Ramona Violant rebrà el Premi Joan Amades de Cultura Popular

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Ramona Violant rebrà el Premi Joan Amades de Cultura Popular

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’etnògrafa rebrà l’1 de febrer un reconeixement al seu compromís amb la cultura popular per l’esforç de recollir i deixar constància de la tradició oral, les festes i els costums de Catalunya.

El Premi Joan Amades de Cultura Popular enguany és per Ramona Violant que als seus 80 anys ha dedicat tota una vida a l’estudi i a la difusió del folklore i l’etnografia catalana. Aquest premi atorgat per l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) reconeix la trajectòria de l’etnògrafa i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional. El premi s’entregarà diumenge dia 1 de febrer a les 12h al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu.

Ramona Violant s’ha dedicat a la divulgació del folklore i l’etnografia catalana, amb una especial atenció per la zona pirinenca del Pallars. Amb aquest premi es reconeix una tasca que sovint passa desapercebuda. Des de l’any 1976 ha recopilat la memòria de les tradicions orals, festes, i costums conformant una obra cabdal per a la comprensió de les arrels de la nostra cultura avui i en el futur. Tal i com posen de manifest des de l’ACJA “gràcies a persones com ella moltes d’aquestes tradicions recollides d’arreu de la geografia catalana correrien el risc de desaparèixer, oblidades amb el pas del temps, esborrant d’aquesta manera les arrels de la identitat col·lectiva”.

A més a més de comptar amb la presència de la premiada, a l’acte també hi intervindran personalitats de l’àmbit de la cultura com Josep Fornés, Lluís Puig, i Francesc Fabregat. En les darreres edicions han estat premiats el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).

Biografia

Ramona Violant és filla de l’etnògraf d’origen pallarès Ramon Violant i Simorra (1903-1956), amic de Joan Amades i amb qui va treballar en la secció etnogràfica del Museu d’Indústries i Arts Populars de Barcelona. Va créixer en un entorn d’etnòlegs i folkloristes, i va seguir la trajectòria del seu pare implicant-se en l’estudi de la cultura popular i col·laborant en publicacions com “La Rondalla i la llegenda: contribució a l’estudi de la literatura folklòrica catalana” (1990), El món màgic de les fades (2002), “Recerca sobre la casa i els seus annexes al Pallars (1945-1946): obra inèdita de Ramon Violant Simorra” (2002) o l’article “Un homenatge que és una invitació per al futur” dins del dossier L’Any Amades. Actualment Ramona Violant segueix activa als seus 80 anys i està preparant una publicació sobre bruixes.

Afegeix un comentari nou