Àmbit de la notícia
Cultural

Marta Torruella: “Ens posen en competició directa amb altres festivals i no juguem amb les mateixes cartes”

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Maria Bombardó Soro
  • Marta Torruella, presidenta de la Telecogresca.
    Marta Torruella, presidenta de la Telecogresca. Font: Telecogresca
  • escenari de la telecogresca 2025
    L’edició 2025 de la Telecogresca. Font: Telecogresca
  • L’equip actual de la Telecogresca.
    L’equip actual de la Telecogresca. Font: Telecogresca
  • escenari de la telecogresca 2025
    L’edició 2025 de la Telecogresca. Font: Telecogresca
  • escenari de la telecogresca 2025, per Maragda Muntané
    L’edició 2025 de la Telecogresca. Font: Maragda Muntané

La presidenta de la Telecogresca comparteix com obstaculitza la continuïtat d’aquesta festa històrica i sense ànim de lucre el nou pla de festivals al Parc del Fòrum. 

Cada març o abril des de fa més de 45 anys, les universitàries i els universitaris de Barcelona tenen una cita imperdible. La Telecogresca és una festa històrica fruit de la feina d’una associació d’estudiants del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’organitzen i gestionen íntegrament voluntaris i voluntàries universitàries. 

Enguany, el 29 de març, 15.000 persones van omplir el Parc del Fòrum durant l’edició número 47 de la Telecogresca. Amb aquestes dades, la festa ha batut rècords històrics. Tanmateix, l’espai que les ha acollides perilla. El nou pla de festivals al Parc del Fòrum presentat a finals del 2024 per l’Ajuntament de Barcelona estableix que els esdeveniments musicals al parc s’adjudicaran per licitació, convertint el que fins ara eren contractes directes de 4 anys, en una concurrència pública oberta, on la Telecogresca haurà de competir amb altres organitzacions, mentre que hi ha macrofestivals que mantenen els contractes continuats per processos regulats independents. 

Marta Torruella, presidenta de l’associació que organitza la Telecogresca, explica perquè aquest nou pla fa perillar la continuïtat de la festa, i reivindica l’interès d’aquest esdeveniment històric a la ciutat. 

Fem una mica de repàs: com neix la Telecogresca i com evoluciona fins al dia d’avui? 

El 1978 es van fer unes eleccions a la direcció de l’escola de telecomunicacions, i hi havia un candidat únic. Es va proposar un Programa Mínim perquè els estudiants tinguessin representació i que reclamava una major participació dels professors no numeraris (que no eren funcionaris) a l’escola. La proposta va ser denegada, i aleshores es va organitzar una celebració entre professors i alumnes, una mena de festa universitària incipient. Es va instal·lar la tradició de fer-la cada any, i va esdevenir la Telecogresca. 

Es va anar fent cada cop més popular, i l’augment de l’assistència va exigir anar canviant d’ubicacions. Abans era al bosc del rectorat, a la part de dalt del Campus Nord de la UPC. Després va passar a les pistes de la Universitat de Barcelona, al sot del migdia. I finalment, des del 2012 se celebra al Parc del Fòrum. Durant tot aquest temps, el sentit i la naturalesa del projecte s’ha mantingut, però també s’ha anat professionalitzant de cara al públic, i el podem considerar pràcticament un festival de música. Això sí, organitzat des d’una vessant molt social i universitària. 

I fins a dia d’avui. De fet, vau fer la darrera edició fa unes setmanes. Com va anar? 

La darrera edició va ser el 29 de març i va ser històrica, vam tornar a batre rècords. No només vam igualar l’assistència del 2024, que amb 15.000 assistents va ser la més multitudinària de la història, sinó que a més es van vendre totes les entrades en només quatre hores. Això no havia passat mai a la vida. Vam provar d’ampliar aforament però per temes de districte no ens van deixar. 

En tot cas, estem molt contents de com ha anat aquest any i amb la visibilitat que té el nostre projecte a la ciutat. 

Ara que dius això, què creus que significa la Telecogresca per a la joventut universitària i per a la ciutat de Barcelona? 

La Telecogresca és la festa universitària de referència, aquella que no es poden saltar els universitaris i els joves. Tampoc se la salten molts d’aquells que van ser universitaris i joves algun dia i per als quals significa un punt de trobada i de connexió emocional amb la ciutat i amb la seva època jove. Hi ha moltes persones que venen pel simple fet que van venir fa deu anys i volen fer un retrobament. 

Per Barcelona, crec que tenir un tipus de projecte com aquest, sortit de l’associacionisme, és d’una riquesa cultural brutal, i que s’hagi mantingut sense ànim de lucre i des de l’alumnat des del 1978 és sens dubte un fet a remarcar. De fet el 2028 fem 50 anys, i això no es diu cada dia. 

“Tenir un projecte com aquest, sortit de l’associacionisme, és d’una riquesa cultural brutal”

Com us organitzeu perquè la Telecogresca no hagi només sobreviscut pràcticament un lustre, sinó que a més ho hagi fet creixent i millorant?

Hi ha una complicació al darrere. Nosaltres som 50 estudiants que de manera activa durant tot l’any organitzem la Telecogresca i altres esdeveniments que fem de forma paral·lela. Ho fem tot de manera voluntària, ningú cobra res a canvi, no hi ha cap motivació a part del simple fet de les ganes d’organitzar coses. Per coordinar-nos, ens dividim en departaments, i cadascun té les seves tasques, i fem reunions setmanals per fer traspassos i treballar la producció. Ho fem tot nosaltres: contractació d’artistes, promoció... 

