Àmbit de la notícia
Cultural

La inclusió i l’excel·lència en l’aprenentatge, el gran repte de l'educació a Catalunya

Entitat redactora
Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a
Oriol Jordan
  • L'activista Malala Yousafzai dóna suport a l'ODS d'una educació de qualitat
    Font: ODS

La UNESCO adevrteix que, seguint les tendències actuals, el món farà 50 anys tard en els seus compromisos educatius. I a Catalunya, què? L'informe del CADS número 4, apunta les claus per afrontar el repte. 

El Principat afronta el repte de l'Agenda 2030 amb una sèrie de mesures per pal·liar les mancances detectades, i que impulsa el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. Un total de disset informes conformen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) dels quals el número 4 es dedica plenament a tractar el desenvolupament d'una educació de qualitat. 

Focalitzar les pràctiques d'aprenentatge en el coneixement de com les persones aprenen.

1. Vetllar perquè nenes i nens acabin els cicles d'ensenyament primari i secundari, que aquests siguin gratuïts i de qualitat per donar resultats eficaços

A banda d’això, i per reforçar-ho, cal repensar l’educació. És el que impulsa el programa pioner Escola Nova 21 que focalitza les pràctiques d'aprenentatge en el coneixement de com les persones aprenen, proporcionant competències que serveixin també per a la vida. Escola Nova també instaura mecanismes d'avaluació amb capacitat de mesurar competències en el desenvolupament cognitiu, físic, social i emocional.

Accés al primer cicle d'educació infantil per evitar desigualtats de rendiment en etapes posteriors.

2. Accés a serveis d’atenció i desenvolupament en la primera infantesa i a un ensenyament preescolar de qualitat.

El segon cicle d’educació infantil (3-6 anys) és gratuït, però el primer (0-3), no. Això és una barrera més per aquelles famílies amb dificultats econòmiques, o aquelles que no consideren necessària l'escolarització en aquesta primera edat. I la importància és cabdal, perquè és en aquestes edats on es poden corregir desigualtats de rendiment en etapes posteriors. Per tant, s'advoca per buscar com garantir un accés preferent a l'etapa educativa dels 0 als 3 anys a aquest col·lectiu.

Superar l’alt abandonament educatiu prematur oferint segones oportunitats per a reincorporar-s’hi.

3. Igualtat d'oportunitats per a tothom en l'accés a estudis superiors, professionals o a una formació tècnica.

El 18,9% d'abandó que comentàvem a l'inici no compleix l'estàndard del 10% situat per al 2020 per la Unió Europea, malgrat la reducció dels darrers anys. A Catalunya, a més hi ha un nombre massa elevat de persones amb qualificacions molt baixes (44,6%), que fa que els nivells intermedis decaiguin al 22,9%. Així el repte és superar l’alt abandonament educatiu prematur oferint segones oportunitats per a reincorporar-s’hi i donant suport als seus itineraris, acreditant les competències i facilitant la continuïtat.

Fomentar l'aprenentatge continuat, quan acaba la formació reglada.

4. Augmentar les competències del jovent i les persones adultes tècniques i professionals per accedir a l'ocupació i l'emprenedoria

Catalunya pateix de gent que sent que té més competències de les que requereix el seu lloc de treball. Per tant, el primer que cal fer és incrementar la creació de llocs de treball qualificats que aprofitin aquest talent. Un altre repte és el de fomentar l'aprenentatge continuat, quan acaba la formació reglada. També és important incentivar la formació en les persones amb menys estudis, sobretot els majors de 55 anys, i els col·lectius més desafavorits.

Seguir fomentant la coeducació com a eina bàsica per a promoure un desenvolupament lliure de la limitació imposada pels estereotips de gènere.

5. Eliminar, d'una vegada per totes, les desigualtats de gènere en l'educació, com també en persones amb situació de vulnerabilitat

Al llarg de tots els nivells de l’ensenyament, cal seguir fomentant la coeducació com a eina bàsica per a promoure un desenvolupament lliure de la limitació imposada pels estereotips de gènere i, per això, cal fomentar-la en tots els nivells educatius i formar adequadament la comunitat educativa. Cal garantir també una educació de qualitat per a les persones amb discapacitat i l’accés al món laboral i la participació social. I, respecte els infants més desfavorits, activitats fora de l’escola amb valor educatiu.

És important garantir l'alfabetització del 100% de la població, i que tot el jovent sigui també aritmèticament competent.

6. Que el jovent i els adults, tant homes com dones, tinguin competències en, almenys, lectura, escriptura i aritmètica.

A Catalunya hi ha un dèficit en coneixements matemàtics. El 20% presenta competències mínimes. La taxa d'analfabetisme, de majors de 16 anys, se situa avui en 92.100 persones. Es tracta de majors de 55 anys i les dones en són les principals damnificades (64.600 dones per 27.500 homes). Per tant, és important garantir l'alfabetització del 100% de la població, i que tot el jovent sigui també aritmèticament competent.

Cal incloure l'educació per al desenvolupament sostenible en l'àmbit acadèmic formal.

7. Adopció d’estils de vida sostenibles, els drets humans, la igualtat de gènere, la promoció d’una cultura de pau i no-violència, la ciutadania mundial i la valoració de la diversitat cultural i de la contribució de la cultura al desenvolupament sostenible.

La Xarxa d’escoles per a la sostenibilitat (XESC) desenvolupa programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius. En l'àmbit més universitari s'estan desenvolupant propostes per incloure l'educació per al desenvolupament sostenible en l'àmbit acadèmic formal, destacant el projecte ESDU (Educació per al Desenvolupament a la Universitat). Aquí és important incloure aquests sensibilització en l'àmbit de la recerca i, sobretot, construir l'educació fonamentant-se en els valors de la cultura de la pau.

Per a més informació, es pot consultar l'informe complert 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari