Guia castellera per a principiants: els tipus de castells
Comparteix
Coincidint amb l’inici de la temporada castellera, us oferim una guia introductòria perquè pugueu entendre i gaudir de les diades previstes pel territori. Per començar, parlem dels tipus de castells.
- És un 3 de 8 o se'n diu 8 de 3? Com reconèixer un castell?
Els castells són estructures que es construeixen amb persones enfilades unes sobre altres, formant “pisos”. El nom de cada castell, per tant, ve determinat per dos elements: el nombre de castellers per pis i el nombre de pisos. Val a dir que, tant la pinya com l’acotxador (penúltim) i l’anxaneta (darrer), són un pis cadascun d’ells.
Els més comuns són aquells que tenen entre una i cinc persones per pis. Són les conegudes com estructures simples. Així un 3 de 8 indica tres castellers per vuit pisos. Com a excepció a aquesta ‘fórmula’, estan els pisos amb un o dos castellers. En aquest cas, són els pilars (una persona) o les torres (dues persones per pis).
A partir de cinc castellers per pis, parlem d’estructures complexes, és a dir, una combinació d’estructures simples. Per exemple, un quatre amb agulla és la suma de quatre castellers amb un pilar pel mig; i un cinc és la combinació d’un tres i un dos.
Un 5 de 8 realitzat per la Colla Jove de Tarragona
- Existeixen els castells aixecats a pes?
Encara que sembli mentida, és una modalitat de castells, tot i que no massa habitual. Es construeixen a l’inrevés de la majoria, és a dir, els castellers no s’enfilen un sobre l’altre, sinó que es fa de baix cap a dalt, començant per l’anxaneta, i s’aixequen amb la única força dels braços. Aquesta tècnica s’empra en pilars i en estructures de tres. El màxim que s’ha assolit fins ara són els vuit pisos.
Un 3 de 8 aixecat per sota del segle XX per la Colla Vella dels Xiquets de Valls
- Què són el folre, les manilles i els puntals?
Allò més habitual és que els castells s’aixequin a partir de la pinya, però en algunes construccions més elevades i difícils calen suports addicionals per sobre de la base: el folre i les manilles. En concret, el primer suport per sobre de la pinya és el folre. En cas que fos necessari un segon, es construirien les manilles per damunt del folre. És a dir, els castells amb manilles, tindran folre i pinya, però no a la inversa.
Molt excepcionalment, s’empren els puntals: una quarta base per sobre de la pinya, el folre i les manilles.
- Quins castells tenen més valor?
La dificultat d’un castell acostuma a venir determinada per la seva alçada i el nombre de persones que intervenen. Per norma general, com més s’eleva un castell més mèrit té. En cas de comparar castells de la mateixa alçada, la complexitat rau en reduir el nombre de persones per pis, ja que esdevé més inestable. Però, compte! Aquesta afirmació només és valida per estructures simples. El tres de vuit és més valuós que un quatre de vuit, però un cinc de vuit (estructura complexa) ho és més que els anteriors.
Per altra banda, hi ha castells que necessiten folres, manilles o puntals. El fet d’alçar un dos de vuit ‘net’, és a dir, sense cap suport addicional a la pinya té molt més mèrit. Fins i tot, en aquests casos, un castell de menys pisos sense els seus habituals folre i manilles pot tenir més valor que un més elevat.
- Per a més informació...
- El llibre ‘Tot el que cal saber del món casteller’, de Raquel Sans i Patrícia Martínez del Hoyo, publicat per Ara Llibres i Televisió de Catalunya, 2013.
- Web del Diccionari casteller
- Web de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
Comentaris
Anònim
Afegeix un nou comentari