Fem Camí: viu la terra i la cultura durant 3 dies amb la seva gent

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Oriol Jordan
Imatge de la Senyalització de camins de l'associació promotora
Imatge de la Senyalització de camins de l'associació promotora
Imatge de les vinyes d'Albet i Noya, una de les parades del Fem Camí'18
Imatge de les vinyes d'Albet i Noya, una de les parades del Fem Camí'18
Imatge d'una de les rutes que organitza El Pas
Imatge d'una de les rutes que organitza El Pas
Imatge d'una ruta per la Segarra
Imatge d'una ruta per la Segarra
Imatge del monument als castellers a Vilafranca
Imatge del monument als castellers a Vilafranca

Fem Camí: viu la terra i la cultura durant 3 dies amb la seva gent

Autor/a: 
Oriol Jordan
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La Fundació Vidabona organitza una ruta de senderisme de tres dies per l'Alt Penedès per a tots els sentits.

Caminada, cultura, tast gastronòmic i un concert solidari són els ingredients perfectes que donen vida al 'Fem Camí 2018', una iniciativa de la Fundació Vidabona que tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 d'octubre. Aquesta serà la primera edició d'aquest projecte que pretén descobrir una comarca de tot el territori dels Països Catalans cada any, al llarg d'un cap de setmana o un pont ben farcit d'activitats.

La comarca triada, l'Alt Penedès

Tothom identifica les viles de Sant Sadurní d’Anoia per la seva tradició vinícola, i la de Vilafranca del Penedès, per la cultura castellera. Però, què més hi ha a l’Alt Penedès? ‘Fem Camí’, proposa traçar una ruta, un sender de caràcter cultural, entre aquestes dues poblacions de la comarca farcit d’experiències.

Per aconseguir reeixir en aquesta missió, es compta amb l’experiència de més de quinze anys de l’associació sense afany de lucre Pas-Amics d’El Camí, que serà qui gestionarà la ruta i s’encarregarà del guiatge al llarg d’aquests dies amb un enfocament plenament vivencial, i conduint la gent a una sensació d’immersió en el paisatge i la cultura de cada terra.

El programa

L’entitat proposa dividir les activitats en els tres dies de ruta senderista de la següent manera: divendres 12 d’octubre, una visita cultural pel modernisme de Sant Sadurní d’Anoia, el punt d’inici de la ruta. Tot seguit, i com no podia ser d’altra manera, la resta del dia es dedicarà a fer una passejada per l’entorn vinícola del municipi, i també l’històric i es visitarà el Centre d’Interpretació i unes caves. Durant la nit s’organitzarà un sopar.

El dissabte 13 es traçarà el recorregut entre les poblacions de Sant Sadurní i Vilafranca (uns 18 quilòmetres) fent una parada a Sant Pau d’Ordal, el celler de vi ecològic Albet i Noya, Can Mallofré (un centre de producció de mel artesana), el Monestir Romànic de Sant Sebastià dels Gorgs, i el Celler Cooperatiu de la Granada del Penedès i la seva agrobotiga. La ruta proposa una nit èpica amb l’acomodació a Vilafranca un cop arribats, el sopar popular, un ball de gralles i un concert solidari.

Certament, El Pas-Amics d’El Camí tenen calculades totes les variables, per no fer feixuga la ruta a aquelles persones que tinguin més dificultats físiques o econòmiques per seguir-les. El trajecte a peu es pot reduir si hom ho desitja afegint-s’hi al tram final, i després hi ha diverses opcions d’allotjament nocturn per aquells que no tinguin tanta disposició econòmica.

L’entitat proposa una darrera jornada més relaxada, amb una visita cultural a la capital de la comarca de l’Alt Penedès, tastos gastronòmics oferts per l’Associació de Productors Agroalimentaris Artesans del Penedès, i la visita al Museu Vinseum. La proposta a la tarda és un taller de castells amb la mateixa colla castellera dels Castellers de Vilafranca.

L’allotjament i les inscripcions

Fem Camí ha establert tres tipus d’estades en funció de la capacitat econòmica i la disponibilitat de les persones que s’inscriguin: dormir en un espai municipal, fer-ho en llars particulars (opció subjetcte a disponibilitat), i buscar albergs a la zona per passar la nit, els costos dels quals anirien a càrrec dels participants. El cost de les inscripcions és variable també en funció dels mateixos paràmetres, malgrat que l’organització recomana inscriure’s els tres dies si hom vol gaudir l’experiència completa. Els preus van dels 25 € als 75 €, i hi ha diversos descomptes que es poden consultar al web de la sortida.

Des de Xarxanet us recomanem que ‘feu camí’ amb nosaltres i us llanceu a gaudir de la terra des d’un altre punt de vista més vivencial!

Afegeix un comentari nou