Enric Alvarez: “Hem de ser capaços de col·laborar amb els i les joves perquè s’apoderin d’aspectes tant importants com les actituds i les habilitats psicosocials”

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Noe Alvarez
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Enric Alvarez: “Hem de ser capaços de col·laborar amb els i les joves perquè s’apoderin d’aspectes tant importants com les actituds i les habilitats psicosocials”

Autor/a: 
Noe Alvarez
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Fundesplai ha engegat el programa Oportunitat Jove, una iniciativa per incrementar l’ocupació laboral de joves de 18 a 29 anys en situació d’atur. Enric Alvarez, tècnic de Fundesplai, ens explica que és el Projecte Oportunitat Jove.

Parlem amb Enric Alvarez, tècnic del Departament d’Acció Social de Fundesplai, sobre el projecte Oportunitat Jove, una iniciativa per a joves subvencionada pel Fons Social Europeu i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Què és el Projecte Oportunitat Jove?

Oportunitat Jove és el nom amb el que es coneix el projecte creat per Fundesplai a partir d’una iniciativa promoguda pel Fons Social Europeu amb l’objectiu d’incrementar l’ocupació laboral dels joves entre 18 i 29 anys en situació d’atur. Aquesta iniciativa, que es porta a terme dins de tot l’estat espanyol, està subvencionada i gestionada dins el territori català a través del Servei d’Ocupació públic de Catalunya (SOC) i els seus programes de Garantia Juvenil.

Quins són els requisits per accedir-hi?

Els requisits per accedir-hi son tenir entre 18 i 29 anys en el moment de sol·licitar la inscripció al fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, no haver treballat en els 30 dies naturals anteriors a la data de presentació de la sol·licitud, no haver rebut accions educatives (formacions reglades) que comportin més de 40 hores mensuals en els 90 dies naturals anteriors a la data de presentació de la sol·licitud i no haver rebut accions formatives que comportin més de 40 hores mensuals en els 30 dies naturals anteriors a aquesta mateixa data. Ah!, i ja a nivell menys burocràtic, tenir les ganes i l’actitud necessària per formar-se i començar un procés que et pot canviar la vida!

Un dels requisits és no estar estudiant ni treballant. Quants joves es calcula que es troben en aquesta situació a Catalunya?

Actualment es calcula que aproximadament hi ha una mica més de 200.000 joves en aquesta situació que representen entre el 33 i el 34% d’aquest segment de la població.

El projecte consta de diferents fases... Pel que fa a la formació, quins itineraris els oferiu?

Els joves adherits a l’Oportunitat Jove poden optar, després d’un procés d’orientació realitzat pels tutors i tutores del projecte, a un total de quatre formacions diferents: la d'operacions bàsiques de restaurant-bar, operacions bàsiques de cuina, operacions auxiliars de serveis administratius i generals i la formació de Lleure educatiu infantil i juvenil.

Tenir les ganes i l'actitud necessària per formar-se i començar un procès que et pot canviar la vida!

Quina titulació obtindran els joves una vegada acabada la formació?

Un cop finalitzades les hores programades per a cadascuna de les formacions, que oscil·len entre les 230 i les 450 hores (amb les pràctiques a empreses i entitats incloses), i havent realitzat un mínim del 75% de les hores programades per cada mòdul previst en cada formació, els joves obtindran un certificat de professionalitat de nivell 1 excepte els que hagin realitzat la formació de Lleure educatiu infantil i juvenil que n’obtindran un de nivell 2 a més d’obtenir el carnet de monitor/a de Lleure infantil i juvenil atorgat per la Secretaria General de Joventut.

El projecte va més enllà de la formació... quins altres àmbits treballareu amb els i les joves?

Trobar feina és una tasca que pot resultar molt complexa. Complexitat en molts sentits. Qui busca feina no pot limitar-se a demostrar unes titulacions i certa experiència (en el millor dels casos) com a únics avals de presentació. Cal poder aportar alguna cosa més. Algun aspecte, habilitat, virtut,..., que et diferenciï de les 20 o 30 persones que venen darrera teu i que també volen aquest lloc de feina. Hem de ser capaços de col·laborar amb els i les joves per a que s’apoderin d’aspectes tant importants com les actituds i les habilitats psicosocials que els permetin tenir més possibilitats d’èxit. Òbviament dominar aquestes “altres” capacitats no assegurarà que trobin un feina però els donarà més eines per tenir la possibilitat de generar-se més opcions.

En tot aquest procés... quines figures tindran com a referència?

Aquest pretén ser un procés de formació transversal. Això vol dir que els i les participants seran formats/des en diferents aspectes relacionats amb el ventall de competències que es demanden des del món laboral i que parlen de versatilitat, adaptació als contextos o treball en equip entre d’altres. Això ens exigeix que la proposta que presentem tingui en compte aquestes necessitats i per aquest motiu, durant aquesta experiència, els i les joves comptaran amb el suport i col·laboració d’entre d’altres dels tutors i tutores del programa, que els acompanyaran durant tot el procés, educadors/es socials, insertors laborals, experts en diferents àmbits formatius així com amb la figura dels mentors i mentores.

Aquesta última figura, emmarcada dins d’un dels projectes de l’Àrea d’Accions i Programes Educatius i Socials de Fundesplai pretén, a partir de la col·laboració de persones voluntàries, l’acompanyament del i la jove durant el seu procés d’inclusió al món adult a través d’accions encaminades al seu guiatge, orientació i suport per al treball de la pròpia autonomia i responsabilitat.

A Fundesplai, teniu altres projectes adreçats a joves. Quin són els objectius d’aquests projectes i els resultats obtinguts?

Des del nostre departament d’Acció Social i més específicament, l’Àrea d’Accions i Programes Educatius i Socials de Fundesplai, els projectes que s’ofereixen promouen valors i actituds com la solidaritat, el respecte o la tolerància, que ajuden a visibilitzar els i les joves com a ciutadans de ple dret tot fent-los partícips del seu propi procés educatiu.

És des d’aquesta visió que l’Àrea d’Acció Social compta amb diferents propostes que tenen com a element central als joves, com el projecte Tresca Jove, que possibilita oportunitats per a la inclusió sociolaboral des de l’educació en el món del lleure, el programa de Mentoria Social, que té l’objectiu d’acompanyar a la persona jove en el seu procés d’inclusió a la vida adulta i reforçar aspectes com la seva inserció laboral.

Per últim, el projecte AMA, que té per objectius l’apoderament de les dones joves participants per als reptes que planteja la vida en societat: educativa, professional, personal, i la inclusió social i laboral tot treballant els vincles materno-filials.

Afegeix un comentari nou