La 21a edició de l’Alternativa mira als temes socials i inclou un gran nombre de tallers

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La 21a edició de l’Alternativa mira als temes socials i inclou un gran nombre de tallers

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

El festival de cinema alternatiu de Barcelona, a més d’una secció oficial que destaca pel seu compromís, inclou una sèrie de tallers gratuïts i activitats pels més joves i pels professionals del cinema.

El festival, que se celebra del 17 al 23 de novembre, sempre ha anat un pas més enllà i no es conforma amb tenir una selecció oficial de llargmetratges i curtmetratges, sinó que proposa iniciatives tan interessants com La Pantalla Lliure, equivalent a una 'jam session' al món del cinema. Del dijous 20 al dissabte 23 al Hall del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) es projectarà qualsevol film que el seu realitzador vulgui presentar. Els interessats han de demanar prèviament informació al Hall del CCCB a partir del dilluns 17 de novembre. Ara bé, si algú ha fet una versió de baix pressupost d’Avarícia d’Erich von Stroheim (pel·lícula que en la versió del director maleït durava nou hores), que s’abstingui, ja que els treballs no poden durar més de 15 minuts.

L’Alternativa també planteja tres seminaris gratuïts impartits per escoles de cinema de Barcelona. Els tres es duen a terme a l’Auditori del CCCB i l’horari és d’11 a 13h del matí. La directora Judith Colell, professora de la Ramon LLull, parlarà de la direcció d’actors, proposant als assistents fer-ne una prova. Carlo Novell, expert en postproducció digital donarà consells sobre com fer servir els chroma, la sessió no serà apta pels que reneguin del cinema rodat únicament amb platós de parets verdes als quals, per art de màgia digital, acaben mostrant escenaris imaginaris. Per últim, el col·lectiu Left Hand Rotation parlarà de la manipulació de la imatge per crear nous significats. Cal destacar que el Festival també proposa activitats de caire més avançat per a professionals del cinema.

El festival en la seva secció d’activitats planteja moltes altres iniciatives, com un monogràfic sobre Djibril Diop Mambéty, (1945 – 1998), cineasta senegalès, a qui les dificultats per rodar no van evitar que fes un cinema personal que buscava altres camins a la narrativa clàssica (i sovint caducada). Continuant amb noms que entenen el cinema com un art personal, també es dedicaran sessions a la figura d’Anne-Marie Miéville, realitzadora i coguionista que durant molts anys va treballar amb Godard.

Les diferents sessions i activitats del festival es repartiran entre els espais del CCCB, la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès de Barcelona. Tot i que les seccions oficials de llargmetratges i curtmetratges a concurs es projectaran al CCCB, a les sales Teatre i Auditori. Dins d’aquesta selecció es pot destacar el nou film, ‘Al doilea joc’ (El segon joc), en aquest cas documental, de Corneliu Porumboiu, director de la premiada i subtil Politist, adjectiv, que indaga sobre la memòria familiar, mentre miren ell i el seu pare un partit de futbol arbitrat pel segon. La recerca de la identitat sexual centra el film de Camila José Donoso i Nicolas Videla, ‘Naomi Campbell’. Altres films son ‘Ventos de agosto’ (Vents d’agost), de Gabriel Mascaro, o una selecció de vint curtmetratges, on a més de la ficció s’obre la porta a l’animació i a treballs més experimentals.

En definitiva, el programa de l’Alternativa és prou ampli com per oferir molt cinema al llarg de quatre dies, amb propostes més arriscades i d’altres més convencionals, això sí, sempre intentant fer de la imatge i la narració quelcom més que un narcòtic.

Afegeix un comentari nou