Àmbit de la notícia
Cultural

L’associacionisme cultural obre les portes!

Entitat redactora
Fundació Autònoma Solidària
  • Esbart Sant Jordi
    Font: Orfeó Badaloní
  • Cobla Lluïsos de Taradell
    Font: Ajuntament de Taradell
  • Colla del Ferro de Ball de Gitanes de Sant Celoni
    Font: Ajuntament de Sant Celoni

De l’1 al 4 de juny, el Dia de l’Associacionisme Cultural permetrà visitar equipaments culturals i participar en activitats populars.

El Dia de l’Associacionisme Cultural se celebra el 4 de juny amb més d’un centenar d’activitats entre el dijous 1 i el diumenge 4 de juny. La Generalitat de Catalunya va escollir el 4 de juny com a data per la celebració d’aquesta diada, ja que el 4 de juny de 1864 va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral de Clavé.

El Dia de l’Associacionisme Cultural se celebra en el marc del Pla d’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que vol esdevenir un instrument de planificació i d’estructuració de les futures accions polítiques vinculades a l’associacionisme i a la cultura popular. Catalunya compta amb una àmplia representació associativa, sobretot a partir del segle XIX, el moment d’auge pel moviment associatiu del país. Actualment hi ha més de 4.200 entitats culturals que apleguen més de 350.000 persones en 379 equipaments.

L’acte inaugural començarà el dijous 1 de juny a les set de la tarda a l’Orfeó Martinenc de Barcelona amb el discurs del Conseller de Cultura, l’actuació de la cobla Lluïsos de Taradell i el Ball d’Homenatge interpretat per l’Esbart Sant Jordi. Després, hi haurà una conferència a càrrec de Xavier Filella i, per últim, s’entregaran diplomes a entitats culturals importants que celebren el seu aniversari entre les quals hi ha la Federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya de Sant Feliu de Llobregat, la Colla del Ferro del Ball de Gitanes de Sant Celoni, l’Associació Societat Coral "El Vallès" de Ripollet...

En els dos dies següents hi ha un centenar d’activitats programades en una vuitantena d’equipaments diferents com ateneus, orfeons, casals, casinos, agrupacions sardanistes, centres d’estudi, etc.

Per a més informació sobre les activitats i els espais que hi participen, el Departament de Cultura ha publicat un mapa interactiu que recull les propostes als 48 municipis.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari