Miguel Ángel González: “Reivindiquem la música d'autor dels Països Catalans des del cor de La Geltrú”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Miguel Ángel González: “Reivindiquem la música d'autor dels Països Catalans des del cor de La Geltrú”

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Ateveu. Mostra de Cançó d'Autor posarà l’accent en el País Valencià en el seu desè aniversari.

L'associació cultural Desperta! celebrarà la desena edició de l’Ateveu. Mostra de Cançó d'Autor que acull anualment la plaça de l'Assumpció de Vilanova i la Geltrú, els propers 2 i 3 de setembre. Enguany, Feliu Ventura, Xerramequ, Borja Penalba, Mireia Vives, Roc Casagran, Amaia Hernàndez, Lídia Pujol, Pep Botifarra i Miquel Gil formaran part del cartell proposat per a l’aniversari d’una cita de qualitat i gratuïta ineludible per tancar l’estiu al cor de La Geltrú.

Parlem amb Miguel Ángel González, membre de Desperta!, entitat organitzadora del certamen musical.

Heu picat pedra en un gènere oblidat durant anys. Està en auge la cançó d'autor avui?

Pensem que la música d'autor mai no ha perdut volada. És ben cert, però, que potser sí que ha perdut una certa hegemonia als mitjans de comunicació. Per entendre'ns: és molt difícil sintonitzar la ràdio i escoltar un cantautor. Doblement dificultós, a més, si es tracta d'un cantautor o cantautora que s'expressa en llengua catalana. Podríem dir que manté el prestigi, la bona salut amb músics novells i consagrats d'arreu dels Països Catalans. Però ha estat arraconada mediàticament.

Quines peculiaritats de l'Ateveu són reclams per al públic?

La mostra és un esdeveniment totalment consolidat a Vilanova i la Geltrú. Per diferents motius. El primer, és la seva ubicació: en una de les places més emblemàtiques de La Geltrú, ideal per a la programació d'actes culturals de petit format, atès que acull una acústica formidable que dota l'entorn d'un ambient intimista. Un segon factor que ha contribuït a la consolidació del festival és la data en què s'organitza: sempre, invariablement, el primer cap de setmana de setembre. Sempre diem, seriosament i en broma, que l'Ateveu posa el punt i final a l'estiu vilanoví. I per últim, l'aposta per la gratuïtat del festival és un valor afegit: l'Ateveu funciona gràcies a una subvenció municipal, als recursos propis obtinguts per l'Associació Cultural Desperta! i també gràcies a la contribució econòmica de petits comerços de la ciutat en forma de patrocini. Però l'accés és lliure i gratuït d'un públic fidel i puntual a la cita.

“Mantenim una evident preocupació per la fragilitat de l'ecosistema cultural de la ciutat, tocat de mort a còpia de sentències judicials i la inacció política.”

La mostra s'ha vist afectada per la sentència del TSJC que ha anul·lat llicències per a la celebració d'altres certamens musicals a la localitat? Quin és el vostre posicionament al respecte?

Els i les integrants de l'Associació Cultural Desperta! ens hem solidaritzat sense matisos amb el teixit associatiu de la ciutat i, més concretament, amb la resta de festivals musicals de la ciutat (Nowa Reggae i El Tingladu) que han vist perillar la seva celebració. Des del primer moment en què s'anuncià la sentència del TSJC, des de Desperta! ens vam posar en contacte amb la regidoria de cultura. Des de la regidoria, ens van assegurar que l'Ateveu no perillaria. No obstant això i durant un parell de dies, vam tenir alguns dubtes perquè des de la institució municipal se'ns demanava un estudi acústic de la plaça de l'Assumpció, un estudi que des de la nostra entitat vèiem inassumible de poder pagar. Finalment, però, els serveis jurídics de l'Ajuntament van determinar que tot estava en ordre, i que l'estudi l'efectuaria el mateix ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Tot i així, mantenim una evident preocupació per la fragilitat de l'ecosistema cultural de la ciutat, tocat de mort a còpia de sentències judicials i la inacció política.

Què destacaries de la desena edició del certamen, en continguts i forma?

Enguany hem volgut celebrar la desena edició de l'Ateveu apostant ben fort per músics totalment consolidats als Països Catalans i amb una proposta musical totalment eclèctica: destacaríem, en primer lloc, l'espectacle protagonitzat per l'escriptor Roc Casagran, la cantant Mireia Vives i el guitarrista Borja Penalba, que presentaran a la capital del Garraf l'espectacle basat en els poemes de la novel·la “L'amor fora de mapa”, del propi Casagran. I subratllaríem també, l'espectacle “Faré Vacances”, de Feliu Ventura i Xerramequ&Aborigens, en el qual es revisen les cançons d'Ovidi Montllor passades pel sedàs del reggae. El País Valencià té un cert pes en la present edició. No podem deixar de banda la revisió de la cultura popular i tradicional valencianes amb les cançons de “Nus”, l'espectacle de Pep Gimeno Botifarra i Miquel Gil. I tampoc no bandejarem l'espectacle de versions de Lídia Pujol, “tretze maneres de cantar les quaranta” o la quota vilanovina del festival, l'Amaia Hernández amb el treball -també de versions- “Gràcies en català”.

Teniu pròposits per a futures edicions?

Preveiem pocs canvis en el futur. Si continua la il·lusió col·lectiva, continuarem reivindicant la música d'autor dels Països Catalans des del cor de la Geltrú. No contemplem tampoc cap canvi d'ubicació del festival. Algun cop sí que hem debatut la possibilitat de programar amb la marca “Ateveu” algun tipus d'actuació durant la tardor o l'hivern en algun espai tancat, però ara per ara mantindrem la proposta genuïna de continuar apostant per la música compromesa en català i al carrer.

Afegeix un comentari nou