Fira Literal 2017: el llibre com a arma punxant

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fira Literal 2017: el llibre com a arma punxant

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Els llibres radicals i les editorials alternatives, es trobaran a Barcelona del 12 al 14 de maig.

“Soy una cuchilla andante” diu una cançó de Kortatu. Aquest vers ha inspirat la imatge gràfica del cartell de la Literal. Fira d’idees i llibres radicals que se celebrarà el 12, 13 i 14 de maig a la Fabra i Coats, a Sant Andreu del Palomar (Barcelona). Concebre el llibre com a arma punxant és la proposta del certamen impulsat des de i per a les editorials i el sector del llibre. El grup promotor de la fira l’encapçala la cooperativa CULTURA21 SCCL, que l’organitza, i les editorials Tigre de Paper, Virus, Pol·len, Bellaterra i Icària, que la recolzen.

La tercera edició, presentada avui a l’Espai Contrabandos, comptarà amb un mercat del llibre amb una seixantena d’editorials del panorama català, espanyol i internacional; una quarantena d’autors i autores radicals –que van a l’arrel-; una desena de conferències sobre literatura i lluita de classes, refugiades i migracions, feminismes, cultura lliure, comuns i economia crítica; una banda sonora composada de propostes musicals emergents i contraculturals (Literal Black Music); gastronomia amb segell cooperatiu (Xarxa de Restaurants Cooperatius, cervesa Capfoguer i Fàbrica del Vermutillo) i un espai comunitari de barri: l’Ateneu Popular i Cultural L’Harmonia, antiga fàbrica vinculada a les lluites obreres dels anys setanta al barri de Sant Andreu del Palomar.

Simón Vázquez: “Volem que el llibre polític i l’economia social vagin de la mà”

La Fira serà un aparador de llibres radicals, de pensament crític i polític, no només des del format assaig, sinó també des de la novel·la, la poesia, el llibre il·lustrat... amb la voluntat de promoure noves relacions en l'àmbit del llibre polític, portar nous públics i impulsar el mercat social entorn del llibre. “Volem que el llibre polític i l’economia social vagin de la mà”, segons Simón Vázquez, coordinador de la Fira Literal. La col·laboració amb la Xarxa d'Economia Solidària, el Col·lectiu Ronda, Coop57 i la intercooperació amb altres fires de llibre radical (Independent radical book fair) són més evidències dels lligams establerts entre la cultura i l’economia solidària. “Malgrat el públic ha anat augmentant, apostem per un creixement sostingut de la Fira per no perdre l’essència”, afirma Vázquez.


Les veus de la llibertat d’expressió

Després d’un intent fallit de trepitjar l’Estat espanyol fa uns anys i malgrat les restriccions del seu visat, l’activista per l’alliberament del poble palestí Leila Khaled serà una de les convidades estrella d’enguany. Militant, des dels 15 anys, de la Fundació del Moviment Nacionalista Àrab, precursor del Front Popular per l’Alliberament de Palestina (organització política laica i d’esquerres palestina), Khaled va segrestar dos avions el 1969 i el 1970 per mostrar al món l’ocupació militar que patia el seu país. Viu a l’exili des que fou detinguda i alliberada. Avui segueix activa en la lluita del poble palestí a trav´´es de les organitzacions Front Popular de l’Alliberament de Palestina, el Consell Nacional Palestí i la Unió General de Dones Palestines.

També acudiran a la cita literària el catedràtic britànic d’Estudis del Desenvolupament a l’Escola d’Estudis Orientals i Africans, i autor de “La corrupción del capitalismo”, Guy Standing; el músic basc Fermin Muguruza; l’escriptor navarrès Hedoi Etxarte; la metgessa, antropòloga social i activista feminista basca Mari Luz Esteban; el periodista i politòleg alemany Raul Zelik; l’historiador i realitzador audiovisual paquistanès Tariq Ali; l’autora de “Variazioni di Luna. Donne combattenti in Iran, Kurdistan, Afghanistan”, Patrizia Fiocchetti, l’il·lustrador de “El camino más largo”, Riki Blanco; o la periodista i escriptora Aina Torres, autora de “Montserrat Roig. La Memòria viva”, entre d’altres.

Escenari central contracultural

Música, poesia i titelles irreverents. Al llarg de les tres jornades, la Fira Literal oferirà propostes per combinar amb la literatura radical: Saphie Wells & The Swing Cats; Andreu Martínez Quartet; 6 en Raya (polipoesia); Anari (cantautora basca); Anita O’Night & The Mercury Trio; i, per últim, Títeres desde abajo, companyia granadina de titelles i contacontes, coneguda per ser detinguda per “enaltiment del terrorisme”, el 2016 a Madrid.

“És important donar-li veu a una part substancial d’una creació literària: el grafisme de la coberta d’un llibre”. Amb aquesta premissa, el dissenyador Dani Rabaza, autor del cartell de la Fira Literal 2017, ha anunciat també que aquesta edició comptarà amb una exposició de portades de llibres seleccionades de les editorials participants. La mostra es podrà visitar al mateix recinte firal durant la setmana prèvia.


Literal Kanalla!

Després del bon funcionament de la prova pilot de l’edició 2016, enguany la Fira habilitarà de nou una zona especial amb activitats infantils. Es programaran una sessió de contacontes i taller (Birabiro); presentacions de contes (Takatuka); contes teatralitzats i un espectacle poètic (“Carrer del mar”), adreçats a nenes i nens a partir de 3 anys.

Afegeix un comentari nou