Jaume Ayats, Premi Nacional de Cultura Popular 2012

L’etnomusicòleg vigatà Jaume Ayats ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular 2012, que anualment atorga el Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya, “pel rigor i l’excel·lència del seu treball en la recerca i la divulgació de la música popular”.

 

Ayats, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha centrat la seva recerca en la influència de la música en les societats contemporànies i, concretament, a Catalunya. Entre d’altres, ha publicat ‘Explica’m una cançó’, una obra per donar a conèixer l’origen i el significat de les cançons tradicionals catalanes, i ‘Córrer la sardana. Balls, joves i conflictes’, que narra l’evolució de la sardana, inicialment un ball de moda popularitzat entre els joves de l’Empordà fins esdevenir la dansa nacional de Catalunya.

En els darrers anys, Ayats també ha escrit ‘Cantar a la fàbrica, cantar al coro. Els cors obrers a la conca mitjana del Ter’ i ‘Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional’, un estudi sobre la trajectòria històrica de l’himne català. També ha comissariat l’exposició ‘Veus de la Mediterrània’ i és coautor del documental ‘Veus i sons de la Mediterrània’.

Els Premis Nacionals de Cultura són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya i s'atorguen cada any a persones o organitzacions que hagin excel·lit en cadascuna de les àrees culturals representades en les diferents categories durant l'any anterior.

Afegeix un comentari nou