Via Fora! La Festa dels Miquelets, la història en mans d'un poble

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Josep Carbonell
Un miquelet amb nenes del poble.   Font: Miquelets d'Olesa
Un miquelet amb nenes del poble. Font: Miquelets d'Olesa
Imatge de la batalla. Font: Miquelets d'Olesa
Imatge de la batalla. Font: Miquelets d'Olesa
Final de la batalla. Font: Miquelets d'Olesa
Final de la batalla. Font: Miquelets d'Olesa
Els infants del poble participen activament de la Festa. Font: Miquelets d'Olesa
Els infants del poble participen activament de la Festa. Font: Miquelets d'Olesa
Imatge del sopar de germanor de la Festa dels Miquelets. Font: Miquelets d'Olesa
Imatge del sopar de germanor de la Festa dels Miquelets. Font: Miquelets d'Olesa
Avi miquelet i infants. Font: Miquelets d'Olesa
Avi miquelet i infants. Font: Miquelets d'Olesa

Via Fora! La Festa dels Miquelets, la història en mans d'un poble

Autor/a: 
Josep Carbonell
F Pere Tarrés

Resum: 

Parlem amb els Miquelets d'Olesa, l'agrupació encarregada d'organitzar la festa que enguany tindrà lloc del 7 al 9 de setembre.

Des de fa 11 anys, a principis de setembre, Olesa de Montserrat es trasllada per uns dies al segle XVIII per reviure una de les festes amb connotacions històriques més reconeguda a nivell català. Hem parlat amb membres dels Miquelets d’Olesa per saber com es viu i en què consisteix aquesta festa.

Ens pots fer cinc cèntims de què és i què simbolitza aquesta celebració?

La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s'escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a la vila d'Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714), un punt d’encontre i espai estratègic de l’exercit aliat i posteriorment, de l’exercit català.

En concret, volem recordar els 158 soldats austriacistes morts a Olesa durant la Guerra de Successió, els dos Consells de Guerra que tenien l’objectiu de trencar el setge de Barcelona i, finalment, el combat de juliol de 1714 entre Ermengol Amill i un destacament de cavalleria borbònica.

La Festa dels Miquelets és, en definitiva, una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l'exèrcit aliat dins de la vila d'Olesa.

Quin és el paper dels Miquelets d’Olesa en la celebració de la festa?

Els Miquelets d’Olesa som els organitzadors de La Festa dels Miquelets. Estem agrupats dins de l’ “Associació Cultural La Festa dels Miquelets” i el nostre paper consisteix en programar totes les activitats, contactar amb els grups de recreació històrica que hi participen, preparar la seva acollida i participar en la festa fent de recreadors.

Com i quan va sorgir aquesta agrupació? Quins són els seus orígens?

L’any 2006 l’Arxiu Parroquial d’Olesa de Montserrat va fer un estudi històric sobre 158 soldats austriacistes morts i registrats en els llibres de l’arxiu. Aquest treball va ser l’arrel pel qual l’any 2008 l’ajuntament d’Olesa de Montserrat va construir el “Memorial 158”, un petit espai de record dedicat als 158 soldats morts. En l’acte d’inauguració de l’espai es va programar una desfilada de miquelets de l’associació Miquelets de Catalunya i una ofrena floral al mateix Memorial 158. Aquest primer acte de l’any 2008 ja va rebre el nom de La Festa dels Miquelets.

Com us organitzeu?

Ens organitzem en comissions o equips de treball, i cadascuna té les seves tasques: n’hi ha que són més de logística i d’altres que requereixen una dedicació plena. A banda d’això, hi ha una junta de 4 membres que som els que ens encarreguem de fer la feina més burocràtica de la festa, parlar i reunir-nos amb l’ajuntament i amb altres entitats del poble que també hi participen.

Quantes persones formen part dels Miquelets d’Olesa? Teniu membres de totes les franges d’edat?

L’Associació Cultural La Festa dels Miquelets té com a membres organitzadors unes 25 persones, però el que la fa especial és que és tot el poble qui participa de la festa, des de persones grans fins a infants, ja sigui col·laborant en alguna activitat concreta, aportant idees, creant activitats o donant un cop de mà en les moltes i diferents tasques dels tres dies de festa.

El dia de la Festa tots els organitzadors i molts olesans i olesanes ens vestim amb roba del segle XVIII per recrear la història en primera persona.

Què creieu que busquen aquelles persones que decideixen dedicar una part del seu temps lliure a mantenir viva la flama dels Miquelets? Què els aporta?

Reben un aprenentatge històric important i participen d’una convivència amb altres persones del poble amb qui potser mai no s’haurien trobat pel carrer o compartit una conversa.

La Festa dels Miquelets és un punt de trobada, un tancament de l’estiu i un començament d’un curs, tot el poble sap quan serà i tothom l’espera, com si fos una festa major.

Però la Festa dels Miquelets no és la única recreació de l’any..

Durant la resta de l’any, els olesans i olesanes que formem part de l’Associació Miquelets de Catalunya fem diverses actuacions, recreacions o actes protocolaris i homenatges. En podem arribar a fer més de 40 arreu de Catalunya.

Tenim una comissió que s’encarrega de gestionar les actuacions i crear un calendari al qual tots els membres ens podem apuntar per assistir-hi.

Per acabar, ens pots explicar alguna anècdota inoblidable viscuda durant els anys que portes a l’agrupació?

Com a anècdota divertida recordem que un any alguns miquelets van decidir quedar-se a dormir a la tenda de campanya, com a bons recreadors, i mentre dormien una de les gallines del tancat es va escapar, va entrar dins la tenda i quan els recreadors es van despertar al matí, es van trobar que la gallina havia post un ou dins la tenda. El despertar d’aquell matí va ser divertit!

També recordem amb molta il·lusió quan l'actual president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ens va visitar el 2014 i quan en Jordi Sánchez, llavors president de l’ANC, també va venir l’any 2015 a gaudir de La Festa.

Afegeix un comentari nou