Andrea Álamo: “El teixit associatiu català ajuda al creixement de projectes de #GivingTuesday”

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Andrea Álamo, responsable de comunicació de #GivingTuesday a Catalunya. Font: Giving Tuesday
Andrea Álamo, responsable de comunicació de #GivingTuesday a Catalunya. Font: Giving Tuesday.
L'equip de #GivingTuesday a Catalunya.  Font: Giving Tuesday
L'equip de #GivingTuesday a Catalunya. Font: Giving Tuesday.

Andrea Álamo: “El teixit associatiu català ajuda al creixement de projectes de #GivingTuesday”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

La responsable de comunicació de la plataforma anima tothom a participar al moviment del 27 de novembre, per donar suport a centenars de propostes de valor.

Ja fa quatre anys de la primera edició de #GivingTuesday a Catalunya. El 27 de novembre se celebra una de les cites més importants per a les entitats sense ànim de lucre.

Aquest moviment global de solidaritat va néixer als Estats Units el 2012 i va arribar a l’Estat espanyol el 2015. Ajuda entitats, empreses i particulars a difondre els seus projectes solidaris amb l’objectiu de recaptar fons que es destinin a diferents causes socials.

Aquest any, #GivingTuesday compta a Catalunya amb 27 entitats col·laboradores i més de 100 projectes solidaris. La majoria de les accions tenen a veure amb la infància i la joventut (34), mentre que també hi ha projectes sobre la salut i l’exclusió social (32).

Andrea Álamo, responsable de comunicació de la plataforma, ens fa un repàs de la història de #GivingTuesday i de les propostes més curioses d’aquest any.


Com definiries el moviment #GivingTuesday?

#GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L’objectiu és dedicar un dia a tot el món, aquest any el 27 de novembre, a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà... En altres paraules: és un dia que vol animar a les persones a fer alguna cosa per la solidaritat.

Per què es concentra en un dia a l’any?

Ho concentrem en un dia per tal de causar impacte a nivell global, per cridar ben fort a tothom “DONA”. Però és cert que la campanya la mantenim durant tot l’any amb altres accions: històries d’iniciatives que tenen com a tema central la solidaritat, ja sigui d’empreses, organitzacions o individus que de sobte porten a terme una petita gran idea per millorar una causa; mantenim les xarxes socials actives, fem formacions a organitzacions sobre com recaptar fons i comunicar el projecte... El seu punt fort, però, és ara: des de setembre fins al desembre.


I per què el 27 de novembre?

El fet que sigui el 27 de novembre té una intenció clara: la iniciativa neix als Estats Units al 2012 com a alternativa als dies previs, coneguts com a Black Friday i Cyber Monday, que promouen compres abans del Nadal. En aquest sentit, cada any va variant la data segons el calendari.


Què és el més difícil a l’hora de treballar per al Giving Tuesday?

Les paraules i el feedback que reps a canvi acostumen a ser d’agraïment i d’ànims. Malgrat tot, el que a vegades se’ns fa difícil, és no poder arribar a tot el territori, ja que els recursos i el personal amb què contem no ens permet fer una gran campanya com voldríem.


Quins canvis s’han vist des de la primera edició?

Els canvis són diversos, i tots positius. Com a qualsevol projecte, en l’àmbit intern t’adones del que funciona i el que no, i en aquest sentit com a #GivingTuesday hem anat modificant any rere any tots els mecanismes que hem pogut per tal d’oferir millores a les organitzacions i empreses que se sumen a la iniciativa. En l’àmbit extern, cada edició ens sorprenen: organitzacions que milloren la seva comunicació, projectes ben definits i amb propostes de valor, empreses que ens escriuen demanant-nos ajuda per sumar-se... la participació pot variar d’un any a un altre, però la qualitat d’aquesta millora en tots els sentits.


Em podries destacar alguna iniciativa que t’hagi impactat d’aquesta edició o de les anteriors?

Cada any ens impacten noves iniciatives. Aquest any ens hem trobat amb la SuperCroquet, organitzada per Un Simple Pas amb diversos restaurants dels barris de Les Corts i Sants. Durant el 27 de novembre els restaurants faran croquetes per tal de donar suport a projectes d'atenció a persones sense llar, a la lluita contra la soledat i la marginació social de les persones grans i a la campanya de joguines per a infants de famílies amb dificultats econòmiques o socials. Una altra iniciativa és la de Nexe Fundació, que organitza activitats infantils el proper divendres 30 a la plaça de la Vila de Gràcia. A més, venen el calendari ‘Mou-te pels quiets 2019’ i els signen els components del grup musical Doctor Prats.

