Fires i festes que no et pots perdre a l’octubre!

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius

Fires i festes que no et pots perdre a l’octubre!

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Boletaires, amants de la música negre, arts escèniques... Teniu una oferta de tardor immillorable!

És la cita biennal de les millors colles castelleres del país a Tarragona. Un dels principals atractius del certamen és que és l'única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixin per aconseguir el primer lloc en la classificació final. En qualsevol cas, totes les colles participants troben en el Concurs un marc propici per provar les seves millors construccions. L'Ajuntament de Tarragona n'és l'organitzador i des del 2014 compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torredembarra.

Durant quatre jornades, el Bosc de Turull acollirà diferents disciplines artístiques que posaran al centre del debat la importància de caminar cap a una major sostenibilitat de les nostres ciutats i vides. El cicle Arrelarts consisteix en quatre sessions per reflexionar sobre el compromís social i la visió crítica del nostre entorn potenciant la coresponsabilitat, la creativitat, l'ètica i l'ecologia.

  • Concurs de Gos d’Atura de Castellterçol (Moianès - 2 d’octubre)

El concurs tanca la temporada proposant als i les campiones de Catalunya, Navarra, el País Basc i el Pirineu francès que s’enfrontin entre ells. També solen venir els sis pastors catalans més ben posicionats. Així que, del concurs de Castellterçol, en surt el campió de campions. Aquests concursos van començar arran de les picabaralles que hi havia entre alguns pastors, per saber qui tenia el millor gos. Els primers es van fer a Ribes de Freser i després es van extendre cap a Castellar de N’Hug, Llavorsí i altres pobles.

Més de 100 companyies, 38 estrenes i 12 coproduccions de la Mediterrània mostraran el bon moment musical català estrenant propostes de Mayte Martín, Sanjosex & Carles Belda, Chicuelo & Mezquida, ASPENCAT i Coetus amb Carles Dénia. El certamen serà aparador de música estatal i internacional: Kepa Junkera & Chango Spasiuk, Rozalén, els romanesos Fanfare Ciocarlia, el congolès Baloji, el libanès Bachar Mar-Khalifé o els algerians Djmawi Africa.

El poble obre les portes de casa seva per acollir els alambins i les diferents mostres d'entitats, cellers i cooperatives de la Terra Alta, i es converteixen així en originals i singulars estands firals. La destil·lació artesana i tradicional de l'aiguardent –beguda espirituosa obtinguda de líquids procedents de fermentació alcohòlica– i la degustació dels vins i dolços típics del municipi són els trets més característics d'aquesta festa marcada per un gran ambient festiu.

Emmarcat en el programa d’actes de les Festes de la Tardor de Lleida, l’Associació de Veïns Copa d’Or i Sot de Fontanet, organitzen aquest espectacle de recreació històrica sobre la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya del s. XV al XVII. Durant 200 anys, la societat va jutjar i condemnar a dones que amb la seva saviesa i remeis naturals sanaven. Els veïns escenifiquen a l’aire Lliure aquests fets reals, documentats per historiadors, que van tenir lloc al bell mig de l’Horta de Lleida...Una història que podrà compartir tota la família. Després, els qui vulguin, podran gaudir d’un sopar medieval.

Festival de referència dins l'univers de la música d’arrel tradicional, un dels festivals més antics de Catalunya (data del 1981) i un dels més prestigiosos de tot l'Estat espanyol. En la seva 36a edició, el certamen recuperarà la plaça de la Vila com a escenari principal, amb la voluntat d’obrir-se a nous públics i apostar pel circuit català de música d’arrel.

És un cicle de música negra nascut el 2008 a la Farinera del Clot que acull gran part de les bandes locals de diferents estils: Hip hop, Jazz, Funk, Reggae, Soul…. Els concerts, exposicions, xerrades, discoforums, projeccions, etc. aniran enfocades a la celebració del 50è aniversari dels Panteres Negres als EEUU.

  • Fira del Rovelló (Els Reguers, Tortosa – del 6 al 8 d’octubre)

Organitzada per l’Associacio Cultural Vent Fort, és la millor ocasió per comprar rovellons dels Ports de Beseit. En aquest municipi, ubicat a la falda dels Ports, és pot gaudir també d'una bona oferta gastronòmica al voltant d'aquest producte de tardor, que s'acompanya amb bones carns a la brasa. Durant la fira, hi ha estands de productes de la terra, així com exposicions a càrrec de les llatadores dels Reguers, una de les activitats artesanals que encara es conserven al poble, i també projeccions d'audiovisuals o presentacions de llibres.

Afegeix un comentari nou