Norbert Froufe: "A la Universitat Popular de Caldes hi formem persones lliurepensadores en el camí de la transformació social"
Comparteix
El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista ha impulsat la Universitat Popular de Caldes de Montbui, una iniciativa popular en l'intercanvi de coneixements i preus.
Sota la màxima de Josep Anselm Clavé "instruïu-vos i sereu lliures, associeu-vos i sereu forts, estimeu-vos i sereu feliços" ha nascut la Universitat Popular de Caldes de Montbui (UPCM), una secció impulsada des d'El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, entitat sociocultural amb més de 150 anys. La iniciativa comparteix l’objectiu històric del moviment ateneístic de promoure la formació de persones lliurepensadores en el camí de la transformació social. Incorpora una oferta formativa àmplia en diverses branques del coneixement, amb rigor acadèmic i científic.
Arrelada a Caldes de Montbui, amb identitat i projecció vallesana, està agermanada amb la Universitat Popular de Granollers. Els 11 primers cursos s'iniciaran el gener del 2018.
Norbert Froufe és coordinador portaveu Universitat Popular de Caldes de Montbui:
"Volem socialitzar el coneixement de la gent de l'entorn i, alhora, crear comunitat".
Quins són els objectius de la Universitat Popular de Caldes?
En essència, volem socialitzar el coneixement de la gent de l'entorn i, alhora, crear comunitat i una forma horitzontal de compartir el projecte. Entre el mateix cos docent, on la majoria de mestres s'han conegut arran d'aquesta aventura, entre els docents i els alumnes i, tots plegats, prenent consciència de la implicació d'altres entitats que s'han sumat al projecte. En diem universitat perquè s'imparteixen continguts de l'àmbit universitari per part de docents professionals, i en diem popular perquè els preus ho són. Tot i això, també oferim beques per tal que el nivell econòmic personal no sigui un impediment per rebre classes. Al contrari del que passa, en alguns casos, en la universitat reglada.
"Fa cent anys (l'Ateneu), funcionava també com a escola, sota el model d'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia".
Per què ha sorgit dins d’un ateneu?
Actualment, El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista és un espai molt dinàmic en propostes culturals que no es limiten al consum d'espectacles. De fet, part del grup impulsor de la Universitat Popular de Caldes és actiu en altres seccions del Centre. Però buscant en els més de 150 anys d'història de l'Ateneu sabem que, just ara fa cent anys, funcionava també com a escola, sota el model d'Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia. Tenint en compte tot plegat, i que el lema del Centre és la màxima claveriana "Instruï-vos i sereu lliures, associeu-vos i sereu forts i estimeu-vos i sereu feliços" tard o d'hora, el projecte sabíem que es materialitzaria.
Com funciona?
En forma de classes magistrals que cada docent completa d'una forma o altra al llarg d'un quadrimestre. La majoria d'assignatures tenen entre 12 i 15 sessions que s'imparteixen de forma regular al mateix Centre, i dos espais més a Caldes: Cooperativa 70 i l'IES Manolo Hugué.
"S'hi pot inscriure qualsevol persona, sense condicionaments de capacitat econòmica ni titulació acadèmica".
Qui s’hi pot inscriure?
Qualsevol persona, sense condicionaments de capacitat econòmica ni titulació acadèmica. S’ha fet difusió, principalment, entre les persones associades a l'Ateneu i la ciutadania de Caldes de Montbui. La vocació de la Universitat és vallesana. Per aquesta raó s’han fet presentacions a diferents poblacions de la rodalia. Les persones associades a l’Ateneu disposen d’un descompte en el preu de la matrícula i la possibilitat d’accés a una beca. Només cal formalitzar la matrícula en línia al web www.universitatpopularcaldesdemontbui.cat.
"Tant el professorat com l’alumnat es troben en un espai de socialització del coneixement basat en la voluntat de compartir".
Què la diferencia de les universitats convencionals?
No pas el rigor acadèmic. Els docents l'exerceixen en la seva forma d'impartir i preparar els temaris. Un exercici no gens fàcil perquè demana un esforç de compilació de continguts. No hi ha titulació oficial, ni proves de nivell. Tant el professorat com l’alumnat es troben en un espai de socialització del coneixement basat en la voluntat de compartir. Perseguim, tanmateix, una formació de qualitat, rigorosa, i un compromís de les persones implicades.
Qui forma el claustre del professorat?
Aquest curs, un total de dotze professionals actius en la docència provinents de diversos àmbits acadèmics: física, química, filosofia, ciències de la salut, tecnologia, història, història de l’art, geografia i informàtica. L’equip docent comparteix amb el grup impulsor d'"El Centre" l’objectiu de crear comunitat acadèmica. Això es concreta en la voluntat de conformar claustre, d’establir ponts entre les matèries, de vincular les propostes a l’objectiu últim de formar persones lliurepensadores en el camí de la transformació social.
Afegeix un nou comentari