Em podria explicar alguna anècdota que hagi viscut treballant per aquest projecte?

De les primeres anècdotes que van passar-nos amb el moviment, i que ara mateix la podem considerar una precursora de la novetat d’aquest any, és que navegant per les xarxes, en la segona edició, vam trobar #GivingRubí. Al municipi s’estava organitzant tota una jornada dedicada al #GivingTuesday. Ens va emocionar molt que, sense contactar amb ningú en particular, el moviment arribés a una persona, l’Esther, que juntament amb la organització on hi treballa de voluntària Oriéntate en el Voluntariado, el va agafar, el va fer seu i el va atendre per tot el seu municipi. Vam contactar amb ella i vam col·laborar conjuntament per a fer-ho el més gran possible. D’aquesta experiència, van arribar altres municipis com són Badalona i la ciutat de Navarra. Aquest any, hem volgut impulsar aquest model local des de #GivingTuesday i hem creat el que en diem Líders Locals.


Què creus que mou aquesta gent a participar a la causa?

Crec que la pròpia essència de #GivingTuesday és el que agrada al a gent: neix com un moviment que vol donar visibilitat a les injustícies i a les causes i que fomenta una actitud solidària i altruista. Neix per despertar en les persones la importància d’ajudar-se. Cada cop més les persones ens movem pels nostres principis i valors. Penso que sentir-se part de #GivingTuesday és una satisfacció pròpia i un motiu ideal per moure’s i animar a totes les persones a donar.


Es tracta d’un moviment internacional. Quins països estan més involucrats al projecte?

Tal com dius, #GivingTuesday ja està present i actiu a més de 50 països del món: des d’Anglaterra, fins l’Índia, Rússia i França. Si comparem en #GivingTuesday d’aquí amb altres països ens adonem que les diferències cada cop són menors: més enllà dels canvis culturals, que sobretot influeixen en el tipus de comunicació, tots ens donem suport de la manera que podem i intentem compartir idees i difusió. Quant a la participació, no ens podem comparar amb països com Estats Units, on la cultura de la donació i la solidaritat és molt més gran, però cal destacar que #GivingTuesday al nostre país ha anat creixent any rere any i es manté referent per a altres països.


A quin nivell es troba Catalunya, respecte a la resta de països i respecte a la resta de l’Estat espanyol?

Pel que fa a Catalunya, del total de 260 projectes de l’Estat espanyol, més de 100 són de Catalunya. Creiem que un punt fort és que el teixit associatiu català facilita i fomenta aquesta participació i genera que moviment a Catalunya sigui, cada any, més gran que a la resta de l’Estat. Tot i així, encara ens queda molt per aprendre tant com a ciutadans/es, organitzacions i empreses en matèria de la solidaritat, i esperem que a través del moviment puguem anar ampliant tot aquest coneixement per arribar a ser un país molt més solidari i compromès.


Quines són les claus perquè #GivingTuesday sigui un èxit?

Una de les primeres claus de l’èxit de #GivingTuesday és el suport de les grans ONG i empreses del moviment. També destaquem els valors de la innovació, la copropietat i el ‘branding’.


Quines oportunitats dona el projecte a les associacions?

Per a les associacions, tal com he mencionat abans, és una meravellosa oportunitat per impulsar un projecte amb una proposta de valor, així com per generar noves idees, agrupar-se amb altres organitzacions, empreses, comerços, centres educatius, persona d’influència; ampliar la base de dades, organitzar una acció especial, aprendre a planificar i comunicar un projecte... En resum, suposa aprofitar l’onada de solidaritat que es genera per aconseguir el seu objectiu final (captar fons, voluntaris, donants de sang, difusió, recollida d’aliments, material, roba...).


Quins reptes encara la secció catalana de la plataforma de cara als propers anys?

Volem ampliar la participació fins a arribar a ser un dia referent per la societat, tal com ara ho pot ser el Black Friday, però amb un objectiu totalment diferent. Volem sumar moltes més organitzacions, empreses, institucions, comerços, escoles... que formin part d’aquest moviment i que liderin a la seva manera l’iniciativa per generar un canvi social.

Afegeix un comentari nou