El 70% d’entitats creu que no recuperarà la seva activitat fins el 2022
Comparteix
La pandèmia ha afectat de moltes maneres les organitzacions no lucratives i mesos després del període més dur les conseqüències encara estan presents al tercer sector.
La Fundación Deloitte, l’Associació Espanyola de Fundraising i la Fundación Lealtad han presentat el segon ‘Baròmetre d’entitats no lucratives’ per tal de mostrar la imatge resultant de l’impacte econòmic i social de la pandèmia en el sector.
L’estudi mostra que el 70% de les entitats sense afany de lucre creu que no recuperarà la seva activitat anterior a la pandèmia fins el 2022. Això, a causa de l’augment del nombre de persones demandants –sobretot en les entitats d’emergència i alimentació-, mentre que han baixat els ingressos per donacions. Un 50% creu que els seus ingressos es reduiran aquest any, sobretot entre les entitats de l’àmbit de la discapacitat, el medi ambient i la salut.
Les que creuen que tindran més ingressos són aquelles que reben una part important de diners públics, com ara les entitats que atenen persones sense feina o en risc d’exclusió social. Pel que fa a ingressos de particulars i empreses, la major part d’entitats creuen que es reduiran encara que lleugerament menys que l’any anterior.
En aquest aspecte, el 2020 un 72% de les entitats comptava amb un fons de reserva per afrontar els primers mesos de pandèmia, però el 2021 la meitat ja l‘han reduït. Un 30% ja no compta amb reserves. Precisament, les entitats petites són les que tenen més dificultats per comptar amb aquest tipus de fons.
Característiques de l'activitat
Segons les dades del baròmetre i en comparació amb les edicions anteriors, ha augmentat l’activitat de les entitats no lucratives en l’àmbit de la discapacitat, mentre que la salut ha passat a la segona posició i també creixen les organitzacions centrades en educació.
Per tant, els principals col·lectius atesos per les entitats són el de persones amb discapacitat, joventut i infància i en risc d’exclusió social.
Gairebé la meitat de les entitats sense afany de lucre han hagut de reduir la seva activitat, principalment les que treballen en investigació i en salut.
A més, quasi quatre de cada cinc organitzacions han vist afectats els resultats dels seus projectes dins de l’Estat espanyol. En l’àmbit internacional, la Covid-19 ha afectat sobretot en els projectes a desenvolupar a Llatinoamèrica i el Carib (59%).
El model d'entitat varia
Aquesta radiografia mostra un panorama on predominen les entitats amb pressupost per sota del milió d’euros, d’àmbit local i amb atenció a diversos col·lectius. Només un 5% de les entitats es pot considerar de dimensions molt grans (amb més de 25 milions d’euros de pressupost).
En el primer quadrimestre d’aquest any, l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTE) es manté en un 28% de les entitats. Això suposa gairebé la meitat que l’any 2020. En aquest sentit, les que tenen més de 250 treballadors/es són les que més sovint s’han vist obligades a aplicar aquest tipus d’expedient. En canvi, les entitats de dimensions inferiors han optat per la reducció d’ocupació o de jornada.
En referència al model de treball que aplicaran després de la pandèmia, el 65% de les entitats espera tornar al model presencial, mentre que el 9% pensa en el teletreball exclusivament. Això, tot i que la majoria d’entitats sense ànim de lucre, transcorreguts els mesos més durs de pandèmia, s’han adaptat completament al teletreball. A més, el 62% de les organitzacions assegura comptar amb mesures d’adaptació a les diferents situacions que sorgeixin durant el 2021.
Amb la pandèmia l’atenció psicològica s’ha posat al capdavant de les prioritats per a les persones beneficiàries per al 84% de les organitzacions. Seguit de la formació (74%) i el suport físic presencial (71%).
Les prioritats internes de les entitats, passen per la digitalització i l’aplicació de noves tecnologies, procés accelerat per la situació actual, seguit de les mesures de seguretat i la innovació.
Referent al voluntariat, un 60% ha vist reduït el nombre de persones voluntàries en els últims mesos. També s’han disminuït considerablement les activitats amb voluntaris i voluntàries (en un 79%) i més de la meitat creu que aquesta reducció seguirà en 2021.
En aquest aspecte, no totes les activitats amb el voluntariat poden passar a un format digital i, a més, aquest format s’ha traduït en un nombre inferior de persones voluntàries. Malgrat això, les entitats demostren que el perfil del voluntariat ha passat a ser gent més jove, estudiants o persones en atur, amb coneixements tecnològics.
Afegeix un nou comentari