Mor Manuel Cubeles als 96 anys

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
Manuel Cubeles
Manuel Cubeles (1920-2017)
Esbart Marboleny de Les Preses
Cubeles va ser un dels fundadors de l'Esbart Marboleny de Les Preses el 1947

Mor Manuel Cubeles als 96 anys

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

La cultura popular catalana ha perdut al fundador de l'Esbart Verdaguer, l'Esbart de Sarrià i l'Esbart Marboleny, entre d'altres iniciatives tradicionals.

"La gent de la cultura popular som la terra on s'ha arrelat aquest País", s'autodefinia Manuel Cubeles i Soler, mort aquest dimarts als 96 anys. Ferm defensor de la cultura popular catalana, el 1947 va fundar l'Esbart Verdaguer, l'Esbart de Sarrià i l'Esbart Marboleny; el 1948 va col·laborar en la fundació de l'Obra del Ballet Popular.

També va dirigir obres teatrals i coreografies de danses tradicionals catalanes. Va promoure també les primeres emissions en català per televisió i des del 1969 va treballar a la ràdio en les primeres emissions en català durant el franquisme. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Va néixer el 25 de desembre a Barcelona, fill d'un pastor de la Terra Alta, que s'havia instal·lat com a negociant de carbó. Estudià comerç i comptabilitat. Va entrar d'aprenent a la Fundació Bernat Metge on va amistar-se amb Pompeu Fabra i va conèixer Francesc Cambó, que li van despertar l'interès per la cultura. Combinava la feina amb estudis de música al Centre social de Betlem i a l'Acadèmia Cots.

Afegeix un comentari nou