Oscar Rando: “La cultura és un gran canal per revertir situacions injustes a qualsevol país del món”

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Oscar Rando: “La cultura és un gran canal per revertir situacions injustes a qualsevol país del món”

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Festivals, artistes, activistes i entitats del cooperativisme impulsen el moviment “Cultura amb causa” per reivindicar la cultura com a eina de transformació social.

Els propers dies 7, 8 i 9 d’octubre el Parc Nou del Prat de Llobregat acollirà una nova edició del Festival Esperanzah!. Amb la voluntat d’esdevenir una eina de transformació social, integradora i de denúncia, la cita convidarà a representants del món de la cultura, de la cooperació, del tercer sector per engegar el moviment Cultura amb causa, que enllaçarà música i economia social per impulsar accions amb poder transformador de la realitat. Enguany el missatge estarà dirigit a la denúncia de les polítiques europees amb les persones refugiades i a la voluntat de d’obrir fronteres per a donar-les acollida a casa nostra.

Parlem amb Oscar Rando, codirector del festival.

Com ha canviat el barri de Sant Cosme des que s’organitza el Festival Esperanzah!?

L’ Esperanzah! sempre s’ha volgut posicionar com un festival instrumental, no som programadors de festivals, ni gent que ens dediquem a la gestió cultural, sinó que som educadors que treballem al barri de Sant Cosme. Entenem la cultura com una eina de transformació social a través de la música. El certamen ha servit per dignificar el barri, injustament estigmatitzat des de fa 20 anys. Hem acostat la ciutadania a Sant Cosme i, alhora, hem generat sentiment de pertinença i orgull al barri. Podem dir que ara el barri impulsa projectes innovadors, com són els vinculats a l’economia solidària, per transformar el sistema global des del món local.

“No ens limitem a llançar consignes mobilitzadores, sinó que ens impliquem amb accions directes. Passem del “dir” al “fer”.”

Què és “Cultura amb causa”?

Apleguem persones vinculades al món de la cultura i l’activisme, i donem un pas més enllà a l’àmbit ludico-festiu. Cerquem compromís i responsabilitat socials. No ens limitem a llançar consignes mobilitzadores, sinó que ens impliquem amb accions directes. Passem del “dir” al “fer”. El més habitual és creuar-nos amb persones que, a més de treball des del sector cultural, també treballa en causes col·lectives: cooperativisme, tercer sector, associacionisme, ... "Cultura amb causa", doncs, és un moviment que agrupa col·lectius i festivals que aporten el seu gra de sorra a la transformació de la realitat. Formen part del moviment els festivals Barnasants, Canet Rock, Clownia i Festiclown; i les entitats Stop Mare Mortum; Caminando Fronteras; Proactiva Open Arms; Dones Sàvies de Sant Cosme, Fundació Cívica Esperanzah, Cor Safari Fundació Nzuri Daima; Dones Rumb a Gaza – Flotilla de la Llibertat; Pallassos en Rebeldía i Alboan.

Què denuncia el moviment, aquest 2016?

Del 3 al 6 d’octubre, Pallassos en Rebeldía (Festiclown) i Esperanzah! organitzem la Caravana de l’Esperanzah! rumb a Melilla amb una triple intencionalitat: una, de denuncia la construcció dels camps de refugiats, els murs de la vergonya, que s’estan construint per mandat de la Unió Europea. Nosaltres demanem l’obertura de fronteres a aquestes persones que fugen de guerres per tal de donar-los una acollida digna. De fet, el diumenge, 9 d’octubre, hem previst la mobilització “F*** You Troika. Obriu fronteres. Volem acollir” al Parc Nou, amb xerrades i actuacions; la segona intenció és humanitària, per facilitar una millor qualitat de vida a les persones refugiades davant la passivitat europea; i la tercera intenció és portar somriures on la desraó que habita al món s’ha encarregar d’esborrar l’alegria i l’esperança.

A quines accions es destinarà la recaptació del festival?

El festival, a través de donacions (mínim de 12 euros), i no pas d’entrades, destinarà el 100% de la recaptació dels abonaments a projectes socials de les entitats participants. És a través de les entitats que fem xarxa solidària. L’any passat van ser un total de 116.000 euros que van anar a parar a ProActiva Open Arms, per a un vaixell que es dedica a rescatar vides al mar; a Pallassos en Rebeldía, que han portat somriures a Idomeni i al Sàhara... Recapitulant, això és passar del “dir” al “fer” per donar esperança. Creiem fermament que la cultura és un gran canal per revertir situacions injustes a qualsevol país del món.

Afegeix un comentari nou