Àmbit de la notícia
Cultural

Sons de canvi: la revolució de la Banda de Dones de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Jorge Salas
  • La banda està formada per 46 dones, amb previsió d'ampliar-la.
    La banda està formada per 46 dones, amb previsió d'ampliar-la.
  • Imatge del primer concert de la Banda de Dones de Catalunya.
    Imatge del primer concert de la Banda de Dones de Catalunya.
  • La Banda de Dones de Catalunya, al Teatre Aliança del Poblenou.
    La Banda de Dones de Catalunya, al Teatre Aliança del Poblenou.

La Banda de Dones de Catalunya, de recent formació, cerca destacar el paper de la dona en la música i empoderar a les professionals del sector. 

 

Entre les harmonies d'una simfonia en constant evolució sorgeix un ressonar distintiu, una melodia nova que desafia les convencions musicals i tracta de soscavar els fonaments de la desigualtat de gènere en el món de la música catalana. La Banda de Dones de Catalunya, una orquestra formada íntegrament per dones i dirigida per Antonia Luengo, va debutar el passat 19 de novembre amb un concert en el Teatre Aliança del Poblenou

“És evident que la societat no pot restar indiferent veient un munt de dones a l'escenari cooperant entre elles per fer música de qualitat”, assegura Antonia Luengo, que creu que l’impacte de la Banda de Dones hauria de ser positiu, “tot i que sempre hi ha qui neda a contracorrent”. Luengo, que també és docent i conferenciant a més de la directora de la Banda Simfònica de Barcelona, conclou: “el públic ha pogut comprovar la vàlua de les intèrprets i això, com a mínim, ha de fer pensar i tant de bo sigui un granet més a favor de la igualtat de gènere”. 

Joan Ballesteros —director, pianista, compositor i gestor musical de Just4You Music Solutions— es va submergir en una aventura que transcendeix el simbolisme, buscant un canvi tangible i poderós en l'escenari musical: la creació de la Banda de Dones de Catalunya. "Hem volgut marcar una diferència més enllà del gest, de la propaganda, mitjançant una acció directa en la creació d'un espai purament femení”, explica Ballesteros, que és l'ideòleg i impulsor del projecte.

Antonia Luengo ha jugat un paper imprescindible en la consecució d'aquesta iniciativa: “era una experiència diferent, però en la línia anual que seguim amb els programis ‘Amb Nom de Dona’ en la Banda Simfònica de Barcelona”. “El meu paper ha estat portar la direcció artística: triar el programa, ordenar els intèrprets per faristols, conduir els assaigs i el concert”, recorda Luengo, que a més ha ajudat en la promoció del concert, ha contactat amb intèrprets, i ha parlat amb el Taller de músics i ESMUC, i el Casal de Gent Gran de Navas i l'Associació Musical Andreuenca, la implicació dels quals ha estat fonamental. 

Un inici ple de dificultats que consoliden la necessitat del projecte 

Més de 45 intèrprets van participar en el primer recital de la Banda de Dones de Catalunya i, “de cara a futurs concerts i depenent del repertori, anirà creixent”. “La plantilla de la banda està formada per intèrprets de primer nivell i altres que estan en l'últim tram dels seus estudis superiors”, assenyala Ballesteros, i Antonia Luengo confirma el nivell de les músiques: “el públic assistent es desfeia en elogis”. 

Però no tot han estat roses fins a arribar al dia del debut en el Teatre Aliança del Poblenou. A més de les dificultats per a fer encaixar les agendes de les integrants de la banda i trobar “un repertori exigent i audaç en tan sols dues caps de setmana”, Joan Ballesteros revela un escull difícil de comprendre: “ha estat interessant comprovar com els detractors del projecte esmolaven les seves plomes per a escriure en contra”. “No entendre que encara necessitem remarcar apostes en clau femenina, la fa encara més necessària i, lluny de frenar-nos, ens ha donat molt més coratge, ganes i determinació per a continuar endavant”. 

Els obstacles s'han trobat fins i tot en la selecció del programa, “pensat per a oferir una petita mostra dels estils, compositors/és i graus de dificultat que la Banda de Dones pot abastar”. Luengo ho dibuixa i Ballesteros ho confirma quan reconeix que, a pesar que la intenció era que el repertori fos exclusivament de compositores, van haver d'optar per una selecció mixta. “La realitat, novament, ens dona la raó en la necessitat de seguir aquest camí: hi ha moltes i excel·lents compositores en el mercat internacional, però les editorials no aposten en excés”, conclou. 

Un projecte necessari per a una realitat més justa

“Puc constatar que les instrumentistes estaven felices, motivades i empoderades, i que han col·laborat entre elles, fent pinya per oferir una magnífica presentació”, exposa Antonia Luengo com a directora de la banda. I, encara que el neollenguatge s'imposa, el projecte també té com a objectiu transcendir les implicacions del mal anomenat salari emocional. “La música està ressentida d'una visió empobrida basada en el convenciment que el salari emocional és suficient, i és imprescindible, però no incompatible amb el salari econòmic”, determina Ballesteros. 

Precisament per això, la implicació de les dones de la música de Catalunya és innegociable. Ballesteros apunta que la resposta a la convocatòria inicial ha estat “absolutament contundent”, amb més de seixanta inscripcions de professionals interessades a formar part de la banda. "El projecte és necessari i entronca amb el meu pensament quant al fet que és imprescindible mostrar al món la importància que la dona té a la música i, per extensió, a la societat”, afegeix la directora. 

Un futur ambiciós que busca impactar en la societat

El present i futur de la formació és prometedor, però el seu camí no ha fet més que començar i, tal com reconeix Antonia Luengo, “la manera en què impacti en la societat està per veure”. La directora artística i musical de la Banda de Dones de Catalunya sap que el camí és llarg: “ara són les sales de concerts i les administracions les que han de moure fitxa per tal de recolzar aquesta proposta, que crec beneficia la imatge de la dona davant de la societat”. 

El futur no s'espera, es fa, així que en la Banda de Dones de Catalunya no deixen de moure's: “el pla més prioritari és el de fer-nos visibles”. “Antonia Luengo i jo tenim clar que la banda ha d'estar a la disposició de les professionals de la música”, explica el creador del projecte, que a més anuncia que, per a “reivindicar l'obra de les compositores actuals i del passat”, es crearà un concurs de composició per a dones, així com cursos de direcció en general i de banda en particular. 

Amb la seva primera simfonia ja interpretada, la Banda de Dones de Catalunya ha marcat un nou compàs en el món musical, portant amb si melodies de primer nivell i un missatge sobre la igualtat de gènere i la importància de visibilitzar a les dones en tots els aspectes de la vida artística i social. “Estem treballant per comptar amb marques patrocinadores que ens permetin desenvolupar aquests i molts més projectes que posin en valor la creació musical femenina”, acaba Ballesteros.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari