En marxa una campanya per costejar la Mulassa de Terrassa
Comparteix
La nova figura del bestiari festiu egarenc, impulsada per l'Associació Cultural Popular Terrassenca La Xemeneia i creada el Taller Dimoni, va sortir per sorpresa a la recent Festa Major de la ciutat.
Des de l'Associació Cultural Popular Terrassenca la Xemeneia va sorgir, l'any 2017, la idea de crear la Mulassa de Terrassa, una nova figura del bestiari popular egarenc, punki i amb un perfil irreverent, amb la idea que pogués sortir quan li donés la gana. I així ho ha fet, ja que, sis anys després, ha aparegut, per sorpresa, en algunes de les activitats i concerts de la Festa Major 2023 de la ciutat, que s'ha celebrat del 30 de juny al 5 de juliol. Per tant, malgrat fer-se esperar, la Mulassa de Terrassa és ja una realitat.
No obstant això, tot i que ja se l'ha vist ballar pels carrers i places de Terrassa, encara queda tancar el projecte i pagar una part del cost de la construcció de la figura. Per aquest motiu, des de la Xemeneia han impulsat una campanya de captació de fons a totSuma per tal de poder costejar la Mulassa de Terrassa, i fer partícips a tothom d'una iniciativa molt esperada. Des de l'entitat cultural ja han dut a terme activitats per poder costejar la Mulassa de Terrassa, però necessiten el suport de la ciutadania per arribar als 2.000 euros d'objectiu marcats.
Tothom qui posi el seu granet de sorra rebrà una sèrie de recompenses, segons el nivell d'aportació, com ara samarretes i altres articles de marxandatge de la Mulassa de Terrassa, així com actuacions a poblacions de Catalunya.
Si, ahir, t'ho vas passar bé ballant amb mi en el concert dels magnífics @elponypisador ; avui, ajuda a les ganàpies que em treuen a pasturar, amb una petita aportació al "meu" @tot_suma :https://t.co/VaeQ8xj8kZ
— Mulassa de Terrassa (@MulassaTrs) July 4, 2023
#LaMulassaDelPoble #MulaMolt pic.twitter.com/RIc3DLnQiB
"La mulassa es va presentar l'any 2018, i es va obrir un petit grup de gent que es va sentir motivada pel projecte. Es van començar a fer activitats per recaptar diners, però el projecte no va acabar de fer-se realitat", assegura el Francesc Xavier Filgueira, 'Txavu', de la Xemeneia, qui considera que amb la pandèmia els terminis es van allargar encara més. No va ser fins que algunes persones relacionades amb la cultura popular a la ciutat van reprendre el projecte per crear la Mulassa de Terrassa al Taller Dimoni.
"Es van entusiasmar molt i, tot i que quedava un mes per Festa Major, ens van assegurar que la tindrien llesta per a la celebració", manifesta 'Txavu', qui revela que alguns membres de l'entitat també van poder col·laborar en la seva construcció. "Ho van aconseguir i la Mulassa de Terrassa va sortir el primer dia de Festa Major sense que ningú en sabés res", afegeix.
De l'acudit a la realitat
'Txavu' explica que van passar tants anys des que va sorgir la idea fins que per fi ha estat una realitat, que fins i tot alguns infants, als quals se'ls demanava fer alguna tasca, n'han fet befa i utilitzaven l'estat de la Mulassa de Terrassa per no fer el que se'ls demanava. "Ja ho faré quan surti la Mulassa de Terrassa", deien. "Ara li hem donat la volta a aquesta frase i la lliguem a la irreverència de la Mulassa i al fet que surt quan li dona la gana", diu des de la Xemeneia.
"Hi ha mulasses que són protocol·làries i que tenen el seu moment més seriós, com les mulasses de Barcelona o de Tarragona, però la nostra és una mica més juganera, més ganàpia, més gamberra i irreverent", afirma 'Txavu'. "La figura ha estat acollida amb molt d'afecte, molta gent ha mostrat la seva simpatia i l'alegria alhora que surti la figura", afegeix.
L'Associació Cultural Popular Terrassenca la Xemeneia va néixer a Terrassa el 2016 per recuperar festes populars perdudes i oblidades de la ciutat. Així, impulsen festes com una revetlla de Sant Joan popular i festiva o les caramelles de Setmana Santa. També han treballat per recuperar cançons de taverna. No obstant això, la creació de la tan esperada Mulassa de Terrassa és un dels projectes estrella de l'entitat.
Afegeix un nou comentari