Imperdibles culturals a l’abril

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Vila del Llibre de Catalunya (Montblanc, 1 i 2 d’abril) (foto: Cervera 2016, Ester Roig).
Rough Diamonds (Barcelona, 1 d’abril).
Planta’t al Botànic (Barcelona, cada primer diumenge de mes).
Festival Pyrenades (Salardú, Val d’Aran – del 8  al 15 d’abril).
Dia Internacional del Poble Gitano (Barcelona, 8 d’abril).
10è Festival Còmic (Figueres – del 13 al 16 d’abril).
Jamborinada (Tàrrega – 29 i 30 d’abril).

Imperdibles culturals a l’abril

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Literatura, flors, excursions, música, ball i bon humor, amb aires primaverals.

Montblanc ha agafat el relleu a Cervera i esdevindrà la tercera Vila del Llibre de Catalunya, organitzada per la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya. La capital medieval catalana acollirà la preestrena de les nove­tats de Sant Jordi al país i serà el lloc en què autors i editors presentaran els títols que 21 dies més tard ompliran les llibreries de Catalunya i esdevindran els llibres més adquirits pel gran públic. No hi faltaran parades amb piles i piles de llibres, presentacions i gent de l’entorn literari.

El Parc de la Ciutadella acollirà la cinquena edició de la cita amb més prestigi entre l'escena del hip-hop de la ciutat. Organitzat pel departament de Joventut de l'Ajuntament, l'Espai Jove Garcilaso, l'Espai Jove La Fontana, el Casal de Joves Casa Sagnier, el Centre Cívic Convent de Sant Agustí i l'Eix Jove, el certamen és un concurs coreogràfic adreçat als i les ballarines talentoses més joves (entre 12 i 18 anys). L’únic requisit per participar és haver assistit a algun taller de hip hop impartit en algun equipament o centre d’ensenyament de primària o secundària. L’entrada és lliure.

A partir del mes d’abril, i cada primer diumenge de mes, el Jardí Botànic de Barcelona obre les seves portes amb unes jornades especials. Inclou tallers de sembra, contes per a nens i nenes, jocs, sessions de descoberta dels insectes i la geologia de Montjuïc, passejos, anellament d’ocells, xerrades i una pila d’altres activitats. Hi trobareu la Fira d’Entitats Naturalistes amb el Centre Excursionista de Catalunya, Depana, Galanthus i l’Institut Català d’Ornitologia. A més, representa una oportunitat ideal per visitar els exemplars del jardí i conèixer la flora de les diferents zones del món amb clima mediterrani. Hi col·labora el Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona.

Visites culturals, caminades per la natura, conferències, cinema de muntanya, música i activitats infantils són algunes de les propostes de PyrenMuseu en un festival pensat per a que persones de totes les edats gaudeixin de la Val d’Aran i el seu entorn. El certamen revisarà enguany el pirineisme, moviment generat al s. XIX amb valors naturalistes, aventurers i humanistes a les valls del Pirineu.

És una ocasió important per al reconeixement dels Roma/Gitanos, la seva història, la seva llengua i la seva cultura. Aquest dia té una part festiva coneguda com a “Cerimònia del Riu”, en la que els gitanos de tot el món es reuneixen als marges dels rius per a celebrar de forma conjunta l'ofrena de flors on les dones llancen pètals de flors a l'aigua com a símbol de llibertat i l'ofrena d'espelmes on els homes posen espelmes als rius en memòria de les víctimes que van patir les conseqüències de l'odi i els atacs xenòfobs i racistes i en record dels nostres avantpassats. Organitzat per la FAGIC, aquest any girarà al voltant de l'antigitanisme i el Parlament obrirà les seves portes el dissabte dia 8 d'abril per la commemoració oficial. Després de l'ofrena de flors hi haurà un dinar popular i per tancar la jornada hi haurà espectacles i tallers a l'Arc de Triomf.

Amb taquilla inversa i buscant el riure còmplice del públic, la Fundació Clerch i Nicolau celebrarà aquest 2017 la desena edició del Festival Còmic de Figueres. Un aparador per a artistes i companyies teatrals amb micropeces per no parar de fer funcionar el diafragma i alliberar endorfines. Per uns dies la Fundació es convertirà en una mena de «13, Rue del Percebe». Els espectadors transitaran per grups a través de 5 escenes distribuïdes per tot l’edifici, a ritme de 6 passis per dia i 15 minuts d’interval.

Els i les companyes del setmanari informatiu La Directa celebren 11 anys publicant per a la transformació social, com és habitual, en una gran festa a l'Ateneu Popular 9 Barris. Enguany, amb un cartell que apunta cap amunt amb Fermin Muguruza & Chalart58, presentant el disc conjunt que han publicat recentment, i amb Funkystep & The Sey Sisters.

“Molta gent petita, en molts llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món” (Eduardo Galeano). Amb aquesta filosofia, més de 12.000 guies i escoltes i un miler de milairons es trobaran a la Jamborinada organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Serà la trobada més gran que s’ha fet mai a Catalunya. Tot d’infants, joves i persones voluntàries compartiran a Tàrrega un cap de setmana d’activitats per prendre consciència transformadora de la realitat. La macrotrobada serà la culminació d’un gran projecte que té com a objectiu aprofundir en la participació a través del mètode escolta i guia.

Afegeix un comentari nou