Per al dia de la festa es contracten equips externs per a cobrir els mínims legals: serveis mèdics, de seguretat, de neteja... Però tota la resta, com el muntatge, el desmuntatge, la restauració o l’atenció a barres, és dut a terme íntegrament per persones voluntàries: les 50 que formen part de l’associació i uns 300 estudiants que ens ajuden aquell dia. 

Amb aquesta mena d’organització, què significa per vosaltres la implementació del pla de festivals al Parc del Fòrum? Com mantenir aquesta continuïtat històrica?  

A principis del 2025 s’ha publicat la licitació, però portem patint-la des de fa dos anys. Ja el 2024 l’Ajuntament de Barcelona no ens volia confirmar la data per al Parc del Fòrum, perquè no se sabia si s’anava a aplicar la nova regulació o no. Això ens va endarrerir moltíssim el calendari, i ens vam veure buscant llocs alternatius per si de cas calia canviar de localització, perquè ja havíem aparaulat el dia i l’horari amb els grups de música. En aquesta recerca, vam veure que l’única opció era marxar a la zona metropolitana o més lluny, però és que no tindria sentit abandonar la ciutat de Barcelona per dur a terme un festival que no és una empresa ni va de diners. 

Després de viure aquesta experiència, vam comprendre que la publicació de la licitació és un entorpiment gegant per a la Telecogresca. Les condicions econòmiques del Parc han canviat, i no tenen en compte les entitats sense ànim de lucre. Estarem pagant el preu dels macrofestivals. Per garantir la sostenibilitat, hauríem de pujar els preus, i fer pagar el doble en un festival que té com a objectiu fer la cultura accessible per als joves no té absolutament cap sentit. Amb tot, ens presentarem a la licitació, és clar, perquè no ens queda una altra. Però la continuïtat de la Telecogresca al Parc del Fòrum està molt condicionada a com es desenvolupi tot el procés.

“Fer pagar el doble en un festival que té com a objectiu fer la cultura accessible per a la joventut no té absolutament cap sentit”

Però les condicions no son les mateixes per tots els festivals que tenen lloc al Parc del Fòrum. 

No. El Cruïlla, el Primavera Sound i la Feria d’Abril són considerats Esdeveniments d’Interès per la Ciutat. És per això que aquests esdeveniments es regularan a banda, i compten amb contractes plurianuals i l’espai del Parc del Fòrum de manera continuada. Nosaltres hem estat lluitant amb l’Ajuntament perquè se’ns reconegui de la mateixa forma, però han negat que existeixi una categoria com a tal a la normativa per a aquests esdeveniments, i diuen que si existeix s’està intentant eliminar. 

Ja coneixem una mica tots com va això. I no faran fora el Cruïlla o el Primavera Sound. Des de l’Ajuntament diuen que quan se’ls acabin els contractes ells també hauran de presentar-se a la licitació, però qui la guanyarà aquells dies? Ells. Fins ara no se’ns havia posat en competició directa amb els altres festivals i ara sí. No fem el mateix, ni ho fem de la mateixa manera, ni juguem amb les mateixes cartes. 

No donen cap resposta clara des de l’Ajuntament? 

“Aneu buscant un altre lloc” va ser la resposta a les primeres reunions que vam fer. Ara els nostres esforços estan centrats al 100% en presentar la licitació, en fer una bona feina. I si al final ha de ser que no, com a mínim, ho haurem intentat. No van reconèixer el nostre projecte per com és. Ens deien que no és més que una festa universitària, com un fi de curs. No van voler entendre’ns. Això ens fa patir perquè aquestes persones han de valorar la licitació. 

“No van reconèixer el nostre projecte per com és. Ens deien que no és més que una festa universitària, com un fi de curs”.

Se’ns ha proposat anar fora de Barcelona, o fer alguna cosa més petita a les Corts... Ens fa por que s’hagin fet a la idea que ja estem marxant del Parc del Fòrum, i això en cap dels casos és la nostra prioritat. Però tampoc hi ha una alternativa clara... No posen res sobre la taula per a trobar una solució, i no hi ha alternatives viables. De paraula ens van proposar tallar els carrers de les Corts, com es fa a la Mercè. Això sembla demostrar que ni ells saben com va la cosa: som una entitat privada, l’Ajuntament per normativa no ens deixaria fer això, i el propi Ajuntament ens ho està proposant. Es van passant la pilota. També va sortir la idea del Palau Sant Jordi, però tampoc té cap sentit, perquè aquell és un espai per a un promotor o un grup, que fa un concert i marxa, i nosaltres no funcionem així, gestionem totes les entrades, la restauració, el muntatge. 

I si guanyeu la licitació?

Encara que guanyem, les dificultats econòmiques serien reals. Abans, per a projectes sense ànim de lucre hi havia certs descomptes i privilegis, i això ho han eliminat totalment. A més, fins al 2024, es feien contractes cada quatre anys directament amb BSM, que és l’empresa pública que gestiona el Parc del Fòrum. Ho anàvem renovant així, i ja teníem el lloc guardat al calendari. Així, cada any, inclús abans de celebrar la Telecogresca d’aquell curs, ja sabíem la data proposada per l’any vinent. Això ens permetia contractar grups i fer la feina amb un calendari normal. Els últims dos anys ens han confirmat la data a l’octubre, al novembre... El nostre festival és al març o l’abril, i planejar-ho tot en quatre o cinc mesos és una bogeria. 

Per això, una de les vostres peticions és tenir garantia de confirmació de la data abans del maig de l’any anterior a l’esdeveniment. 

Correcte. El termini per a presentar les ofertes a la licitació és el 30 d’abril. Ens van dir, de paraula i sense cap document oficial que així ho concreti, que abans de l’estiu ja s’hauria resolt. Però és clar, depèn de quantes entitats o empreses s’hi presentin. Però aquestes son les úniques temporalitats que ens van donar. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari