Els ‘arrugat’s d’El Rosal de Tàrrega s’obren camí a l’exigent mercat belga

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Elaboració dels arrugats a l'obrador El Rosal Font: Associació Alba
Elaboració dels arrugats a l'obrador El Rosal
Galetes El Rosal Font: Associació Alba
Galetes El Rosal Font: Associació Alba

Els ‘arrugat’s d’El Rosal de Tàrrega s’obren camí a l’exigent mercat belga

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social

Resum: 

El servei Economia Social Internacional ha acompanyat l’obrador de galetes El Rosal de Tàrrega en la seva internacionalització. De moment, ja ven a 25 botigues gurmet de Bèlgica.

Explica la història verídica d’en Lluís, un treballador de l’obrador de galetes El Rosal de Tàrrega, que intentava fer neules, però no li sortien, i les arrugava i les anava amuntegant a les safates. Aquelles galetes arrugades, teòricament imperfectes, agradaven molt a la gent de l’obrador que sovint se les menjava. Fins que un dia la responsable va pensar que, si agradaven tant, potser es podrien vendre i fins i tot afegint-hi cobertura de xocolata per sobre podrien ser encara més bones. I així va ser com d’un petit fracàs d’en Lluís en va sorgir un èxit, l’arrugat, que actualment representa el 70% de la producció d’El Rosal.

I si fins ara els arrugats tenien èxit entre els paladars catalans, des de fa poc han començat a obrir-se camí a Europa, més concretament a l’exigent mercat belga, conegut per la seva excel·lència en el món dels dolços. El Rosal hi arriba de la mà del servei Economia Social Internacional, impulsat des d’Acció -l'agència per a la competitivitat de l’empresa- i la Direcció General d'Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. El programa, pioner a Europa, ha acompanyat El Rosal en l’estratègia d'internacionalització.

De moment ja es poden trobar els arrugats d’El Rosal a 25 botigues gurmet de Bèlgica. L'obrador català, que té un equip format per 10 persones amb dificultat i risc d'exclusió, ha tancat un acord amb un distribuïdor belga i ja ha exportat 700 caixes de les seves galetes. Fins ara, El Rosal comercialitzava els seus productes exclusivament a Catalunya, amb una facturació de gairebé mig milió d’euros el 2021.

Segons Mònica Viladot, corresponsable de l’obrador d’El Rosal, «les nostres galetes són un producte molt estacional a Nadal i començar a exportar a Bèlgica ens ha obert les portes i la ment per veure que podem vendre-les fora de Catalunya: creiem molt en l’exportació i en la importància que té per diversificar». Viladot explica que «enguany volem consolidar la nostra presència al mercat belga i a partir d’allà obrir-nos a altres països de la regió».

L’obrador El Rosal va néixer l’any 1920 a Tàrrega i des del 2003 és gestionat per l’Associació Alba, que ofereix atenció integral a persones amb discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d'exclusió.

De la mà del servei Economia Social Internacional

El Rosal és una de la setantena d’empreses d’economia social catalanes que ha participat en el servei Economia Social Internacional que té per objectiu començar i accelerar els processos d’internacionalització de les empreses d’economia social catalanes. El servei, que va néixer el 2016, ofereix el suport gratuït de les 40 oficines de comerç i d’inversions d’Acció al món i fins a 120 hores de consultoria personalitzada.

El servei també ofereix assessorament en la identificació i selecció dels millors canals de comercialització; l’elaboració d’estudis de mercat; la cerca de distribuïdors i socis en el nou mercat; la selecció de personal en destí i la implantació a l’exterior.

Afegeix un comentari nou