La Viquipèdia necessita dones

 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Viquipèdia necessita dones

Resum: 

Només el 9% de les persones editores de la Wikipedia són dones. Això suposa una manca de perspectiva de gènere i de diversitat. A Catalunya s'ha posat en marxa Wikidones amb la voluntat de canviar aquesta realitat.

Cada mes, 500 milions de persones de tot el món consulten un dels 37 milions d'articles que formen l'enciclopèdia lliure Wikipedia en gairebé 300 idiomes. Però només el 9% de les persones que hi generen continguts són dones. Aquest problema ja es va detectar fa uns anys i la llavors presidenta de la Fundació Wikimedia, Sue Gardner, es va comprometre a aconseguir que per a l'any 2015 augmentés la participació femenina fins a suposar el 25% del total. En comptes de millorar, però, la cosa ha anat empitjorant. L'any 2010 el 12,64% de les persones editores eren dones i a l'últim informe elaborat per la Wikipedia la xifra ha baixat al 9%.

L'estudi realitzat el 2010 va ser l'enquesta més gran sobre la demografia de la Wikipedia que s'hagi portat a terme. La Universitat de les Nacions Unides va aconseguir 176.792 respostes a partir de les quals va poder establir moltes tendències relatives a la Wikipedia. Per exemple, que el perfil d'editor era el d'un home amb estudis, blanc, expert sovint en informàtica i resident majoritàriament als Estats Units i Europa. Les dones suposaven només el 12,64% de les persones editores.

Aquestes dades mostraven clarament que mancava visió femenina i que molts punts de vista quedaven fora de l'enciclopèdia col·laborativa. La disparitat de gènere no es manifesta només en, per exemple, la manca de biografies femenines, sinó que també en termes d'èmfasi. Així, les entrades sobre temes que poden interessar a noies adolescents ofereixen molta menys informació que les que parlen de temes relacionats amb nois adolescents. En un article sobre aquest tema, el New York Times explica que a simple vista una categoria amb cinc escriptores feministes mexicanes pot impressionar, però que pot resultar vergonyós si es compara amb els 45 articles sobre personatges de "Els Simpson". Per tant compten tant la quantitat com la qualitat.

Les causes i les possibles solucions

Al tractar-se d'una plataforma col·laborativa i lliure no és fàcil trobar les causes de la disparitat de gènere ni tampoc buscar-hi una solució, ja que, participar-hi és un acte voluntari. Els i les wikipedistes dediquen part del seu temps a generar o revisar continguts d'aquesta enciclopèdia de manera voluntària, per tant, ha de sortir d'ells i d'elles fer-ho.

Tot i així, s'han fet alguns intents per descobrir les causes de la baixa participació femenina. La pròpia Sue Gardner va recollir l'any 2011 algunes de les raons per les quals les dones no editaven la Wikipedia. Segons aquest article les raons són diverses i poden anar des de la manca de temps i de confiança en elles mateixes, fins a problemes de la pròpia interfície d'edició que troben que és difícil d'utilitzar. També hi ha dones que pensen que les seves aportacions seran editades o esborrades i, per tant, prefereixen no participar-hi. Algunes, a més, consideren que es tracta d'un entorn misogin on no volen estar.

Una de les possibles vies per capgirar aquesta realitat és apoderar les dones, animar-les a participar-hi i fer-ho de manera acompanyada. I això és precisament el que està intentant fer la iniciativa catalana Wikidones.

Més dones i més perspectiva de gènere

A l'edició catalana de la Wikipedia, la Viquipèdia, tampoc no hi ha un equilibri entre la participació masculina i la femenina. Així, amb l'objectiu de fomentar que les dones s'animin a generar continguts, La Bonne, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, ha llançat Wikidones.

Wikidones és una proposta de treball col·lectiu per afavorir la participació de les dones en l'edició de continguts a la Viquipèdia. Està desenvolupat i coordinat per La Bonne, amb el suport de la Regidoria de Dones i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona, i amb la col·laboració d'Amical Wikimedia i Eduxarxa.

En una primera fase Wikidones promou la creació de quatre grups de treball temàtics centrats en: Història, cinema, arts i disseny, i ciència i tecnologia. Cada grup està acompanyat per dones especialistes en el tema, que treballen amb un grup de dones interessades en generar al menys un article cadascuna. Els continguts creats tindran perspectiva de gènere i feminista i es publicaran a la Viquipèdia en català.

A partir d'aquests grups es generaran entrades biogràfiques bàsiques que no eren fins ara a la Viquipèdia. Així s'intenta començar a solucionar una de les mancances de l'enciclopèdia: la infrarepresentació de les biografies de dones. A més de generar nous continguts, es pretén introduir tot un seguit de coneixements, bibliografia i genealogia femenina als articles ja existents.

La coordinadora de Wikidones, Marta Nieto, explica a VilaWeb un exemple molt clar: Als articles revisats pel grup de ciència, en totes les entrades de dones que s'han trobat les qualificaven sistemàticament de "deixebles de" i "dones de". Han observat que sempre es tendeix a representar la manera de ser de les dones al món a través dels homes, subordinades a l'home. Afirma que "amb un petit canvi en la redacció, de fet, es pot deixar enrere la taca masclista que hi aflora constantment".

Wikidones està obert a la participació! Si vols formar part del projecte com a productora de continguts et pots posar en contacte amb Marta Nieto, escrivint a wikidones[arrova]gmail.com. Caldrà que indiquis el teu tema d’interès i així t'incorporaran al grup de treball corresponent.

La Bonne és un viver de producció, cocreació i difusió de projectes feministes que treballa amb especialitat els àmbits audiovisual i performàtic.

Comentaris

Bon dia,

només que estava pensant que seria molt interessant, si vosaltres també ho trobessiu, de millorar les traduccions en català de la pàgina dels "Google traductor" tant en anglès-català com alemany-català o..., que tantíssima gent d'aquí o de fora utilitza. Moltíssimes gràcies per la valuosa feina que realitzeu.

Molt atentament,

Anna

Afegeix un comentari nou