Clara Guasch: “Les calces Cocoro tenen bona rebuda perquè les dones volen alternatives a les compreses”

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
Les calces Cocoro absorbeixen la regla i el fluix vaginal. Font: Cooperativa Femmefleur Font: Cooperativa Femmefleur
Clara Guasch és una de les sòcies de la cooperativa impulsora de Cocoro. Font: Cooperativa Femmefleur
Les calces Cocoro absorbeixen la regla i el fluix vaginal. Font: Cooperativa Femmefleur Font: Cooperativa Femmefleur
Les calces Cocoro absorbeixen la regla i el fluix vaginal. Font: Cooperativa Femmefleur

Clara Guasch: “Les calces Cocoro tenen bona rebuda perquè les dones volen alternatives a les compreses”

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Aquesta peça de roba va arribar al mercat fa dos anys per encapçalar la “revolució íntima”, tal com defineixen les creadores del producte.

Ja fa dos anys que la cooperativa Femmefleur ven unes calces que absorbeixen la regla i el fluix vaginal. Clara Guasch, una de les impulsores del producte, celebra la resposta que està tenint un negoci que va començar amb una campanya de Verkami el 2016.

Es tracta d’una peça de roba innovadora que, segons Guasch, les dones estaven esperant. A més, és un producte sostenible, ja que les calces Cocoro poden substituir les compreses i, per tant, generen menys residus.

Quina rebuda estan tenint les calces Cocoro?

És dur arrencar una empresa, però la resposta està sent bona. Tenim molt poques queixes i molt pocs casos de gent descontenta. Rebem molts correus d’agraïment.

Està anant millor del que pensaven?

La resposta al Verkami del 2016 va ser molt millor del que esperàvem. A partir d’aquí, les coses no van anar d’acord amb els plans que teníem. Vam haver de produir moltes més caixes de les que teníem previstes. Vam canviar els processos de producció, els proveïdors... Vam buscar alternatives molt ràpidament.

Quins canvis van haver de fer?

Vam haver de buscar tallers que poguessin produir més quantitat. Pel que fa a la logística, volíem fer els enviaments nosaltres mateixes, però vam haver de contractar una empresa externa perquè no donàvem l’abast.

Partien de la dificultat afegida que ningú havia sentit a parlar de calces que absorbeixen la regla. Coneix alguna altra marca?

Ni a Catalunya ni a Espanya. A Estats Units n’hi ha algunes. Comencen a sortir-ne, i està molt bé, perquè això vol dir que aquesta categoria de producte pot funcionar. És més fàcil de vendre quan no has de convèncer sobre el tipus de producte.

Tot i aquest desconeixement, amb la campanya de micromecenatge que van engegar a través de Verkami van aconseguir 170.000 euros. Quina diria que va ser la clau de l’èxit?

Va ser la combinació de prendre’s molt seriosament la fase de la campanya de màrqueting de 40 dies i l’interès de les dones en una idea de producte. Està claríssim que les dones volen alternatives dels productes habituals. A més, vam fer molta feina de comunicació, vam treballar amb ‘influencers’, amb una agència de comunicació...

Es tracta d’un producte que promou el consum responsable. De quina manera?

Pel simple fet de fer-lo servir estàs reduint molt l’ús de productes no reutilitzables, com les compreses o els salvaslips.

I els tampons, no?

Sí, però les Cocoro es poden combinar amb tampó. El tàndem més responsable seria utilitzar només les Cocoro i, els dies amb més regla, complementar-ho amb la copa menstrual. Així no es generen residus. Tant la copa com les Cocoro duren molts anys.

El material que utilitzen és sostenible?

Encara no podem treballar amb cotó ecològic, perquè encariria molt el preu. En aquests moments, l’impacte al medi ambient ja és molt positiu perquè amb aquestes calces deixes d’utilitzar un producte que és zero ecològic. Econòmicament no ens és possible fer unes calces 100% ecològiques. Anem fent passos de gegant. La nostra idea és arribar-hi. De moment, estem oferint una alternativa a les compreses. No cal dir que la producció és local i que demanem a tots els tallers que segueixin unes normes de treball digne.

Quin serà el següent pas de gegant?

El projecte encara és molt nou. Només té dos anys, i això és poc per a una empresa. Quan ens consolidem i arribem a més mercat ja podrem tirar endavant idees que m’encantarà compartir amb tu més endavant.

Coneix l’’app’ Ethical Time? És una plataforma en què se situen en un mapa totes les botigues de roba sostenible de Catalunya. Les marques han de complir amb diversos criteris, però no amb tots, i només han de pagar una comissió a l’’app’ si venen algun producte a través de la web.

És una molt bona idea. Sobretot que no segueixi el patró d’Amazon, on les marques han de pagar pel simple fet de ser-hi. També està bé que les botigues es puguin acollir a diferents criteris. No cal posar-nos a un extrem, perquè de vegades un producte 100% sostenible no és viable per a tothom. Si ara traguéssim un producte súper ecològic, se’l podria permetre molt poca gent.

Té pensat destinar part dels beneficis de l’empresa a alguna entitat sense ànim de lucre?

De moment estem començant i prou feina tenim tenint l’estoc quan toca i la maquinària funcionant. Tot i això, estem treballant per poder fer acords amb entitats socials. Volem donar feina a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió que treballen en tallers. Hem d’anar trobant la manera com fer-ho, mentre l’empresa sigui viable. Tenim clar que ens volem allunyar del concepte de caritat.

Quin perfil de persones compren les calces Cocoro?

Com que fem bàsicament venda en línia, pel que veiem a les xarxes socials, són dones de moltes edats diferents, d’entre 25 i 45 anys. També hi ha dones amb menopausa que les fan servir, i nenes joves adolescents. És un públic ampli, amb certa consciència ecològica, però no necessàriament, perquè encara que no tinguis aquesta consciència, la compresa és un producte que no agrada.

Quin preu tenen i quants dissenys hi ha?

L’estàndard és 29,90 euros per peça, però també fem pacs que surten més econòmics. Tenim sis dissenys, i vam començar amb tres.

Des del 2016 que van començar la campanya, com ha evolucionat el projecte?

Ara els enviaments els assumim nosaltres, però seguim treballant amb aquests tallers que poden assumir més producció.

Cocoro és un projecte de la cooperativa Femmefleur, formada per tres sòcies més. Té més plans a banda de continuar impulsant la marca?

Estem molt ficades en aquest projecte, que és molt gros i requereix molta dedicació, però sí hi ha una intenció latent d’anar fent coses. Som quatre sòcies, però també tenim dues treballadores i molts col·laboradors.



Notícies relacionades:

Cocoro, una nova manera de viure la regla.

Afegeix un comentari nou