Àmbit de la notícia
Econòmic

Ababacar Thiakh: “Diomcoop representa un canvi social, cultural i econòmic que els ajuda a començar de zero”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a
Dani Gallart
  • Actualment, la cooperativa treballa amb 185 entitats de la ciutat. Font: Diomcoop.
    Actualment, la cooperativa treballa amb 185 entitats de la ciutat. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
  • La cooperativa està formada per 16 persones que abans es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada. Font: Diomcoop.
    Diomcoop està formada per 16 persones que abans es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
  • La cooperativa ha creat la marca de roba africana Diambaar. Font: Diomcoop.
    La cooperativa ha creat la marca de roba africana Diambaar. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.

El membre de l’equip tècnic de Diom lluita contra la precarietat dels manters a través de l’ocupació i la creació d’empresa.

Diomcoop és una cooperativa d’iniciativa social formada per persones que abans es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada.

La cooperativa dona resposta de forma sostenible i duradora a les necessitats d’inclusió social i laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat.

Un dels seus principals objectius és l’ocupació i creació d’empresa, generant una activitat econòmica de producció, venda i servei a través del format cooperativa. També treballen l’atenció social, per facilitar la cobertura de les necessitats i drets bàsics dels participants, i la intervenció comunitària, articulant una xarxa de relacions socials i econòmiques al territori i a la comunitat.

Ababacar Thiakh, membre de l’equip tècnic de Diom, fa un repàs de la trajectòria de la cooperativa i explica com es dona una nova oportunitat laboral al col·lectiu dedicat a la venda ambulant no autoritzada.

 

Com va néixer Diomcoop?

La cooperativa va néixer l’any 2016. A partir de les reivindicacions del col·lectiu que ens dedicàvem a la venda ambulant no autoritzada i de les persones sensibilitzades sobre aquest fenomen, l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa, va posar en marxa la iniciativa de seleccionar a 15 persones com a grup promotor. Es va cohesionar el grup i es va culminar amb la creació de la cooperativa.

 

Com es va fer la selecció del grup promotor?

De les 350 persones que es dedicaven a la venda ambulant se'n van presentar 85, i es van seleccionar els 15 perfils que s’ajustaven millor a les necessitats de la cooperativa i representaven la realitat del col·lectiu en la seva diversitat.

 

Perquè ‘Diom’?

En wòlof, una llengua de la família de les llengües nigerocongoleses parlada al Senegal i a Gambia, designa la fortalesa interior necessària per escollir, sempre i en qualsevol circumstància, el camí del bé. És una paraula de dignitat interior i que representa la feina que estem fent amb Diomcoop.

 

Quins serveis oferiu?

A l’actualitat, la cooperativa es divideix en tres serveis diferents: Diambaar, que consisteix en una marca de roba africana, el servei gastronòmic, amb plats i sucs típics de la cuina de l’Àfrica Negra, i serveis de logística i seguretat en esdeveniments, com serveis de neteja, muntatge i vigilància.

 

Com és la vostra col·laboració amb Senegal?

Col·laborem a partir de Diaambar. Comprem la tela al Senegal prioritzant un comerç amb consciència. Al principi, ens hauria agradat confeccionar les peces de roba allà mateix, però pels controls de qualitat i els aspectes logístics era més viable fer-la a Barcelona. Des d’aquí, les peces es confeccionen a Dona Kolors, una firma de roba que ofereix una oportunitat laboral i econòmica a dones en situació d’exclusió social. A més, estem a punt de muntar un taller de confecció a Diom per donar sortides laborals a la gent del col·lectiu de la venda ambulant.

 

Col·laboreu amb alguna altra entitat?

Actualment, treballem amb 185 entitats de la ciutat com ECAS, Col·lectiu Ronda, Coop57, Creu Roja, Càritas o la Taula d’entitats del Tercer Sector. Treballem amb temes de sensibilització i sempre estem buscant noves aliances i sinèrgies. L’objectiu és crear projectes que serveixin com a eines per a la comunitat i la ciutat de Barcelona.

 

Què ha estat el més complicat a l'hora d’arrencar el projecte i mantenir-lo amb vida?

Cohesionar el grup. Nosaltres treballem a partir de sis dimensions: personal, comunicativa, sociabilitat, viabilitat econòmica, relacional i context econòmic, social i polític. Tots volem el mateix, però de vegades costa consensuar les decisions, suposo que com qualsevol altre cooperativa. Per això, donem molta importància a crear espais de debat, per poder reflexionar detingudament cada decisió que prenem.

 

Una de les vostres lluites és incidir políticament per mostrar la realitat del col·lectiu que es dedica a la venda ambulant no autoritzada. 

Efectivament. Volem aconseguir una societat cohesionada, un vincle amb la comunitat i la ciutat, que treballi des del respecte mutu i la interculturalitat per trencar amb el racisme. S’han de valorar totes les veus i que tothom tingui oportunitats.

 

Què representa la cooperativa per una persona que treballava en un top manta il·legal i ara es pot guanyar la vida d’una altra forma?

Dignificar el que abans ja fèiem. Aquesta gent no tenia la possibilitat de fer cap altra cosa. Ara ja es poden regularitzar i fins i tot alguns ja han aconseguit els papers. Abans la seva vida estava marcada per la repressió policial, les multes, la falta de tranquil·litat... Diomcoop representa un gran canvi social, cultural i econòmic, un canvi de mirades que els ajuda a treure tot el seu potencial i ‘començar de zero’.

 

Diomcoop com la solució a la venda ambulant no autoritzada?

És una part de la solució, però no és la solució. Estem parlant de 16 persones involucrades al projecte enfront les 350 que formen part del col·lectiu de manters. Hauríem de tenir més possibilitats, més ‘dioms’ i treballar per la cohesió, treure a la llum els nostres potencials amb els nostres respectius drets i deures.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari