Lleonard del Río: "Dels Pastorets d'enguany n'extraurem noves experiències i nous espectacles"
Comparteix
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya demana a la Generalitat que les representacions d’aquest any es regeixin per la normativa del col·lectiu d’arts escèniques.
Com cada any, pels volts de Nadal tenen lloc les representacions d’Els Pastorets arreu de Catalunya. Aquest 2020, però, les representacions no es duran a terme al cent per cent, i les que podrem veure a teatres i ateneus no seran ben bé les de sempre. Les restriccions a causa de la Covid-19 han provocat que Els Pastorets agafin noves formes, encara una mica incertes, que neixen de la voluntat i, per damunt de tot, de la imaginació.
Lleonard del Río, president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, ens explica com s’està vivint la situació i quines són les expectatives dels grups que conformen aquesta federació.
Com seran aquests Pastorets 2020?
Diferents, sense cap mena de dubte. Des de la Coordinadora sempre diem als grups que han de posar-hi imaginació, fer coses diferents i pròpies de cada representació. Aquest any, a més d’imaginació també els hem aconsellat que facin plans A, B, C... perquè com que no sabem amb seguretat què ens deixaran fer d’ara fins a Nadal, cal que estiguin preparats.
Demaneu a la Generalitat que les representacions d’Els Pastorets s’acullin a la normativa d’arts escèniques.
Entenem que hauria de ser així. La resolució del Procicat parla d’arts escèniques professionals i, en general, Els Pastorets -com qualsevol altra tradició de Nadal- no ho són. Però estem en converses amb la Direcció General de Cultura Popular per veure de quina manera ens podem adaptar dins aquest grup d’arts escèniques o si hem de tenir alguna altra consideració.
Si les representacions s’haguessin de fer ara mateix, ens hauríem de regir pel funcionament de grups bombolla, tant per tècnics com actors. És a dir, grups de 6 persones amb separació. Si seguíssim la normativa d’arts escèniques, podríem arribar als grups de vint actors.
Quin és el panorama per als grups de Pastorets ara mateix?
Hi ha grups que no podran fer representacions perquè bona part dels actors són col·lectius de risc, perquè les infraestructures que tenen no són pròpies i tenen el permís, perquè el director no veu una versió reduïda...
Però a data d’avui tenim previst que un 66% dels grups faran algun tipus de representació. Potser no Els Pastorets com a tal perquè les circumstàncies del grup, dels participants i del lloc on es representa no ho permeten, però alguna cosa tenen previst fer.
Això vol dir que veurem diferents versions d’Els Pastorets de sempre?
Hi ha grups que faran una versió reduïda, tant de durada com de nombre d'actors. D'altres faran representacions en línia, siguin versions senceres o càpsules, projeccions de Pastorets "enllaunats" -versions que ja tenien o versions gravades expressament per aquest any-...
També hi ha grups que proposen alternatives, siguin lectures de poemes de Nadal o, com a Berga, representacions d’Els Pastorets al carrer per evitar les restriccions d’aforament.
I els assajos com s’estan plantejant?
Els assajos, en aquests moments, són el cavall de batalla que tenim perquè s’han d’aplicar les restriccions de grup bombolla que hi ha vigents. S’han estat fent assajos en línia durant els mesos que no hi havia ni possibilitat de grup bombolla, i encara ara molts s’estan fent així perquè els presencials estan limitats a sis persones.
Com creieu que us afectarà el confinament perimetral i toc de queda?
Si a les dates de Pastorets encara hi ha confinament perimetral i toc de queda, la gent només podrà anar a veure Els Pastorets del seu poble. Tenint en compte la reducció d’aforament, a les funcions tampoc no hi haurà la gent que hi ha sempre. Però això no canvia els objectius que tenim com a Pastorets: que es mantinguin i que la gent hi posi imaginació.
La reducció de públic per raons d’aforament tindrà conseqüències?
Per a molts dels grups, Els Pastorets són la principal activitat durant l’any. El fet de no poder-los fer amb les condicions habituals provoca que la seva subsistència com a grup perilli des d’un punt de vista econòmic. Però això és un problema d’aforament dels teatres. És un tema que afectarà, però ara mateix no és el que més ens preocupa.
Aquest any, doncs, hi haurà menys representacions.
Dins de la coordinadora hi ha uns 64 grups. Llocs a Catalunya on es representin Els Pastorets n’hi deu haver un centenar. De representacions se’ns poden fer unes 200, però aquest any seran moltes menys perquè encara que els grups facin algun tipus d’adaptació el que està clar és que no serà amb el ritme habitual de sempre.
Per què és tan important mantenir vius Els Pastorets?
Els Pastorets és el hit teatral de la cultura catalana. La referència més antiga que en arxius històrics és del 1721. Si mirem tota la història del teatre català, no hi ha cap obra que s’hagi representat més, que tingui més públic ni més actors. També són una escola d’actors i, moltes vegades, la primera obra de teatre que veuen els nens. És un element molt important des del punt de vista cultural pel que suposa i per la tradició que té.
Què en traurem de bo, d’aquests Pastorets tan diferents?
Per una banda, jo espero que els grups segueixin vius i que aquesta pandèmia no faci que la gent es desanimi. I per l’altra, crec que n’extraurem noves experiències i nous espectacles. És bastant probable que la temporada que ve, si no estem igual, estiguem de forma similar, així que és una oportunitat per posar-hi imaginació.
Afegeix un nou comentari