Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, més de quatre segles de tradició

Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, més de quatre segles de tradició

Resum: 

La Plaça Nova del barri Gòtic de Barcelona acull, del 14 al 18 d’agost, una nova edició de les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, una de les tradicions amb més història de la ciutat que se celebra de forma gairebé ininterrompuda des de 1589.

L’esdeveniment combina, de manera original, tradició i modernitat. Una festivitat plenament adaptada a la realitat social actual que no descuida els seus orígens. Entre d’altres, destaca el Seguici de Sant Roc, un recorregut iniciat al 1623 que comença a la Plaça Nova fins a l’Església del Pi i agrupa diables, els gegants centenaris, grallers, bastoners i altres actors de la cultura popular del barri. A més, cada 16 d’agost des de 1830, el Porró llarg ofereix vi a tots els visitants que puguin aixecar el seu galet de cinquanta cinc centímetres.

La festa tampoc s’oblida dels més petits. La cucanya de la Plaça Nova, originada al 1884, consisteix en traspassar un pal horitzontal en constant gir per la força del propi cos. O la tradició del globus del capità Munyon, un gran globus de paper on, cada any, els més petits dibuixen en ell el personatge escollit com el més negatiu.

Com cada any, també es rememorarà la llegenda de Sant Roc: durant la seva visita a Barcelona va caure malalt per la pesta i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom l’ignorava, excepte un gos que cada dia l’alimentava amb panets. Sant Roc va recuperar-se i va reprendre el seu camí acompanyat d’aquest animal.

Enguany se celebren dos aniversaris. Per una banda, la figura del “Nan Cu-cut”, un dels personatges més coneguts pels nens de la ciutat, que compleix 25 anys. I els trenta anys de la creació de la Colla de la Plaça Nova, que va renovar la festa i va anar molt més enllà. Entre d’altres fites, l’entitat va constituir la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella. Actualment està composada per més d’un centenar de membres i és un espai de promoció de la tradició, de recerca i estudi de les festivitats locals.

Consulta el programa de festes

Afegeix un comentari nou