Dia Internacional de les Cooperatives 2016

Ravalnet
Logotip de la diada d'enguany
Logo de l'ICA
Objectius de Desenvolupament Sostenible
Cartell d'enguany
Sopar de grup en una anterior celebració de la diada

Dia Internacional de les Cooperatives 2016

Ravalnet

Resum: 

Com cada any, aquesta diada té lloc el primer dissabte del mes de juliol, essent un bon moment per a la celebració i la reflexió al voltant de l'economia social i solidària.

Origen de la diada

El Dia Internacional de les Cooperatives es celebra des de l'any 1995 commemorant el centenari de la creació de l'Aliança Cooperativa Internacional (ACI) a Londres. Aquesta organització aglutina cooperatives de 100 païssos que compten amb un total de 700 milions de membres.

L'origen de la diada es remunta al 1923, quan el Comité Executiu de l'ACI va recomanar triar un dia per a la seva celebració. Finalment, el 16 de desembre de 1992 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar amb la resolució 47/90 la necessitat de fer-la.

El cooperativisme

Les cooperatives són empreses integrades per socis i sòcies que les gestionen democràticament. La seva adhesió voluntària a l'organització implica un compromís de participació activa. Aquestes empreses han d'acomplir els principis cooperatius, unes pautes de gestió a través de les quals intenten portar els seus valors a la pràctica: adhesió lliure i oberta, gestió democràtica, participació econòmica, autonomia, educació, informació, formació, cooperació entre cooperatives i interès per la comunitat.

Les cooperatives fomenten la democràcia i la inclusió social, treballen amb una preocupació pel medi ambient i tenen un impacte econòmic significatiu en l'economia mundial. Els principis i els valors del cooperativisme actuen en suport dels objectius de desenvolupament sostenible.

La celebració d'enguany

El lema escollit aquest any és «El poder d'actuar per a un futur sostenible», per recalcar precisament la contribució de les cooperatives a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Però la sostenibilitat en l'àmbit cooperatiu té molt a veure també amb les gestions quotidianes que tenen lloc en aquestes organitzacions i amb projectes d'economia social i solidària.

A Catalunya, aquesta diada de les cooperatives compta amb un blog que ofereix informació sobre la celebració. Hi són adherides una cinquantena de cooperatives.

Actes amb motiu de la diada de les cooperatives

La Xarxa d'Economia Solidària (XES), juntament amb la Fundació Cívica Esperanzah, proposa unes jornades de formació en el marc de l'Escola d'Estiu de l'economia solidària que permetran als i a les assistents pensar com volen que sigui el futur sostenible dins del model cooperativista. Tindran lloc al Prat de Llobregat els dies 30 de juny, i 1 i 2 de juliol. Pots consultar el programa detallat a partir d'aquest enllaç.

Dissabte 2 de juliol, la Comissió per a la Diada del Cooperativisme i la Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat organitzen a partir de les 20:30h a la Plaça de Roigé i Badia del Prat de Llobregat uns parlaments recordant el passat, revivint el present i repensant el futur del cooperativisme. També hi tindran lloc la lectura d'un manifest, un sopar popular i música al carrer. Més informació, en aquesta pàgina web.

El 7 de juliol es farà un acte al Palau Robert, a Barcelona, en el qual es mostraran experiències cooperatives que posen de manifest que consumir, gestionar i produir d'una altra manera és possible. consulta el programa.

Afegeix un comentari nou
0