Catalunya, algunes d’elles amb gairebé dos segles d’història. Són objectius principals de la Federació cohesionar, defensar i representar el moviment ateneístic català, així com oferir serveis per fer el dia a dia de les entitats associades més fàcil.

Afegeix un comentari nou