Mig segle de la Flama del Canigó

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Mig segle de la Flama del Canigó

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Pels 50 anys de la Flama del Canigó, Tradicat ha organitzat el Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània, un Congrés-espectacle, un documental, una escultura commemorativa i una cantata escolar del poema Canigó de Verdaguer.

La Flama del Canigó es reparteix cada revetlla de Sant Joan arreu de les terres de parla catalana. Com, una simple flama, ha arribat a ser tan poderosa? L'any 1955, Francesc Pujada, d'Arles de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), portat pel seu entusiasme pel massís del Canigó i inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer ("Canigó", 1886) va tenir la iniciativa, juntament amb Esteve Albert i Josep Deloncle, d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya i, des d'allà, repartir la flama per totes les contrades dels Països Catalans. S'iniciava així la tradició de la Flama del Canigó, que entroncava amb la celebració mil·lenària del solstici d'estiu vinculada al foc i al seu significat col·lectiu.

Avui és pràcticament impossible trobar una sola foguera a Catalunya Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó. L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic. Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar pel Principat de Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana. A poc a poc la xarxa es va anar estenent, i el foc que baixa del Canigó també va arribar al País Valencià. Actualment hi ha desenes d'entitats que celebren la festa repartint arreu la flama que s'encén al cim del Canigó i que es conserva al Castellet de Perpinyà.

Per aquest motiu, Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats, organitza el Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan - Flama del Canigó que es celebrarà unificat per tots els Països Catalans a Vic, coincidint amb Vic Capital de la Cultura Catalana i els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic i al Principat. El Congrés es completa a més, amb el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània, els dies 27 i 28 de maig. Un dels propòsits del Simposi és conèixer la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània. Un altre objectiu és debatre sobre la importància que representen els Focs (fogueres, flama, falles) dins la cultura popular d’avui en dia i el seu estat de salut actual.

El 28 de maig, a partir de les 8 del vespre, es celebrarà el Congrés, que inclourà la Barretina d’Or, l’arribada de la Flama, reconeixements i un espectacle multidisciplinari especialment creat per aquests 50 anys, «La Guspira de la Flama». Les sessions de treball del Simposi es realitzaran a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a l’edifici del Sucre de la ciutat de Vic. El Congrés tindrà lloc al Recinte Firal El Sucre, a pocs metres de l’edifici del Sucre.

Pots inscriure't al Simposi i/o Congrés:

Formulari d'inscripció al Simposi

Formulari d'inscripció al Congrés

Descarrega't el llibret del programa

La celebració també inclou un documental, una escultura commemorativa i una cantata escolar del poema "Canigó" de Verdaguer.

Afegeix un comentari nou